Eski Pendikliler “Alkaya Gazinosu” Hakkında Neler Anlatıyor?

Harun Muratoğlu

“Alkaya gazinosu sandalların olduğu yer 1965 yada 1964 yılında toprakla dolduruldu. Orada pantolon yırtmaca oynardık,sonra meşhur Belediye çay bahçesi yapıldı. Arka fonda çitlembik ağacı.”

 

TC Aydoğan Atasoy

“Evet burası 1967 yılında benimde düğünümün olduğu Alkaya gazinosu idi. Arkada olan görüntü, Pendik Burnu ve burası ile gazino arasında eski sandalların balıkçıların limanı vardı.

Bu gazinonun olduğu yerde şimdilerde Deniz bankın ve yanında BP benzin istasyonunun olduğu yer. O zamanlarda sağ yanında da benzin istasyonunun küçük bir çay bahçesi vardı. Benzin istasyonu halen var. Gazinonun yeri de Denizbank oldu.

Yalnız bu resimde 1930 yıllarına ait olabilir 1964 ile 1965 çok yakın tarih 1967 benim düğünüm bu gazinoda olduğundan çok iyi bilmekteyim. bu tarihler olamaz daha eski tarihler olması lazım. Bu gazino ve sandalların önünden Bağdat caddesi ile mehtap gazinosunun yanındaki denize kadar ulaşan boklu dereye varılırdı. Sonradan da dar bir yolla Tavşan tepeye ve Temenyeye gidilirdi.

Sözü edilen bu Ankara caddesi üzerindeki gazinolar deniz üzerine çakılı direkler üzerinde olup iki gazinonun arasında kahveler iskele ve Karakol olup deniz gazinosu da motor iskelesinden evveldi, Bu yol üzeride idi. Sandallar 1965 yıllarda yol olması nedeni ile çekilmezdi.

Bu gazinonun ve sandalların hemen hemen bittiği yerde sebze motorunun yanaştığı hicabinin motor iskelesi vardı. İstanbula sebze buradan giderdi ve hemen yanında deniz gazinosu vardı. Otopark yeride bu iskele ile gazino arsında olan tek yerdi.

Pendik Burnun da arkada görülen ağaçta yine o zamanlar da zaman zaman altında Neyzen Teyfiğin altında ney çaldığı çitlenbik ağacıdır. Şimdilerde bu ağaç yok. Pendik Merkez İlk Okulunun bulunduğu yerin karşısıdır.”

 

 

  • 4 / 1 Eski Pendikliler “Alkaya Gazinosu” Hakkında Neler Anlatıyor? 0

  • 4 / 2 Eski Pendikliler “Alkaya Gazinosu” Hakkında Neler Anlatıyor? 1

  • 4 / 3 Eski Pendikliler “Alkaya Gazinosu” Hakkında Neler Anlatıyor? 2

  • 4 / 4 Eski Pendikliler “Alkaya Gazinosu” Hakkında Neler Anlatıyor? 3