EkonomiHaber Girişi : 09 Mart 2023 16:50

Enerji fiyatları Bitcoin’i nasıl etkiliyor?

Enerji fiyatları Bitcoin’i nasıl etkiliyor?

Enerji fiyatları farklı bölümlerde atılacak adımların belirlenmesinde değerli bir rol oynuyor. Bu kapsamda, Bitcoin ağının çalışması için güce muhtaçlık olduğunu unutmamak gerekiyor. Global güç fiyatlarının arttığı bir konjonktürde, madencilerin süreçleri doğrulamak için harcadıkları güç daha maliyetli hâle geliyor. Bu maliyetin yanı sıra tüketilen gücün ölçüsünün boyutu kamusal otoritelerin Bitcoin madencilerine karşı tavır almalarına yol açabiliyor. Bilhassa yakın bir gelecekte ürettiğinden fazla güç tüketen kimi ülkelerin Bitcoin madenciliğine önlem getirdiğini ya da elektrik bedellerini artırdığını görebiliriz.

Bitcoin, âtıl gücün efektif kullanımına imkan tanıyabilir

Dünyada net güç üreticisi olan, yani tükettiğinden fazla güç üreten birçok ülke mevcut. Bu ülkeler vakit zaman politik yahut ekonomik sebeplerle birebir ölçüde güç üretmesine karşın global pazara sağladığı tedarikte kısıntıya gitmeyi düşünebiliyor. Öte yandan, güç üretiminde kullanılan petrol üzere emtiaların üretim kapasitesiyle oynamak tesislerde sorunlara sebep olmanın yanı sıra ek maliyetler de getirebiliyor. Münasebetiyle âtıl kalan gücün bir formda depolanması yahut tüketilmesi gerekiyor. Bitcoin, âtıl kalan bu gücün epey efektif bir biçimde kullanılabilmesi ismine kusursuz bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Madencilik faaliyetleri aracılığıyla bu âtıl gücün bir finansal varlığa dönüştürülmesi epeyce mümkün görünüyor.

Bitcoin madencileri güç fazlası veren ülkelere taşınabilir





Kripto para ekosistemi yaşanan her türlü gelişmeye süratli bir formda ahenk sağlayabilen esnek bir yapıya sahip. Güç fiyatlarında yaşanan değişim de ekosistemin yeni bir ahenk sürecine girmesine neden olabilir. Güç açığı veren ülkelerde bilhassa elektriğin daha değerli hâle gelmesi madencilerin farklı ülkelere taşınmasına yol açabilir. Taşınma sürecinin güç fazlası veren ülkelere hakikat gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Münasebetiyle ilerleyen günlerde ABD, Kanada ve Avrupa’da getirilecek mümkün önlemler Bitcoin madenciliğini Venezuela, Angola ve Cezayir üzere ülkelere kaydırabilir. Lakin bu tarafta atılacak beklenen adımlar, Bitcoin’in sonunun geldiği manasını taşımıyor. Nihayetinde geçmişte de Çin’de getirilen madencilik yasağıyla birlikte faaliyetler ABD, Kanada ve Avrupa’ya kaymış ve Bitcoin de hayatına devam etmişti.

Para siyasetleri sıkılaşmak yerine gevşeyecektir

Dünya genelinde insanların karşı karşıya kaldığı enflasyonla birlikte prestiji para arzı arttıkça Bitcoin üzere sabit arza sahip varlıklar daha kıymetli hâle geliyor. Önümüzdeki periyotta beklenen genişletici para siyasetlerine paralel olarak Bitcoin’in olumlu tepki gösterebileceğini söyleyebiliriz. Bu sebeplerden dolayı Bitcoin’in taban düzeylerdeki pozisyonunda kalmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım sunmuyor. Bununla birlikte, bizleri artan likiditeyle birlikte güç üretiminde artışın hedeflendiği bir periyot bekliyor. Sonuç olarak, vakit içerisinde güç satın alma gücünü artırdığını ispatlayan Bitcoin, ispat özelinde elde ettiği kazanımları güçlendirmeye devam edecektir.