GündemHaber Girişi : 30 Mart 2023 09:50

Enkazdan 700 yıllık tarih çıkacak

Enkazdan 700 yıllık tarih çıkacak

Hatay’da zelzelenin yaralarını sarmak için ağır uğraş harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin sembol yapıtlarından olan ve zelzelede büsbütün yıkılan 752 yıllık Ulu Cami’nin ayağa kaldırılması için devreye girdi.

Asrın felaketinden en ağır yarayı alan Hatay’da yalnızca binalar değil, asırlık mescitler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihî eser de ya büsbütün yıkıldı ya da büyük ziyan gördü. Hatay’ın eski mescitlerinden birisi olan 1271-1272 yıllarında yapıldığı sanılan tarihi Ulu Cami de sarsıntıların akabinde yıkılıp, büsbütün moloz yığınına döndü. Memlükler devrinde inşa edilen, medrese, yazlık camii, şadırvan, iki adet türbe, çeşme, imaret ve dükkanlar üzere farklı periyotlarda inşa edilmiş yapılardan meydana gelen bir külliye niteliğindeki Ulu Camii; harimde iki mihrabı bulunması açısından tek eser olma özelliğine de sahipti.

Hayatın bir an evvel olağana dönmesi için mesaisinin değerli bir kısmını Hatay’da geçiren Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, enkaz yığınına dönen Ulu Cami’nin moloz yığınları ortasında, tarihi yapının ayağa kaldırılması için gerekli çalışmaları yapacaklarının muştusunu verdi.

Yüzyıllardır birçok zorluğa karşın günümüze ulaşan bu değerli külliyenin, iki büyük deprem sonrası yerle bir olduğunu hatırlatan Lider Aktaş, “Hatay’da kentin kültürel dokusunu korumak için de Bursa olarak her türlü dayanağın içinde olmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda; tarihî Ulu Cami’nin tekrar inşasını belediye olarak biz üstlendik. Tarihî Ulu Camii, birçok medeniyet ve topluluğa da konut sahipliği yapmıştı. İnşasından sonra birkaç kez tamirat gördü. Külliyenin son tamirleri 1986 ve 2002 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Son inşasını da Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak biz üstleneceğiz.” diye konuştu.





Hibya Haber Ajansı