DÜŞÜNCE ve İNSAN

DÜŞÜNME/DÜŞÜNCE ve İNSAN
İnsan; düşünen bir varlık olarak yaşamını sürdürdüğü sürece kendine, içinde bulunduğu topluma, çevreye ve insanlığa fayda sağlayacağı,
düşünce; var olmanın meziyetlerini sergileyeceği içindir ki toplumdan ve insanlıktan saygı ve sevgi gören veya tepki gören ayrıcalığına sahip olmaktır.
Düşünme kabiliyeti yaradan ın bir lütfu, düşünce özgürlüğü bir sistem.
Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır. (Oscar wilde)
Daha iyi yaşamak istiyorsan, kötü düşüncelerini öldür. (Sait Nursi)
“Düşünme” nin önemini ifade eden Kur’an’daki bir kaç ayet.
“Ki onlar, sözü işitirler ve en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah’ın kendilerini hidayete erdirdiği kimselerdir ve onlar, temiz akıl sahipleridir.”(Zümer Suresi, 18)
Ayette müminlerin sözün en güzeline uydukları, her öğüdü dinleyip uyguladıkları bildirilmiştir. Allah güzel söze uyan kullarını hidayete erdireceğini müjdelemiştir. Ayetin sonunda ise bu kişilerin temiz akıl sahipleri olduğu haber verilmiştir. Temiz akıl sahibi olmak; derin düşünebilmeyi, incelikleri kavrayabilmeyi, hikmetli konuşabilmeyi, doğruyu yanlışı birbirinden ayırt edebilmeyi ve hayırları görebilmeyi ifade eder. Vicdanının sesini dinleyerek Allah’a yönelen her insan, kısa sürede temiz bir akla sahip olabilir.
SEBE’ SÛRESİ (46) (Ey Muhammed!) De ki: “Ben size ancak bir tek şeyi, Allah için ikişer ikişer, teker teker kalkıp düşünmenizi öğütlüyorum. Arkadaşınız Muhammed’de cinnetten eser yoktur. O şiddetli bir azaptan önce sizin için ancak bir uyarıcıdır.”
SÂFFÂT SÛRESİ (155) Hiç düşünmüyor musunuz?
SÂD SÛRESİ (29) Bu Kur’an, âyetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır.
Düşünen varlık (insan) ! düşünmeyen insan olur mu ? der gibisiniz. Evet, düşünce sistemi çalışmayan insana engellide denilebilir ki; bu insanlar bu durumu şahsında kabullenmeyip düşündüğünü zanneden, idollerinin yörüngesinde kalmış zavallı, irade yoksulu insanlardır. İyi ve kötü düşünce ürünleri hep idollerine, sonuçları kendilerine aittir. Sevgisizliğin, kargaşanın, terörün besi damı bu alandır.
Abdurrahman AYAR
e-mail. [email protected]

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.