EkonomiHaber Girişi : 18 Ağustos 2022 17:24

Politika Faiz yüzde 13’e indirildi! Dolar yükseldi

Politika Faiz yüzde 13’e indirildi! Dolar yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 14’ten yüzde 13’e indirdi.

TCMB, Para Politikası Kurulunun (PPK) 100 baz puanlık düşüşe gitmesinin ardından dolar 18 lirayı aşarak 18,13 lirayı, euro ise 18,47 lirayı gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Kurul tarafından yapılan açıklamada, “Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir” ifadelerine yer verdi.�

Ekonomistler özellikle TCMB’nin faiz oranının yüzde 14’te kalmasını bekliyordu.

TCMB’nin bu kararıyla yıl başından bu yana düzenlenen yedi Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından ilk defa faiz oranı değişti.

2021 yılı eylül ayında politika faizinde indirim kararı alan TCMB, ocak ayına kadar oranı yüzde 19’dan yüzde 14’e çekmişti.

ABD sinyalleri verdi

ABD’de ise Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi tutanakları yayımladı. 26-27 Temmuz’da düzenlenen toplantısına ilişkin bilgiler yer aldı.

Politika faizinin 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseldi. ABD’de enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edecek. Artışlarının hızının da gelen verilere bağlı olacağını ortaya koydu.

DOLAR/TL FAİZ KARARI SONRASI NE KADAR OLDU?

Dolar kuru aylık bazda bu yılın en sakin dönemini geçiriyor. Özellikle Aralık ayında görülen zirve gördü. Ardından düşüşe geçen dolar kuru 2022’nin ilk ayını da düşüşle geçirdi. Bu yıl en düşük 13,17 seviyesini gören kurda aylık bazda Şubat ayından itibaren yükseldi. En fazla oynaklık ise Mayıs ayında gördü. Bunda yurt içi enflasyonun giderek artması ve Fed’in faiz artışını hızlandırması etkili oldu.

Dolar/TL, Merkez Bankasının oranı açıklayacağı güne sakin başladı. Bir süredir 17,93-17,98 aralığında oldukça dar bantta işlem gördü. Kur Merkez’in kararı sonrasında 18,14’e kadar yükseldi. Euro/TL de 18,40 TL seviyesine çıktı.

Dolar, altın

GRAM ALTIN VE ONS ALTIN FİYATLARI

Altın, daha yavaş bir artış hızıyla devam edileceği yönündeki işaretlerin ardından düşüşüne son verdi. Altının ons fiyatı 1780 dolar seviyelerinde hareket ediyor. Gram altın fiyatı ise şu sıralar 1031 liradan alıcı ile buluşuyor.