DünyaHaber Girişi : 13 Nisan 2023 17:34

Dünyanın önde gelen fintek liderleri İstanbul’da bir araya geldi

Dünyanın önde gelen fintek liderleri İstanbul’da bir araya geldi

İstanbul Fişekhane’de gerçekleştirilen aktifliğin birinci gününde, en büyük kripto borsalarından FTX’in çöküşünün akabinde kesimdeki yeni olağan, kripto alanındaki regülasyonlar, yeni teknolojiler ve bankacılık sisteminin bu alanda izlemesi gereken yol haritası ana gündemi oluşturdu.

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) ana destekçisi olduğu İstanbul Fintech Week başladı. 13 Nisan’da Fişekhane’de başlayan Türkiye’nin birinci ve en büyük global finansal teknoloji aktifliği 4. İstanbul Fintech Week’e 20 ülkeden iştirak gerçekleşti. FINTR İdare Heyeti Lideri ve KOOP Ventures Kurucu Ortağı Demet Zübeyiroğlu idaresinde düzenlenen aktifliğin birinci günkü açılışını OKX Global Kamu Bağlantıları Yöneticisi Tim Byun, yaptı. Byun, son periyotta bankacılık alanında yaşanan çöküş ve dünyanın en büyük kripto borsalarından FTX’in Kasım 2022’de iflasını açıkladığına dikkat çekerek “Küresel manada da pek çok meseleyle karşı karşıyayız. Asla hayal edemeyeceğimiz olaylar meydana geliyor. Faiz oranları, doların statüsü, rezervler, ülkelerdeki savaşlar, çatışmalar, jeopolitik meseleler, tüm bunlar büyük bir değişimi beraberinde getiriyor. Bu türlü bir ortamda sizlere tavsiyem, önünüze çıkan fırsatları test etmeye değer verin” diye konuştu.

Blockchain, Web3 ve dijital finansın geleceği konuşuldu

İstanbul Fintech Week birinci gün Blockchain Fest’e mesken sahipliği yaptı. Merkeziyetsizlik, merkezi borsaların yapısal dönüşümü, Web3 ve metaverse kavramları yüklü olarak ele alındı. İştirakçiler, piyasa zorluklarının üstesinden gelmek için regülasyonların nasıl geliştiği, Blockchain'in ticarete tesirleri, Web3 ile değişen hayatlar ve dijital para ünitelerinin geleceği üzere mevzuları tartıştı.

Web3 ile bilgiyi tüketim alışkanlıkları değişecek

The British Blockchain Association Lideri Naseem Naqvi, “metaverse”ün kamu hizmetlerine tesirine yönelik bir konuşma gerçekleştirdi. Küresel Blockchain Business CEO’su Sandra Ro da Web3 ile değişen hayatları mevzu alan sunumunda, “2025 yılında dünya nüfusunun üçte biri Z kuşağından oluşacak. Tüm bu akıllı aygıtların içine doğmuş bir kuşak ile tüketim alışkanlıkları da bilgiyi tüketim biçimi de değişecek. Dünyanın rastgele bir bölgesinde hibrit çalışabiliyor olmak daha da yaygınlaşacak. Yapay zeka, ChatGPT4 üzere çok havalı teknolojiler ortasında son derece çetin bir rekabet kelam konusu olacak” dedi.

FTX’in çöküşü tüm kripto cihanını sarstı

GTG Advocates yönetici ortağı Ian Gauci, “Merkeziyetsizlik cihanında çok değişik bir periyot yaşanıyor. Düzenlemeye tabi olmaması gereken birşeylerin düzenlenmesini ister hale geldik. Alışılmış bir regülasyon muhtaçlığı var. Tüm dünyada standarda oturtulabilecek bir mevzuat kaide. Bu türlü bir mevzuatın olmaması FTX’in çöküşüne sebep oldu. FTX bu hususta hakikaten dikkatli olmalıydı, burada sebep sonuç bağı vardı. Bu durum hepimizi olumsuz etkiledi. Zira hepimiz birebir yörüngede ilerliyoruz. Öte taraftan bankacılık dalında de daha evvel görmediğimiz bir olgunluk safhasındayız” dedi.

Dreams Quest Kurucu Ortağı Steve Good ise bankaların evrimleşmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Yeni teknoloji alıyorsun fakat bunu eski sistemde kullanıyorsun. Süreçleri sistemleştiren bankalar her şeyi entegrasyona yöneltirlerse kaos ortaya çıkabilir. Tüm bankaların bir ortaya gelmesi ve ortak bir lisan oluşturabilmesi gerekiyor. Bu bir paradigma değişimi aslında, birleştirme ya da ayrıştırma değil” diye konuştu.

Blockchain ile yeni teknolojilerin buluştuğu yepisyeni bir periyot

2023 yılı ve sonrasında risk yatırımcıları bahisli panelde konuşan Seven Seas Genel Müdürü Evgeni Mitkov, “Pek çok yatırımcı kriptonun çetin kışlarını gördüler, artık tam da yatırımın olması gereken vakitte olduğunu düşünüyorlar. Gerçek teknolojiye, gerçek senaryoya odaklanıyorlar. Önemli bir fırsat var karşımızda.” dedi. Ptoken Lider Yardımcısı ve CMO’su Artur Boytsov ise yatırımcıların eğilmeleri gereken ana etkenlerden bahsetti. Holo Chain Pazarlama Yöneticisi David Atkinson da önümüzdeki periyotta merkeziyetsizlikte yapay zeka ve yeni teknolojilerin birleşimine tanıklık edeceğimizi belirterek, “Bilişimin altyapısının büsbütün değiştiğini göreceğiz” dedi.

İki gün boyunca 50’nin üzerinde oturum gerçekleşecek. Dorukta milletlerarası pek çok iştirakçinin yanı sıra Azerbaycan ve Romanya’dan da heyetler yer alıyor. Tepenin bilet satışlarından elde edilen gelirinin bir kısmı, 6 Şubat sarsıntılarında kayıplar yaşayan bölgedeki muhtaçlık sahipleri için bağışlanacak.

Hibya Haber Ajansı