DünyaHaber Girişi : 22 Şubat 2023 16:20

“Evim Yuvan Olsun” kampanyasına bağış için 4 bin 568 başvuru yapıldı

“Evim Yuvan Olsun” kampanyasına bağış için 4 bin 568 başvuru yapıldı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, sarsıntıdan etkilenen vatandaşların barınma gereksinimlerine yönelik olarak başlatılan “Evim Yuvan Olsun” kampanyasına dayanak çığ üzere büyüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıkladığı takviye kampanyası, hayırseverlerin kullanmadığı meskenlerin inançlı bir biçimde, belli mühlet ve kurallarda depremzedelere tahsis edilmesini amaçlıyor.

Kampanyanın tanıtımını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, projenin devlet millet el ele verilerek yürütüldüğünü söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “El birliğiyle, güç birliğiyle aşacağız.” derken Baykar İdare Konseyi Lideri Selçuk Bayraktar çalışma arkadaşları için yeni yapılan 22 adet eşyalı daireyi bir yıl müddetle depremzedelere açacağını tabir etti.

Binlerce vatandaş başvurdu

Depremle sarsılan Türkiye, yaralarını süratle sarıyor. Afetzedelerin sıcak bir yuvaya kavuşmaları için “Evim Yuvan Olsun” sloganıyla bir kampanya düzenlendi. İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uyumundaki kampanyaya AFAD, Türkiye Sigorta, EmlakJet, Hepsiemlak ve sahibinden.com dayanak verdi. Kısa müddette yüzlerce vatandaş, depremzedelere makul mühletlerle konutlarını tahsis etmek maksadıyla “www.evimyuvanolsun.org” adresine başvurdu.





3 günde 4 binin üzerinde başvuru

Kampanyaya 3 günde 4 bin 568 bağış müracaat geldi. 3 bin 604 kişi meskenini 3 ay bedelsiz olarak depremzedelere tahsis etmek isterken 964 yardımsever vatandaş da konutunu 1 yıl müddetle indirimli bir formda kiraya vermek için müracaatta bulundu.

“Vatandaşlardan telefon ve ileti aldık”

Kampanyayı tanıtan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, zelzelenin birinci gününden itibaren vatandaşlardan kullanmadıkları konutlarını tahsis etmek için telefon ve iletiler aldıklarını belirterek “Bunun sonucunda bu kampanyayı başlatmış olduk.” dedi.

Devlet millet el ele

“Evim Yuvan Olsun” projesinin “Devlet Millet El Ele” verilerek yapıldığını belirten Bakan Varank, “Bu kampanya ile inançlı halde hayırsever vatandaşlarımızın konutlarını afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız.” diye konuştu.

“Birlikte aşacağız”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada, “El birliğiyle, güç birliğiyle aşacağız… Hayırsever insanlarımızın depremzedelere meskenlerini açmak istediklerini biliyoruz. Hazırladığımız #EvimYuvanOlsun uygulamasını vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz.” iletisini paylaştı.

Baykar’dan 22 daire

Baykar İdare Şurası Lideri ve Teknoloji Önderi Selçuk Bayraktar da kampanyaya 22 daireyle katıldı. Bayraktar, toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Evim Yuvan Olsun kampanyası çerçevesinde Baykar’daki çalışma arkadaşlarımız için yeni yapılan 22 adet eşyalı daireyi bir sene boyunca depremzede kardeşlerimize açıyoruz. Bu günleri el birliğiyle, dayanışmayla aşacağız.” tabirlerini kullandı.

Kampanyaya görüntülü davet

Mesajda bir de görüntü yer aldı. Bayraktar, üretimi süren daireler önünde çekilen görüntüde “Baykar’daki çalışma arkadaşlarımız için yeni inşa ettiğimiz ve bir ay sonra hazır hale gelecek 22 eşyalı daireyi Konutum Yuvan Olsun kampanyası kapsamında bir yıl müddetle depremzede ailelerimizin kullanımına sunuyoruz. Sarsıntının mağdur ettiği kardeşlerimizin acil barınma gereksiniminin karşılanabilmesi ve sıcak bir yuvaya kavuşabilmesi için imkanı olan herkesi bu hoş kampanyaya davet ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.

3 ayaklı sistem

Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç ayak üzerine kuruldu. Yardımsever vatandaşlar, kampanyaya, “En az 3 ay bedelsiz tahsis”, “1 yıl indirimli bedelle kira” yahut “Kira desteği” ile katılabiliyor.

En az 3 ay bedelsiz tahsis

www.evimyuvanolsun.org internet sitesinde “Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum” butonuna basanların müracaatları meskenin bulunduğu ilçenin kaymakamlığı tarafından yerinde incelenecek. Kaymakamlığın uygun bulduğu konutlar bedelsiz olarak kampanyaya dahil olacak. Kaymakamlık ile mesken sahibi ortasında “Ödünç Sözleşmesi” imzalanacak. Belirlenen depremzede aile konuta kaymakamlık tarafından yerleştirilecek. 3 aylık müddet yardımsever konut sahibinin isteğiyle 12’a kadar uzatılabilecek.

Bir yıl indirimli kira

“Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Mühlet İle Kiraya Vermek İstiyorum” diyenlerin müracaatları da yeniden meskenin bulunduğu kaymakamlık tarafından yerinde incelenecek. Kaymakamlık, istenen kira bedelinin konutun gerçek ederinin besbelli bir halde altında olmasına bakacak.

Kaymakamlığın meskenin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu teyit etmesinin akabinde mesken, kampanyaya dahil edilecek. Kaymakamlık ile konut sahibi ortasında “kira sözleşmesi” imzalanacak. Belirlenen depremzede aile meskene kaymakamlık tarafından yerleştirilir. Mesken için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanacak.

Kira bağışı

Kampanyanın yürütüldüğü internet adresinde “Depremzede Ailelere Kira Dayanağında Bulunmak İstiyorum” seçeneği de yer alıyor. Burada toplanan bağışlar, kampanya kapsamında indirimli olarak kiralanacak meskenlerin ödemelerinde kullanılacak.

Depremzedeler nasıl seçilecek?

Depremzede aileler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı üniteleri tarafından belirlenecek. Meskenlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, sistemli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan üzere dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile zelzelede aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecek.

Faturaları kim ödeyecek?

Evlerin; elektrik, su, doğalgaz faturaları, kaymakamlık tarafından karşılanacak. Konut sahiplerine ek bir sarfiyat doğmamayacak.

Türkiye Sigorta devrede

Depremzedelerin kullandığı konutun yahut konuttaki eşyanın ziyan görmesi ihtimaline karşılık Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu meskenlerin sigorta primleri, “Tek Yürek Bina” ve “Eşya Sigortası” Türkiye Sigorta tarafından karşılanacak.

Sitelerden müracaat yapılıyor

Türkiye’nin en büyük emlak listeleme platformlarından emlakjet.com, hepsiemlak.com ve sahibinden.com, zingat.com sahip oldukları müşteri portföyünü kampanyaya yönlendirecek. Meskenini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan müracaat formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan müracaat formları, kurulan entegrasyon ile İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.

Kampanyanın müracaat basamakları ise şöyle olacak:

Ev sahibi, emlak sitelerinden müracaat formunu dolduracak. Emlak sitesi, konut sahibiyle irtibata geçerek bilgileri doğrulayacak. Emlak sitesi, doğruluğunu teyit ettiği bilgileri ilgili kamu ünitesine iletecek. Kaymakamlık yetkilileri, konutu ziyaret ederek uygunluk tespiti yapacak. Kaymakamlık, mesken sahipleriyle “Ödünç Sözleşmesi” yahut “Kira Sözleşmesi” imzalayacak. Engelli, yaşlı üzere dezavantajlı bireylere sahip aileler, öncelikli olarak meskenlere yerleştirilecek. Kaymakamlık, mühlet bitiminde konutu mesken sahibine teslim edecek.

Hibya Haber Ajansı