GündemHaber Girişi : 03 Nisan 2023 15:40

Elektronik ortamda paylaşılan her 1 milyon doküman, 130 ağacın hayatını kurtarıyor

Elektronik ortamda paylaşılan her 1 milyon doküman, 130 ağacın hayatını kurtarıyor

MAP E-Ticaret ve Data Hizmetleri A.Ş. İdare Şurası Üyesi Hakan Tuncel, EDI ile sürdürülen işlerin toplam maliyetlerinde yüzde 65-80 oranında tasarruf sağlandığını lisana getirerek, etraf ve tabiat dostu sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen tüm şirketlerin EDI kullanmaları gerektiğini vurguladı. Tuncel; “Elektronik ortamda paylaşılan her 1 milyon doküman yaklaşık 130 ağacın hayatını kurtarıyor. 1 ton kağıttan 200 bin A4 kağıdı üretiliyor ve 1 ton kağıt üretimi için 24 bin 400 litre su gerekiyor. EDI ile kağıt ve su israfını önleyerek etraf dostu hizmet sunuyoruz. Tüm firmaları da doğayı ve çevreyi korumak için EDI kullanmaya çağırıyoruz” dedi.

Tamamı Türk sermayesi ve iş gücü ile 1997 yılından bu yana dünya genelinde sürdürülebilir, sağlam, ulaşılabilir Elektronik Data Entegrasyonu (EDI) hizmetinin adresi olan MAP, 5 kıtada 1500'ün üzerinde müşterinin data akışını yöneterek etraf dostu hizmetler sunuyor. Bağımsız işletmeler ya da bağımsız sistemler ortasında bilgi alışverişini otomatikleştiren ve bu akışın sıfır kusur prensibiyle, daima ve denetlenebilir bir formda sürdürülmesi için hizmet ve teknoloji sağlayan bir servis şirketi olan MAP E-Ticaret ve Bilgi Hizmetleri A.Ş. İdare Heyeti Üyesi Hakan Tuncel, sürdürülebilir bir dünya için şirketlere EDI daveti yaparak, “Uluslararası alanda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, elektronik data değişimi şirketlerde insan yanılgısı kaynaklı yanlış süreçlerde yüzde 30-40; kağıt, baskı, arşiv ve saklama maliyetlerinde yüzde 35; EDI ile sürdürülen işlerin toplam maliyetlerinde ise yüzde 65-80 oranında tasarruf sağlıyor” dedi.

“Kuraklık riskine karşı su tasarrufu çok daha kıymetli hala geldi”

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin dünyanın en değerli sorunu haline geldiğine dikkat çeken Hakan Tuncel; bu nedenle etraf, tabiat ve kaynakları muhafaza konusunda şirketlere büyük misyon düştüğünü söyledi. Kağıt ve su israfını önlemek başta olmak üzere birçok alanda tasarruf sağlayan EDI'ın etrafa sunduğu katkının, kuraklık nedeniyle su kaynaklarının giderek tükendiği günümüzde çok daha değerli hale geldiğini aktaran Tuncel, etraf ve tabiat dostu sürdürülebilir bir üretimi hedefleyen tüm şirketlere EDI kullanmaları davetinde bulundu.

EDI'ın yalnızca şirketlerin verimliliğini artırmakla kalmayıp, tabiatın ve kaynakların korunmasına da katkı sağladığını vurgulayan Hakan Tuncel, “Elektronik ortamda paylaşılan her 1 milyon doküman yaklaşık 130 ağacın hayatını kurtarıyor. 1 ton kağıt üretimi için 24 bin 400 litre su gerekiyor, 1 ton kağıttan ise 200 bin A4 kağıdı üretiliyor. 1 ağaçtan 7 bin 560 A4 kağıdı üretildiği göz önüne alındığında, bu büyük ölçüde su israfı manasına geliyor. Kuraklık riskine karşı su tasarrufu çok daha kıymetli hale geldi. MAP olarak EDI ile kağıt ve su israfını önleyerek, etraf dostu hizmet sunuyoruz, her yıl 20 bin ağaç kurtarıyor, 20 bin ton su tasarrufuna dayanak oluyoruz” diye konuştu.

“EDI tasarruf sağlıyor”

MAP olarak Türkiye elektronik data değişimi kesiminde sipariş, irsaliye, fatura, mal kabul, satış iddiası, satış raporları, finansal dokümanlar dahil olmak üzere yılda 150 milyon bildiri, 15 milyon pahalı dokümanın trafiğini yüzde 99.998 hatasızlık oranı ile gerçekleştirdiklerini söyledi. 2 milyar doları aşkın bir ticaret hacmine bilgi değişim hizmeti sağladıklarını belirten Tuncel, yalnızca Türkiye'de değil dünya çapında 1500'den fazla orta ve büyük ölçekli şirkete özel tahliller üreterek şirketlerin verimliliğini artırdıklarını vurguladı.

Ticari ve değerli iş dokümanlarını, süratli, kolay ve inançlı bir şekilde iletmenin kabul edilen en uygun tekniği olan EDI'ın dünyada elektronik ticaret işlemlerinin yüzde 85'inde kullanıldığına dikkat çeken Tuncel, şunları söyledi: “Elektronik data değişiminde altın kural; bir dokümanı birinci seferinde ve her seferinde, en süratli biçimde, gerçek adrese, hakikat formatta, denetlenebilir ve tekrarlanabilir formda iletmektir. Şirketler gerçek ve tesirli elektronik bilgi değişimi kullanımıyla hem kurumsallaşma seyahatinde pazarlama gücünü artırabilir, hem de kurum içi irtibatını ve kurumsal iş birliklerini güçlendirebilir. Maliyetlerden tasarruf etmek, kârlılığı artırmak, çalışan memnuniyetini yükseltmek üzere direkt ya da dolaylı çıkarlar sağlayabilirler.”

“İşinizi dünya ile entegre ediyoruz”

Elektronik bağlantının günümüz dünyasında iş yapmanın çok kıymetli bir modülü olduğunu kaydeden Tuncel, “Elektronik Veri Değişimi klasik anlamda, ticari partnerler arasında, standartları uluslararası kurumlarca belirlenen formatlarla, ERP’den ERP’ye dosya değişimidir. Başka bir deyişle, tedarik zinciri içindeki tüm firmalar arasındaki ticari belge akışının uluslararası standartlar kullanılarak ve şirket-içi uygulamalarla tam olarak entegre edilmesini ve işletilmesini kapsar” diye konuştu. Başta perakende ve otomotiv olmak üzere; sağlam tüketim, mobilya, besin, dokumacılık, turizm, sıhhat, ilaç, HORECA, Q-Ticaret sistemleri, DIY, finans, lojistik ve savunma sanayi alanlarında da giderek büyüyen 10'dan fazla bölümde yaygın bir ağa sahip olduklarını lisana getiren Tuncel, EDI uygulamalarında pazar başkanı olan MAP'ın, Türkiye sonları içinde yazılım ve donanımlarını barındıran tek EDI servis sağlayıcısı olduğunun altını çizerek, “Bu sayede müşterilerimize dil ve zaman dilimi farkı olmaksızın hizmet veriyoruz. Opentext| GXS ve Data Interchange PLC (DIP) firmalarının Türkiye'deki münhasır çözüm ortağı olarak müşterilerimize bu şirketler tarafından geliştirilen EDI çözümlerini de sunuyoruz” diye konuştu.