EkonomiHaber Girişi : 13 Nisan 2023 16:04

El Salvador’un ilk dijital varlık lisansı, Bitfinex Securities El Salvador’a verildi

El Salvador’un ilk dijital varlık lisansı, Bitfinex Securities El Salvador’a verildi

Hisse senetleri ve tahviller üzere yenilikçi, gerçek dünyada tokenize edilmiş varlıkların ihracı ve alım satımını sağlayan tam düzenlenmiş bir dijital varlık borsası olan Bitfinex Securities El Salvador, dünyada bir unsur imza atarak El Salvador’un ihtilal niteliğindeki yeni “Dijital Varlık İhraç Yasası” (Ley de Emisión de Activos Digitales) kararları çerçevesinde “Dijital Varlık Hizmet Sağlayıcısı” olarak lisanslanmak üzere onay alan birinci memleketler arası dijital varlık platformu oldu.

El Salvador Ulusal Dijital Varlık Komitesi tarafından verilen bu yeni lisans, Bitfinex Özgürlük Manifestosu’nda da ana sınırlarıyla belirtildiği üzere, Bitfinex’in dünyanın her yerindeki topluluklara ve ülkelere finansal hürlük ve iştirak sağlamaya yönelik uzun vadeli stratejisinde değerli bir dönüm noktasına geçildiğinin bir göstergesi olarak bedellendiriliyor.

“Lisansı almaya hak kazanan birinci şirket olmaktan ötürü memnuniyet duyuyoruz”

Bitfinex Grubu’nun Teknolojiden Sorumlu Lideri Paolo Ardoino bahse ait yaptığı değerlendirmelerde, “Bu lisansı almaya hak kazanan birinci şirket olmaktan ötürü memnuniyet duyuyoruz. Bu gelişme Bitfinex Securities’in yeni dijital varlık düzenleme rejiminde ana sınırlarıyla belirtildiği üzere, açıkça tanımlanmış hak ve yükümlülüklere sahip varlıkların ihracını ve ikincil piyasalarda süreç görmesine imkan sağlıyor. Böylelikle, küçük ölçekli işletmelerden hükümetlere kadar çok geniş yelpazedeki kurumlar, düzenlenmiş (regüle) bir ortamda sermaye artırabilecek, kripto varlıklar ve tokenize menkul değerler konusunda da son derece tecrübeli olan, 3 trilyon dolarlık tavan piyasa kıymeti bulunan, 1 trilyon doların üzerindeki pazarı temsil eden bir yatırımcı sınıfından yararlanabilecek.” tabirlerini kullandı.

El Salvador’dan tarihi atılım: Dijital Varlık İhraç Yasası

Ocak 2023’te El Salvador Millet Meclisi’nde kabul edilen Dijital Varlık İhraç Yasası ile finansal inovasyon ve büyümeyi teşvik etmek amaçlanıyor. 2021’de Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul eden birinci ülke olan El Salvador, artık de bu temel üzerine inşa ederek, yerli ve yabancı şirketler ile perakende ve kurumsal yatırımcılar ismine daha kapsayıcı, daha kolay ulaşılabilir bir finansal ortamın önünü açıyor.

“Dijital varlık piyasası süratle büyümeye devam ediyor”

Sürece dair görüşlerini paylaşan Bitfinex Securities Operasyon Müdürü Jesse Knutson, “Yeni düzenlemeler çerçevesinde piyasaya sürülen tokenize paylara, getiri sağlayan varlıklara ve başka yatırım eserlerine gerek ihraççılardan gerek yatırımcılardan önemli ölçülerde talep görüyoruz. İhraççılar, klasik varlıklara göre süratli, maliyette verimli ve ihracının kolay olmasından dolayı dijital varlık piyasasına girmeye epey istekli. Dijital varlık piyasası, 1 trilyon doları aşan büyüklüğüyle şimdi emekleme kademesinde olsa da büyük bir süratle büyümeye devam ediyor.” dedi.

Bitfinex Securities El Salvador, şirketlere ve yatırımcılara yönelik global fırsatlar sunuyor

Dünyanın farklı coğrafyalarındaki şirketler, yeni kurulan Bitfinex Securities El Salvador aracılığıyla pay senetleri, tahviller ve öbür finansal araçlar da dahil olmak üzere, çeşitli dijital varlıkları ihraç edebilecek ve El Salvador maddelerine tam ahenk sağlayabilecek. Bu gelişme gerek işletmelere gerekse bireylere, El Salvador’un elverişli regüle ortamında dijital varlıkların ihracı, yatırımı ve ticaretinden faydalanacakları; klasik finans alanındaki sermaye artırma sürecine göre kıymetli maliyet ve verimlilik avantajları yakalayacakları eşsiz fırsatlar sunuyor.

Bitfinex Securities El Salvador, Bitfinex kümesinin Bitfinex Securities Limited tarafından işletilen mevcut platformu Bitfinex Securities AIFC’den başka olarak faaliyet gösterecek. 2021’de kurulan Bitfinex Securities AIFC, Astana Milletlerarası Finans Merkezi tarafından kurulan düzenleyici kum havuzu içinde faaliyet gösteren 365/24/7, dijital varlık platformu olarak biliniyor. Daha evvel hizmet almayan şirketlerin ve potansiyel olarak tüm ülkelerin yeni finansman kaynaklarına erişmesine imkan tanırken, yatırımcıların blokzinciri tabanlı pay senetleri ve tahviller üzere birtakım yenilikçi finansal eserlere yönelik erişimlerini de genişletiyor. Bitfinex Securities AIFC bu yılın başlarında, regülasyonlara yönelik ileri görüşlü yaklaşımı nedeniyle son yıllarda kıymetli ölçüde global ilgi çeken Kazakistan’da global varlığını genişletme açısından değerli bir dönüm noktası olan yeni bir merkez açtığını duyurmuştu.

El Salvador: Latin Amerika'nın yüksek teknolojili finansal yenilik merkezi

Lisans alımı, Bitfinex kümesinin El Salvador ve etraf bölgelerdeki finansal özgürlüğü ve kapsayıcılığı teşvik etmeye yönelik daima gayretlerine büyük bir dayanak sağlıyor. Yapılan atılım büyük şirketlerin yanı sıra daha küçük olan, farklı biçimlerde marjinalize edilmiş şirketlere ve perakende yatırımcılara global piyasalara katılma fırsatı sunuyor. Bununla birlikte, El Salvador’un yüksek teknolojili finansal inovasyon için bölgesel ve global bir merkez olma istikametindeki süratli dönüşümü bir kere daha vurgulanıyor, dünyanın her yerinden işletmelerin buraya taşınması için cazip bir ortam yaratılıyor.

Bitfinex Securities, halihazırda yılın önümüzdeki dönemlerinde da duyurulması planlanan hem küçük hem de büyük ihraçlar için sağlam bir bilgi iletim çizgisine sahip olduğunu teyit etti.

Hibya Haber Ajansı