GündemHaber Girişi : 07 Mart 2023 12:50

Enkaz kaldırma ve yıkım çalışmalarında yayılacak toz hastalığa neden olabilir

Enkaz kaldırma ve yıkım çalışmalarında yayılacak toz hastalığa neden olabilir

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, deprem bölgelerinde yıkım ve enkaz kaldırma süreçleri esnasında yayılacak olan tozların ziyanları ve alınacak önlemler konusunda bir açıklama yaptı.

Doç. Dr. Kurtuluş, büyük zelzelenin önemli yıkımlara neden olduğunu hatırlatarak enkaz kaldırma çalışmaları ile kentlerde önemli bir toz bulutu oluşacağını lisana getirdi. Enkaz kaldırma ve yıkım faaliyetlerinde çalışan bireylerin ve etraf güvenliği sağlayan güvenlik güçlerinin kollayıcı tulum, N99 (FFP3) maske kullanmaları ve günlük banyo yaparak korunmasının kıymet arz ettiğine değindi.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş açıklamasında şunları söyledi:

“Geçmiş devirlerde olan yapılarda daha fazla olmak üzere, yeni yapılarda da bulunan asbest lifleri nedeniyle yıkım ve enkaz kaldırma esnasında ortama toz yayılmaktadır. Yayılan toz içerisinde alerjen unsurlar, irritanlar, lifler ve polenler bulunmaktadır. Bu içerikler nedeniyle teneffüs sistemi hastalıkları (Akut Bronşit, Astım, KOAH, Asbestozis, Reaktif havayolları hastalığı, alerjik hastalıklar vb.) gelişmekte, daha evvel varsa atak biçiminde karşımıza çıkmaktadır. Deprem bölgelerinde gerek hayvan besleyen, meskeninin güvenliği sağlayan gerekse öteki nedenlerden yıkımlar ortasında hayatlarını devam ettiren insanların olması teneffüs sistemi hastalıkları istikametinden en üst düzeyde dikkat edilmesini gerektirmektedir. Bireylerin gözetici tedbirler alması ve dikkat etmesinin yanı sıra yıkım ve enkaz kaldırma süreçlerinin ıslak yapılması değer arz etmektedir. Sağlıklı hayat için sağlıklı etraf, sağlıklı hayvan ve sağlıklı yapılara muhtaçlık olduğunu belirtmek isterim.”





Hibya Haber Ajansı