GündemHaber Girişi : 05 Nisan 2023 00:05

Erken teşhis otizmin belirtilerini ortadan kaldırabilir

Erken teşhis otizmin belirtilerini ortadan kaldırabilir

Kılıçaslan, “Son araştırmalara nazaran, her 36 çocuktan birinin otizmli olduğu söz edilmektedir” dedi.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sıhhati ve Hastalıkları Anabilim Kolu Dr. Öğr. Üyesi Fethiye Kılıçaslan, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. Kılıçaslan, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB),erken çocukluk çağında başlayan, gelişimin öbür çocuklardan farklı olduğu, dış dünyaya ilginin zayıf olduğu, lisan gelişiminin öbür çocuklar üzere olmadığı, kimi tekrarlayan hareketlerin yahut davranışların ve duyusal düzensizliklerin olduğu bir durum olduğunu tabir etti.
Her geçen yıl otizm görülme oranı artığını belirten Dr. Kılıçaslan, “40-50 yıl evvel otizmin az rastlanan bir problem/hastalık olduğu söylenmekte idi. Günümüzde ise artık otizmin çok daha sık görüldüğü biliyoruz. Çalışmalar her geçen yıl otizm görülme oranının arttığını belirtiyor. Son araştırmalara nazaran, her 36 çocuktan birinin otizmli olduğu tabir edilmektedir.” biçiminde konuştu.

Otizmde erken devirde teşhis ve müdahale çocuğun gidişatını değerli seviyede etkilediğine dikkat çeken Dr. Kılıçaslan, “Otizmin sebepleri ortasında genetik ve ailesel nedenler ön planda suçlansa da pek çok faktörün etkileşimi sonucu ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Savaş, göçler, pandemi, yaşanan travmalar, ebeveynlerin geç yaşta anne baba olması otizm oranlarında görülen bu artışta suçlanan faktörler ortasında yer alıyor. Öbür yandan yaşanan olumsuz hayat olayları, ailelerin çocuklarını çocuk psikiyatristine götürmelerine mani olup, erken yaşta teşhis alma ve erken müdahale ihtimalini de azaltıyor. Otizmde erken periyotta teşhis ve müdahale çocuğun gidişatını değerli seviyede etkiliyor. Erken müdahale ile bu çocuklarımızın öğrenme, irtibat ve toplumsal hünerleri geliştirebilir. Hem yapılan bilimsel çalışmalar hem de kendi klinik deneyimimiz bilhassa 2 yaşın altında müdahaleye başlanan çocuklarda otizm belirtilerinin ortadan kalktığını gösteriyor. Otizmde tesirli tedavi sistemleri ortasında Eğitim Tedavileri ve İlaç Tedavileri bulunmaktadır.” diye konuştu.

Dr. Kılıçaslan şunları söyledi:

“Çocuğunuz daha evvelki hünerlerini kaybediyor ya da bildiği sözleri unutuyorsa, sık sık gülümsemiyorsa ve çoğunlukla 'donuk' bir yüz sözü varsa, insanlara ilgi göstermiyorsa; sizinle göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, parmakla göstermek, başını hayır diye sallamak üzere hiçbir el, kol, baş hareketi yapmıyorsa, yakın temastan, kucaklanmaktan kaçınıyorsa, yaptığınız hareketleri yahut çıkardığınız sesleri tekrar etmeye çalışmıyorsa, konuşup eğlendirildiğinde yansısı zayıfsa, 'Güle güle' işareti yapma, öpücük gönderme üzere taklide dayalı hünerler yapamıyorsa, oyuncaklarla uygun biçimde oynamıyorsa, 18 aylık olmasına karşın manalı sözleri yoksa, 24 aylık olmasına karşın manalı iki sözlük cümleleri yoksa, söyleneni işitmiyor üzere davranıyorsa, yaşıtlarına karşı ilgisizse, tuhaf tekrarlayan hareketler (parmak ucunda yürüme, sallanma, dönme, kanat çırpma, el hareketleri) tuhaf objelere takıntı ve çok ilgi (dönen nesneler, araba plakaları, amblemler vs.) varsa, aileler vakit kaybetmeden 'Çocuk Psikiyatri' uzmanına başvurmalıdır.”

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan ise her insanın dünyaya farklı özelliklerle geldiğine dikkat çekerek herkesin kendine has fizikî, duygusal ve toplumsal yapısı olduğunu lisana getirdi.

Başhekim Doç. Dr. Kırhan, “Herkes için gerekli olan eğitim, otizmli çocuklarımız için birebir vakitte bir tedavi tekniği olduğundan büyük kıymet arz etmektedir. Bu açıdan erken teşhisle birlikte verilecek özel eğitim onları toplumsal hayata kazandıracaktır. Otizm Haftası kapsamında farkındalık oluşturmak maksadıyla hastanemiz girişinde stant açıldı. Bu hususla ilgili hasta ve hasta yakınlarına el broşürleri dağıtıldı. Dr. Fethiye Kılıçaslan hocamıza da hususla ilgili çalışmalarından ve emeklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Harran Üniversitesi Hastanesi olarak vatandaşlarımıza tedavi hizmetinin yanında değerli mevzularda farkındalık oluşturmak için çalışmalarımız devam edecektir.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı