GündemHaber Girişi : 15 Nisan 2023 00:03

Düzeltme-Çin ve Brezilya liderleri bir araya geldi

Düzeltme-Çin ve Brezilya liderleri bir araya geldi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başşehir Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Brezilya Devlet Lideri Luiz Inacio Lula da Silva ile görüştü.

Xi “çiçeklerin açtığı ve havaların ısındığı bir bahar gününde eski bir dostu yine görmekten büyük memnunluk duyduğunu” belirtti.

Xi Çin ve Brezilya’nın doğu ve batı kürenin en büyük gelişmekte olan ülkeleri ve kıymetli yeni yükselen piyasaları olduğuna dikkat çekerek, iki ülkenin kapsamlı stratejik ortaklar olarak geniş ortak çıkarlara sahip olduğunu belirtti.

Xi, “Çin öteden beri stratejik ve uzun vadeli açıdan Brezilya’yla olan münasebetleri geliştirerek, Çin-Brezilya ilgilerini dış siyasetinde bir öncelik olarak görüyor. Devlet Lideri Lula Çin halkının eski dostu olarak Çin-Brezilya dostluğuna uzun vakittir ilgili ve takviye veriyor. Sizin devrinizde ikili ilgilerde atılım niteliğindeki gelişmelerin kaydedilmesi hızlandırıldı. Şahsınızla birlikte stratejik yükseklikte yeni periyotta Çin-Brezilya ilgilerinin geleceğini yönlendirmeye ve iki ülkenin halklarına daha çok fayda getirmeye hazırım.” tabirlerini kullandı.

Bu yılın ÇKP 20. Kongresi’nin ruhunun kapsamlı bir halde yerine getirilmesinin birinci yılı olduğuna dikkat çeken Xi, yeni seyahatte Çin’in nitelikli kalkınmayı tam güçle ilerleterek, yeni kalkınma modelinin oluşumunu hızlandırdığını ve üst seviye dışa açılmaya sürat verdiğine işaret ederek, bu uğraşların Brezilya’nın da içinde bulunduğu tüm ülkelere daha çok fırsat getireceğini tabir etti.

Xi, sağlıklı ve istikrarlı gelişmeyi sürdüren Çin-Brezilya alakalarının bölge ve hatta dünyanın barışçı, istikrarlı ve müreffeh gelişmesi için değerli rol oynayacağına inandığını kaydetti.

Xi, bu yılın ikili stratejik iştirak münasebetlerinin 30. yılı ve önümüzdeki yılın da ikili diplomatik bağların kuruluşunun 50. yıldönümü olduğuna dikkat çekerek, tarafların stratejik bağlantısı sürdürerek, ülke idaresi konusundaki tecrübelerin paylaşımını güçlendirip birbirlerini değerli kalkınma fırsatları olarak görmesi ve birbirlerinin kendi somut şartlarına nazaran seçtiği kalkınma yoluna karşılıklı olarak takviye vermesi, gelişmekte olan ülkeler ortasındaki dayanışma ve eşgüdümü desteklemesi gerektiğinin altını çizdi.

Xi şunları söyledi:

“İki taraf somut iş birliğini derinleştirerek, mevcut değerli iş birliği projelerini sağlam adımlarla ilerletmeli, tarım, güç, altyapı tesisleri inşası, havacılık ve uzay, bilimsel ve teknolojik inovasyon üzere alanlardaki iş birliği potansiyelini gelirtirmeli, yeşil iktisat, dijital iktisat, pak güç üzere alanlardaki iş birliği imkanlarını araştırmalı. Brezilya’nın daha çok kaliteli eserlerinin Çin piyasasına girmesini bekliyoruz. Çin, Jenerasyon ve Yol’un ortak inşası ile Brezilya’nın “Yeniden Sanayleşme” stratejisiyle kenetlenmesini hızlandırmaya hazır. İki taraf ikili ilgilerin kuruluşunun 50. yılı vesilesiyle kültürel ve beşeri iş birliğini de ağırlaşmalı.”

Xi, Çin’in Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin barış, istikrar, bağımsızlık, dayanışma ve kalkınma istikametindeki eğilimi sağlamlaştırmasını ve bölgenin entegrasyon sürecini ilerleterek, memleketler arası işlerde daha büyük rol oynamasını kararlılıkla desteklediğine işaret etti.

Xi, Çin’in Brezilya’yla bir arada, Çin-Latin Amerika Forumu’nu yeterli bir formda düzenlemeye, Çin-Latin Amerika iş birliğinin yeni düzeye çıkmasını hızlandırmaya ve ortak kalkınmayı gerçekleştirmeye devam edeceğini tabir etti.

Xi ayrıyeten, Çin’in Brezilya’yla Birleşmiş Milletler, BRICS ve G20 üzere çok taraflı çerçevelerde her iki tarafı ilgilendiren global meseleler hakkında stratejik işbirliğini güçlendirmeye ve iklim değişikliğini göğüslemek için uyumu pekiştirmeye hazır olduğunu kelamlarına ekledi.

Brezilya Devlet Lideri Luiz Inacio Lula da Silva, büyük bir heyetle dördüncü sefer Çin'i ziyaret etmekten onur duyduğunu ve Çin’in, devlet lideri seçildikten sonra Amerika dışında ziyaret ettiği birinci ülke olduğunu kaydederek, bunun Brezilya’nın ikili münasebetlere verdiği büyük kıymeti yansıttığını belirtti.

Brezilya’nın, adil ve makul bir milletlerarası nizamın kurulmasını sağlayan stratejik perspektiften Çin ile daha yakın ilgiler geliştirmeye hazır olduğuna işaret eden Lula, Çin’le alakaların kapsamlı olarak güçlendirilmesinin Brezilya yasama kurumları ve çeşitli bölümlerin ortak beklentisi olduğunu vurguladı.

Huawei şirketini ziyaret etmek ve Çinli şirketlerin temsilcileriyle görüşmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Lula, iki ülke ortasında ilgili alanlardaki iş birliğinin arttırılmasını ve daha fazla Çinli şirketin Brezilya’ya yatırım yapmasını beklediklerini söz etti.

Brezilya’nın Çin’le eğitim ve kültür alanlarındaki temas ve iş birliğini ağırlaştırarak iki ülke halkları ortasındaki karşılıklı anlayışı arttırmaya da hazır olduğunu hatırlatan Lula, iki ülkenin birçok kıymetli memleketler arası problemde fikir birliğine ve ortak çıkarlara sahip olduğunu, iki tarafın da çok taraflılığı ve memleketler arası adaleti savunduğunu söyledi.

Lula, Brezilya’nın Çin’le G20, BRICS üzere çok taraflı çerçevede stratejik iş birliğini güçlendirerek, memleketler arası finans, iklim değişikliğiyle gayret, etraf müdafaa alanlarındaki uyum ve iş birliğini pekiştireceklerini, gelişmekte olan ülkelerin daha adil ve istikrarlı kalkınmayı gerçekleştirmesine katkıda bulunacaklarını tabir etti.

Lula, Brezilya-Çin münasebetlerinin daha hoş bir geleceğe sahip olduğuna inandığını da lisana getirdi.

İki başkan ayrıyeten Ukrayna krizi üzerinde fikir alışverişinde bulundu. İki taraf, diyalogun Ukrayna krizini çözecek tek yol olduğunu, krizin barışçıl tahliline yararlı her türlü uğraşın teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirtti. İki başkan, daha fazla ülkeye Ukrayna krizinin siyasi tahlilini hızlandırmak için yapan rol oynama davetinde bulunmanın yanı sıra, bu bahis hakkında temasları sürdürmeye karar verdi.

İki önder görüşmeden sonra, ticaret, yatırım, dijital iktisat, bilimsel ve teknolojik inovasyon, bilişim ve telekomünikasyon, yoksullukla gayret, karantina ve havacılık üzere alanları kapsayan birçok iş birliği dokümanının imzalanmasına tanıklık etti.

İki ülke tarafından kapsamlı stratejik iştirak bağlantısının derinleştirilmesine ait ortak açıklama yayımlandı.

Kaynak:Çin Milletlerarası Radyosu

Not: “Görsel sehven hatalı girilmiştir.”

Hibya Haber Ajansı