Kültür ve SanatHaber Girişi : 28 Şubat 2023 16:55

Eminönü’nün Tarihi Hanları

Eminönü’nün Tarihi Hanları

Tarihle iç içe olan ve her bir köşesinde ayrı bir güzelliği bulanan Eminönü, hanları ile ün salmış durumda. Tarihi yapılar arasında yol almak, Eminönü’ne farklı bir açıdan bakmamızı sağlıyor. İşte, Eminönü’nün en bilinen tarihi hanları…

Zincirli Han

Zincirli Han, 1700’lü yıllardan beri varlığını koruyan ve Kapalıçarşı’nın içinde adeta sessiz bir dinlenme yeri sunuyor. Avlusunda çeşme ve asırlık bir ağaca ev sahipliği yapan handa, kuyumcu dükkanları yer alıyor. Hanın üst katında ise atölyeler bulunuyor.

Kuveloğlu Han

Eminönü iskelesine birkaç dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Kuveloğlu Han, 1888 yılından beri İstanbulluları kucaklıyor. Hanın en büyük özelliği 30 yıldan fazla bir zamandır İstanbullulara, yerli ve yabancı turistlere pide pişiren Tarihi Pide Fırını. Pideci Ahmet Alagöz, talaş fırınında mis gibi pideler pişirip, hanın tarihi atmosferinde servis ediyor. Hanın üst katları ise deri işi yapan atölyelere ayrılmış durumda. Pek çok filmin de çekildiği bu handa, siz de ünü ülke sınırlarını aşmış leziz pidelerin tadına bakabilirsiniz.

1888 yılında yapılan Kuveloğlu Han, Eminönü iskelesine birkaç dakikalık yürüme mesafesinde. Hanın en büyük özelliği 30 yıldan fazla bir zamandır İstanbullulara, yerli ve yabancı turistlere pide pişiren Tarihi Pide Fırını. Pideci Ahmet Alagöz, talaş fırınında mis gibi pideler pişirerek servis ediyor. Hanın üst katları ise deri işi yapan atölyelere ayrılmış durumda. Bu handa pek çok film çekiliyor.

Diri Han

Diri Han, Eminönü’nde Hocahanı Sokak’ta yer alıyor. Bir iş merkezi olarak kullanılan han, on katlı bir bina olarak karşımıza çıkıyor.

Büyük Valide Han

Kösem Sultan tarafından 17.yy’da yaptırılan ve Mahmutpaşa Çakmakcılar Yokuşu’nda bulunan Büyük Valide Han, geçmişte kervanların konakladığı meşhur hanlardan. Çatısındaki kubbeden izlenen nefis İstanbul manzarasıyla ünlü olan han, İstanbul’un en büyük hanları arasında yer alıyor.

Rococo Han

İstanbul’un en eski hanlarından olan Rococo Han, günümüzde daha çok kuyumcu ve çantacıların olduğu bir iş merkezi olarak kullanılıyor. Han, yenilenmiş ve oldukça modern bir ortama sahip.

Beta Yeni Han

Beta Yeni Han, 17.yy’dan beri zaman içinde pek çok kez renovasyon geçirmiş ve isim değiştirmiş olsa da, hala eski güzelliğini koruyan hanlardan. Osmanlı döneminde kahvenin işlendiği ve öğütüldüğü yer olan handa Beta’nın farklı çaylarını deneyebilir, çevredeki dükkanlardan da kahve ya da lokum şekeri alarak burada yiyebilirsiniz.