Eskiden

ESKİDEN…..Anılarima yolculuk.

Cocuklugumda tek katli bahceli önunde kuyusu olan ve çatısı olmayan damlı bir evde kirada yaşardik..
Babamın görevi nedeniyle geldiğimiz fethiyede…haa bu arada babam sağlık memuruydu..
Kuyudan suladigimiz sebzelerimizdeki tadı kokuyu ve lezzeti gunumuzde artiķ bulmak imkansiz harika sebzeler yatiştirir bahcemizide bu sekilde degerlendirirdik.

Okadar cok sivri sinek olurduki cibindirik kurmadan uyumak imkansizdi.hava sıcak ve sivrisinekler boldu..
Rahmetli anneciğim nurlarda yatsın.
Yatagimizinin etrafına hep kendi elleriyle tülden cibindirik diker ve üç kardeş o yatakta evin balkonunda uyurduk.

Gece uyumadan kardeş kardeş sarılır sohbet eder gülüsurduk..
Zavallı annem uyuyun artık der dururdu.

Hayatt iste açısı ve tatlısıyla devam ediyor..neyse biz devam edelim anlatmaya.

Mutfak dolabı görevi yapan tabaklığımız, tel dolabımız vardı.

Elektrikler sık sık kesildigi icin babam, gaz lambasina surekli gaz doldururdu, ucunda beyaz renkte bir ipi vardi çıkarmaya çalışırken habire söylenirdi.rahmetli babacigim..

Banyomuz kurnalıydı, bakır kazanımız ve hamam tasımız vardı.

Naylon terliklerle .. tuvalette takunya bulunur, ve herkesin ayağına olması için en büyük numara seçilirdi.

Okul açılacağı zaman Sümerbank ayakkabıları alınır,ve bu ayakkabilarin cok dayaniklı ve saglam oldugu soylenirdi. çok sevdiğim modeller için de bayramı beklemem gerekirdi

Okul kapısında şam tatlısı,rengarek Osmanlı macunlari .susamlı şeker, pamuk helva, kestane, turşu ve elmalı şeker satılırdı…haaa bu arada elmalı sekerleride unutmamak lazim.25 kuruşa ince bir dilim şam tatlısı,alırdık.

Uyduruk el yapımı oyuncaklarımız vardı. Genelde oyuncaklarimizi ve bebekleri annem bize kendisi yapardi..Hatırlı bir kişiden çok güzel bir oyuncak araba veya bebek geldiği zaman, bozulmaması kırılmaması için az oynamamiza izin verilir sonrada kaldırırlır, bize verilemezdi !! Biz ona o bize bakardık.

Kızlar İlkokulda kurdele takardık. Ne kadar kabarık ve büyük olursa o kadar makbuldü.okulumun ismi bile hâlâ dün gibi aklımda vali recai güreli ilkokulu ? *haa bu arada okulum fethiyedeydi

Babalarımızın gömlek yakaları, bizim okul yakalarımız pazar akşamları yıkanır ütülenir kolalanırdı.

Filmler, sokak sokak dolaşan arabalardan bağırarak duyurulur, reklamı yapılırdı.
25 kuruşa Bisiklet kiralar, ”şans kader kısmet talih niyet 5 kuruuş” diye bağıran ilkel piyango çektiren çocukların peşine Fareli Köyün Kavalcısı gibi takılırdık
Heleki tavşanlarin cektigi bugunki falinizda neler var kartlarini hic unutmam.

İlkokulda okuma bayramı, bilmezdik. Herkes okurdu, kimse de bayram yapmazdı..

Herhangi bir sebeple götürülen hediye paketini açmak , geleneklerimize aykırıydı,ayıptı. Misafir gidince ilk iş merak ve sevincle onu açmak olurdu.
Çocukluk işte içinde nevar acaba diye merakla misafirin gitmesini beklerdik?

Sokakta oynarken en sevdiğimiz yiyecek, bir dilim taze ekmek üzerine sana yağlı veya yogutlu salçalı ekmekti.
Ve bizler o gunlerde cok daha mutluyduk.

Haaa şunuda unutmadan yazayim.sokagimiza sık sık gelen elinde tuttugu ayısının ipi ve tefiyle ayısıni oynatarak gecen amcalar vardi ..15 gunde bir gelen ve meydanliklara kurulan cadirlarda oynatilan sirk gösterilerinide bu arada unutmamak gerekiyor.

Ben en cok ozamanlar ip canbazlarini severdim.hayranlikla nede güzel izlerdim.
Babam sevinçle elimizden tutar akşam sizi gordona sirke götürcem derdi.nasilda mutlu olurduk.bu arada yedigimiz güzel dondurmalari ve cingenelerin çaldıgı müzik eşliginde oynadigim oyunlarida unutmadım.biz eskiden daha mutluyduk sankii..

Ya komsuluk iliskilerine ne dersiniz ayse teyze fatma teyze sanki hepimiz ayni aileden gibiydik dertleri derdimiz sevincleri mutlulugumuzdu.bir dilim ekmek kardeş payı yapilir günumuzdeki gibi yapılan iyiliklerde başa kakilmazdı.

Kız kardesim günayla oynadigimiz oyunlar bugün gibi aklımda hâlâ . Birlikte izledigimiz çizgi filmler..

Eskiden her evde televizyon yoktu ve cok lüks sayilirdi .babam bize ilk ciktigi zaman almisti.komsu cocuklarda gelir ya evde yada pencerenin camindan tv yi izlemeye çalısirlardi
En sevdigim cizgi filmler haydi seker kiz kendi taş devri ve jet gillerdi..
.
Yaa erkek kardeşimin dünyaya gelecegi gün babamin bana kardeşin sana emanet biz annenle hastaneye gidip kardeşini alip gelecez diyip bizi birakip gitmesi ahhhh o günlerr
.
Unutmadan aklima gelen bir animi daha sizlerle paylasayim.küçukken yaramaz bir cocuktum sanirim.evimizin onünden kocaman bir dere akardi.çocukluk iste annemin aldigı terlikleri gemi yapar arkadaslarimizla yüzdürür yarıs yaptırirdik.zavalli annem bana terlik almaktan okadar cok bıkmıstiki artik birgun sinirlenip beni derenin içine ativermisti? sonra pişman olup beni cıķartmasaydi sudan belkide suan burada sizlerle birlikte olamayacaktim.
Aklima gelmisken şunuda ekliyim.küçukken annem bizi kuran ogrensinler diye camiye gonderirdi ozaman 5 veye 6 yasindayim komsumuzun kizi öznurla birlikte yine birgun giderken komşumuz dudu teyzem çamasirlarini yikamak için yol kenarina kazan kurmuş ve alimiyumdan olan kocaman yüzme havuzu gibi legeninide yanina sabun kaliplariyla birakmiş ve içeri sanırim kirli çamasirlari almaya girmisti.ozamanlar çamasir makinesi ne ariyor herkez elinde yikardi…arkadasiminda tesvikiyle birlikte dudu teyzenin sabunlarini ordan alip eve kaçmistik .biz görünmedigimizi sanmistik ama teyze bizi görmus ve eve kadar gelmisti arkadasim çaldigimiz sabunu suya koyup köpuķ haline getirmisti bile..bense annemden korkudan sabunu odunlarin arasina saklamistim.teyze öyle bir hışimla gelmistiki bugun gibi hâlâ aklimda .bizleri sikayet edip anneme birguzel dayak attirmisti.annem beni cezalandirarak bahcedeki agaca baglamisti ?bu benim ikk ve son hırsizligim oldu…

biliyorum cok uzun oldu ama yazacak okadar cok anim varki.eğer devam etmemi ister bu yazimi okursaniz sonuna kadar yine yazmaya devam ederim.umarim herkez bu anilarda kendine bir pay bulacaktir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.