DünyaHaber Girişi : 03 Mart 2023 11:04

Dünyanın en uzun dairesel metro hattı: Moskova Big Circle

Dünyanın en uzun dairesel metro hattı: Moskova Big Circle

Sovyetler Birliği’nin birinci yer altı sistemi olarak 1935’te açılan Moskova Metrosu’na yeni bir çizgi eklendi. Kentin kalbindeki dairesel metro sınırı Koltsevaya kapsamındaki trafik sıkışıklığını gidermek ve genel olarak Moskova’daki trafik yoğunluğunu azaltmak maksadıyla tasarlanan yeni çizgi, 1 Mart 2023 prestijiyle çalışmaya başladı.

En uzun dairesel metro hattı

Koltsevaya Çizgisi, 1950-54 periyodunda inşa edilirken, dünyanın en uzun dairesel metro çizgisini temsil eden ve “Big Circle” (Büyük Daire) olarak anılan yeni Bolshaya Koltsevaya Çizgisi da rekor müddette inşa edildi. Moskova’daki metro ağını büyütmeyi ve modernize etmeyi hedefleyen yeni çizgi, 70 kilometre uzunluğunda ve 31 istasyon ile 3 elektrik deposuna sahip.�

Hattın 10 istasyonluk birinci kısmı 2018’de açıldı, 2021’de birkaç kısmı daha devreye alındı. 1 Mart 2023 prestijiyle da topyekun çalışmaya başladı. Moskova nüfusunun %30’unu temsil eden 3,3 milyon şahsa konut sahipliği yapan 34 ilçeden geçen çizgi, kentte yaşayan 1,2 milyon kişiyi yürüme aralığında bir metro istasyonuna kavuşturdu. Semtler ortası yeni ulaşım kontakları sunarak, günde 45 dakikaya varan vakit tasarrufu sağladı.





47 çizgiyle teması var

Özgün mimarisi ve kullanılan ileri mühendislik tahlilleri, yeni dairesel metro çizgisinin kentin altyapısına meselesiz formda entegrasyonunu sağladı. Moskova Metrosu’nun tüm mevcut ve muhtemel sınırlarını entegre eden Bolshaya Koltsevaya Hattı’ndan, öteki ulaşım araçlarına da geçiş  yapılabiliyor. Öbür sınırlara 47 temas da dahil olmak üzere, alternatif güzergahlar oluşturularak, yolcuların kent merkezinden aktarma yapmaksızın bir noktadan başkasına gitmesine imkan tanıyor.

Biyometrik ödeme yapılabiliyor

Moskova Metrosu’nun tüm yüksek teknolojili hizmetleri, Bolshaya Koltsevaya Hattı’nın yolcularına da sunuluyor. Metronun biletleme sistemi, itibarlı milletlerarası Ulaşım Biletleme Mükafatları kapsamında 2020 ve 2021 yıllarında iki sefer “dünyanın en akıllısı” seçildi. Sınırdaki her turnike seyahat ve banka kartlarını ve her lobideki iki turnike ise biyometrik ödemeleri kabul ediyor.

Big Circle Hattı’nda çalışan trenler, konforları ve teknik donanımlarıyla dikkat çekiyor. Geniş kapıları bulunan trende, vagonlar ortasında geçiş yapılabiliyor. Havayı temizleyen klimalara sahip trende, elektronik aygıtları şarj etmek için USB prizleri sunuluyor. Ekranlar aracılığıyla yolculara bilgi verilirken, geliştirilmiş ses yalıtımı ve günün saatine nazaran renk değiştiren uyarlanabilir aydınlatma sistemleri, yolcuğu konforlu hale getiriyor.

Hibya Haber Ajansı