Kültür ve SanatHaber Girişi : 17 Nisan 2023 16:54

Dünyanın en uzun heykeli: Birlik Heykeli

Dünyanın en uzun heykeli: Birlik Heykeli

Birlik Heykeli (Statue of Unity),Hindistan’ın Gucerat (Gujarat) kentinde dikili ve 182 metre ile dünyanın en uzun heykeli unvanına sahip. Bu heykel, saatte 180 km’ye varan kuvvetli rüzgarlara ve Richter ölçeğine göre 6,5’e varan depremlere dayanabiliyor.

Devasa Birlik Heykeli, Hintli devlet adamı Vallabhbhai Patel’i tasvir ediyor. Hindistan’ın çok saygı duyulan ilk Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı olan Patel, Hindistan Birliği’ni oluşturduğu için oldukça seviliyor.

Yaklaşık 3 yıl süren inşa sürecinin ardından 2018 yılında hizmete açıldı. Dünyanın en uzun heykeli, 430 milyon dolara mal oldu. Heykelin açılışını ise Başbakan Narendra Modi yaptı. Modi, “Hindistan’ın “bütünlük ve kararlılığının sembolü” dediği “Birlik Heykeli”nin eyalete çok sayıda turist çekeceğini söyledi.

Özgürlük Heykeli’nin iki katı

Birlik Heykeli, New York’taki Özgürlük Heykeli’nden iki kat daha uzun. Brezilya’daki Kurtarıcı İsa Heykeli’nin ise beş katı büyüklüğündedir. Dünyanın en büyük heykeli unvanı, Çin’deki 128 metrelik Buda heykeliydi.

Birlik Heykelinin yapılış amacı nedir?

Yapılış amacı, Hindistan’ın bağımsızlık lideri Sardar Vallabhbhai Patel’in anılmasıdır. Patel, bağımsızlığının ardından Hindistan’ın eyaletlerinin birleşmesinde kilit rol oynadı. Bu yüzden heykelin adı Birlik Heykeli olmuştur.

Birlik Heykelinin Özellikleri

Dev heykel 700 ton demirin yanı sıra ülkenin dört bir yanından getirilen 300 bin toprak örneği kullanılarak inşa edildi. Heykelin içinde 200 kişi kapasiteli bir seyir bölgesi; bitişiğinde ise otel, restaurant ve konferans salonları bulunuyor.