SiyasetHaber Girişi : 31 Aralık 2022 13:20

Ekrem İmamoğlu davasında savcı cezanın düzeltilerek onanmasını talep etti

Ekrem İmamoğlu davasında savcı cezanın düzeltilerek onanmasını talep etti

Ekrem İmamoğlu YSK üyelilerine ‘hakaret’ ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasının ardından savcı cezanın 5 gün fazla hesaplandığı için istinaf mahkemesine başvurdu. Savcı, istinaf mahkemesine sunduğu dilekçede cezanın düzeltilerek onanmasını talep edildi.

Karar sonrasında Cumhuriyet savcısı Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi Başkanlığı’na sunulmak üzere İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi‘ne sunduğu dilekçede, mahkemenin verdiği kararın usul ve esas yönünden Kanuna aykırı olduğunu belirtti. Cumhuriyet Savcısı tarafından sunulan dilekçede, 14 Aralık 2022 tarihli gerekçeli kararın hüküm kısmının ikinci paragrafında ‘Sanığın eylemini basın önünde alenen işlediği anlaşıldığından’ ibaresinde 125/4. maddeye göre artırım yapılması gerekirken sehven 125/6. maddenin yazılarak yazım hatası yapıldığı belirtilerek, “Sanık hakkında 1/6 oranında artırım yapılarak 1 yıl 9 ay hapis cezasına hükmolunduğu, üçüncü paragrafta is ise sanığın eylemini kamu görevlilerine karşı işlediği gerekçesiyle 1/2 oranında artırım yapılarak 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına hükmolunduğu ancak; sonuç ceza olarak 1 yıl 19 ay 15 gün hapis cezasına karar verilmesi gerekirken hesaplama hatası sonucu sanığa 5 gün fazla hapis cezası tayinine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır” denildi. Savcı, kararın usul ve esas yönünden kanuna aykırı bulunduğunu belirtilerek, düzeltilerek onanması talep etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezasıyla ilgili Bölge İstinaf Mahkemesi’ne başvuru yaparak “düzelterek onama” isteyen savcının talebinin usule aykırı olduğu bildirildi.

Yasaya göre Cumhuriyet Savcısı’nın mahkumiyet hükmü verilmiş bir sanıkla ilgili ya lehe ya da aleyhe başvuru hakkı olduğu, ancak “düzeltilerek onama” gibi ilgili ceza dairesinden talepte bulunamayacağı, bu yetkinin sadece yargı makamında olduğu ifade edildi.�

YSK başkan ve üyelerine “ahmak” dediği iddiasıyla İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nce 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyaset yasağı cezası verilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kararıyla ilgili İstanbul Bölge İstinaf Mahkemesi’ne başvuru yapan Cumhuriyet Savcısı, sanığa TCK’da olmayın fıkradan ve 5 gün fazladan ceza verildiğine dikkat çekip, cezanın 1 yıl 19 ay 15 gün olarak düzeltilerek onanması talebinde bulundu.

Ceza Muhakemesi Kanununa göre Düzeltilerek Onama İstenemez

Ancak Ceza Muhakemesi Kanununa göre Cumhuriyet Savcısının hakkında mahkumiyet hükmü verilmiş bir sanıkla ilgili mahkemeden “düzelterek onama” talebinde bulunabileceğine dair bir hüküm olmadığı bildirildi.

Ceza yargılamasında Cumhuriyet Savcısı’nın, hakkında karar verilmiş bir sanıkla ilgili fazla ceza tayini varsa lehe bozulması talebiyle İstinaf veya Yargıtay’a başvuru yapabileceği ya da eksik ceza tayini veya beraat varsa sanık aleyhine bozma istemiyle başvuru yapabileceği öğrenildi.

Kararda usul ve yasaya aykırılık teşkil eden bir durum varsa şayet düzelterek onama inisiyatifinin tamamen İstinaf Mahkemesi veya Yargıtay da olduğu, savcının böyle bir talepte bulunamayacağı, ancak varsa usul hatası bununla ilgili hükmün bozulması talebinde bulunabileceği ifade edildi.