Yılın birinci çeyreğini geride bırakıyoruz.
Bankacılık Krizi, Merkez Bankalarının Para Siyaseti Kararları ve Resesyon bu çeyreğin en dikkat çeken husus başlıkları oldu.
Güçlü ekonomik göstergelerle faiz artırım temposunda hızlanma beklenirken gündemimize bomba üzere düşen bankacılık krizi sürecin en canlı gelişmesi olarak dikkat çekti.
ABD’nin en büyük 16. bankası Silicon Valley Bank iflası ile başlayan, Credit Suisse ile Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizine ait başlangıç basamağındaki riskler verilen iletiler ve alınan aksiyonlar ile birlikte şuan ki gündemimizde çok magazinsel değil. Fakat bu süreçte yeni banka iflaslarının krizi tetikleyebileceği, mevcut kriz sebebiyle küçük bankalardan büyük bankalara kayan mevduatların bankalar üzerinde oluşturduğu baskı ve piyasalar üzerinde sistemik risk fiyatlaması yeni devirde bankacılık tarafından gelecek iletilerle tekrar incelenecektir. Bilhassa faiz artışı temposunun devam ettiği bir süreçte bir yandan likidite öbür yandan da resesyon üzere sıkıntıların magazinsel kıymeti olduğu bir ortamda yılın birinci çeyreğini geride bırakıyoruz. Nisan ayında bu hususlara yönelik gelecek haber akışları, sürece ait risk kavramını değerlendirebilmek ismine da değerli olduğunu söyleyebiliriz.
Bilindiği üzere bankacılık krizi öncesinde bilhassa Şubat ayı Büyüme, Enflasyon, İstihdam üzere değerli ekonomik bilgilerin sonuçları Dünyanın en değerli oyuncusu Fed’in daha agresif tonda faiz aksiyonuna girme beklentisini ön plana çıkartmış, fiyatlama alanında bu durumun tesiri izlenmişti. Bilhassa Fed Lideri Powell’ın datalar garanti ederse daha süratli artışlar oluşabilir vurgusu vadeli varsayımlarda beklentileri o kadar şahinleştirmişti ki bu süratli gidişi lakin Silikon Vadisi Bankası iflası ile başlayan Bankacılık Krizi durdurdu. Her ne kadar 4 büyük merkez bankası (Fed +25, ECB +50, BoE +25 ve SNB +50) Enflasyon vurgusu ile Mart ayı toplantılarında toplamda 150 baz puan faiz artışı gerçekleştirse de bankacılık krizi vadeli varsayımlarda Fed üzerindeki faiz artışı temposundaki agresif beklentinin törpülenmesini sağladı. Fakat bu sefer de kriz ile birlikte Fed ile piyasa ortasında zıt bir ayrışma izlendi. Bu ayrışmanın ismi da faiz indirimi.
Vadeli varsayımları incelediğimizde Mayıs ayı için 25 baz puan faiz artışı fiyatlama alanı içerisinde yer edinmekle birlikte faiz artış döngüsünün sona ereceği, Temmuz ayı itibariyle de indirim aksiyonunun başlanacağı ve yıl sonuna kadar kabaca 75 baz puan faiz indirimi gündemimizi meşgul etmektedir. Tek sorun Fed’in bu kanıyı desteklememesi ki Mart ayı toplantısında rastgele bir indirim niyeti içerisinde yer almadığı net bir formda Lider Powell tarafından aktarıldı.
Fed kararlarına karşın piyasalarla banka ortasındaki ayrışma dikkat çekerken yılın ikinci çeyreğine başlıyoruz. Nisan ayında ECB ve Fed toplantıları olmadığı için bu ay içerisinde sonuçlarına ulaşacağımız kıymet derecesi yüksek göstergeler hem bankaya yönelik spekülatif beklentiler oluşturacak hem de A’dan Z’ye birden fazla varlık fiyatı üzerinde hareketliliği artıracaktır.
Nisan ayının en kıymetli takvim bilgileri olarak izah edilebilir. Gerek bankacılık sistemine yönelik gelecek açıklamalar gerekse bilgi bazlı merkez bankası üzerindeki spekülatif beklentiler gerekse tesirleri bazında resesyon konusuna yönelik niyetler A’dan Z’ye varlık fiyatları için hareketli bir ay geçirmesini, Mayıs ayı merkez bankası trafiği üzerinde tesirli olmasını sağlayabilir.
Fiyatlama tarafında;
ABD 10 yıllık tahvil faiz oranındaki düşüşler son periyotta dikkat çekse de ilgili düşüşlerin %3,40 – %3,50 bölgesi ile sonlu kalması piyasaların rahatlamasını engelliyor. Bu açıdan bilhassa ABD borsaları için baskılayıcı mı yoksa nefes alıcı bir ortam mı izlenecek konusunda ilgili bölge referans olarak dikkate alınabilir.
Dolar Endeksindeki düşüşler 102 düzeyi altında kalıcılaşması durumunda 99 – 100 bölgesi gündemimizi meşgul edeceği üzere ilgili bölgede verilecek tepkiler dikkatle takip edilmelidir.
EURUSD tarafında yaşanılan yükselişler daha evvelki tepe 1,0950 düzeyini tekrar gündeme taşırken ilgili düzeyde yer alan 610 günlük üssel hareketli ortalama parite için 1,12 – 1,15 mi yoksa 1,05 mi konuşalım sorusunun yanıtı için dikkatle takip edilecektir. Her ne kadar teorik 1,0950 kıymetli olsa da ruhsal 1,10 düzeyi ana bölge olarak kaydedilmiştir.
Merkez Bankaları ile baskılanan Bankacılık krizi ile birlikte küllerinden doğan bedelli metaller için de Nisan ayı trend rallisi mi yoksa reaksiyon satışı mı sorusunun yanıtı için değerlidir. Ons Altın 1950, Ons Gümüş 22,00 düzeyi üzerinde kalma konusunda ısrarcıyken Nisan ayı bilgileri ilgili bölgeyi taban olarak kabul ettirebilirse Altın için 2070 tarihi tepe ve Gümüş içinse 2022 yılı tepe düzeyi 26,95 yeni periyodun beklentileri ortasında yerini almasını sağlayabilir.
2022, ABD borsaları için kabus dolu bir yıldı. Borsa endekslerinden şirketlere kadar sergilenen negatif performans yatırımcıları hayal kırıklığına uğratsa da 2023 yılının geçiş yılı olması ve merkez bankası faiz artırım temposunun sona erme sürecinin yaklaştığı bir ortamda sergiledikleri yükselişler dikkat çekmektedir. Benchmark SP500 sihirli gösterge 200 günlük kolay hareketli ortalama 3950 üzerindeki seyir ile yeni bildiriler vermeye çalışırken teknoloji endeksi Nasdaq100 ise 12000 – 12500 bölgesini taban yapmaya çalışmaktadır. Nisan ayının geneli mevcut düzeylerin taban kabul edip etmeyeceğini anlayabileceğimiz, ayı piyasasından boğa piyasasına geçiş magazinsel başlıklarının popülerlik kazanıp kazanmayacağını takip edeceğimiz bir ay olarak kritik bir değer arz etmektedir.
Mevsimsellik ve üretim faktörleri yılın birinci çeyreği için güç kesimi üzerinde kıymetli bir fiyatlama değişimi gerçekleşmesini sağladı. Bir yandan yıl başından bu yana yüzde 50’ye yakın düşüş ile 2020 Mart taban noktası 1,58$’a düşme beklentisinin gündemi meşgul ettiği Doğalgaz, başka yandan da sihirli gösterge 233 aylık üssel hareketli ortalamalar (Ham Petrol 62,50 / Brent 67,50) üzerinde kalmayı sürdürerek taban algısı oluşturmaya çalışan Ham Petrol ve Brent Petrol özellikle yılın ikinci çeyreğinde enflasyon teması üzerinde baskı oluşturup oluşturmayacağı konusunda gündemi takip edeceğimiz referans göstergeler olarak izah edilebilir.
Yılın birinci çeyreğinin son kısmını hayli hareketli bir halde izlediğimiz tanınan haberlerin yılın ikinci çeyreğinde de popülerliğini koruyacağı bir ortamda A’dan Z’ye varlık fiyatları üzerinde tesirli olabileceği unutulmamalıdır.
Kaynak GCM Yatırım-Kudret Ayyıldır
Hibya Haber Ajansı