SiyasetHaber Girişi : 06 Eylül 2023 13:22

Fecri Demiröz: Sermaye Tabana Yayılmalı

Fecri Demiröz: Sermaye Tabana Yayılmalı

Bölgemizin başarılı ve alanında önemli ödüller almış iş insanlarından Demiröz Makina işletmecisi Fecri Demiröz, hükümetin ekonomik politikaları başta olmak üzere Pendik siyasetini ve son CHP kongresini değerlendirdi.

MESLEK LİSELERİNE ÖNEM VERİLMELİ

Hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarını eleştiren Demiröz şu sözlere yer verdi: “Uygulanan yanlış ekonomik politikalardan dolayı ülkemizde ‘orta direk’ kavramı adeta ortadan kaldırılmış durumda. Meslek liseleri dış ve iç güçlerin iş birliği ile yok ediliyor. Bu da ‘mavi yakalı’ diye tabir ettiğimiz işlevsel iş gücüne olan ihtiyacın karşılanamamasına, dolayısı ile ekonomide ciddi sıkıntılara yol açıyor.

Köy Enstitüleri zamanında bu ihtiyacı karşılayan bir yapılanma mevcuttu. Bu anlayış geliştirilerek yeniden hayat bulmalı. Meslek liselerine önem verilerek, piyasada iş görecek ara elemanların sayısı çoğaltılmalı. Almanya 1960’larda meslek lisesi mezunu işletmecilerle kalkınma hamlesini hızlandırdı. Bu örnek alınmalı.

SERMAYE TEKELLEŞMEMELİ

Diğer taraftan, sermaye belli sayıdaki kişi ya da kuruluşların tekeline bırakılmamalı. Benim Avrupa’da yıllarca bizzat müşahede ettiğim bir şey var. Mesela İtalya Livigno’da bizdeki gibi devasa oteller yok. Onların yerine çok sayıda, ailelerin işlettiği butik oteller var. Yani sermaye tabana yayılmış. Ayrıca küçük ve orta ölçekli esnaf ve iş yerleri de korunup kollanıyorlar. Biz de ise tam tersi bir durum mevcut. Devasa firmalarla küçük ve orta ölçekli esnaflar aynı vergi oranlarına tabiler. Ve hatta özellikle kıskaç altındalar. Bu yüzden birçok firma kapanma tehlikesi ile karşı karşıya.
Ekonomide doğru adımlar atılmaz ve eğitimle desteklenmezse sıkıntılarımız daha uzun yıllar ve büyüyerek sürecek.”

BAŞKAN AHMET CİN SİYASİ POLEMİĞİ TERK ETMELİ

Pendik siyasetine de değinen Demiröz; “Sayın Ahmet Cin ile PESİAD’da bir dönem beraber çalıştık. Bu yüzden kendisini yakından tanıma fırsatı buldum. Belediye Başkanlığı döneminde kendisinden çok şey bekliyordum, maalesef yönetimi sırasında Pendik’e bir şey katamadı. En önemlisi de İBB ile hizmet noktasında iş birliği yerine siyasi polemikleri tercih etti ve kendisini de oldukça yıprattı.
Pendik sadece İstanbul ve Türkiye’de değil dünya çapında özellikli bir ilçe. Nüfusu artık bir milyona yaklaşıyor. Havaalanı, YHT, İDO, Ömerli Barajı, Marina, Metro, Marmaray gibi dev yatırımları içinde barındırıyor. Diğer taraftan köylerinde bostanları mevcut tarım yapılıyor. Sanayisi, teknokenti, AVM’leri, hastaneleri, eğitim kurumları ile çok yönlü yaşayan bir şehir. Eğer gelecekte İstanbul Anadolu ve Avrupa yakası olarak 2 ayrı yönetime ayrılacak olsa, Anadolu Yakası’nın yönetim merkezi Pendik olurdu.

PENDİKSPOR’UN SATILMASINI DOĞRU BULMUYORUM

Pendikspor’un satılması da başlı başına bir hata. Şu anda sadece adı Pendik ama ilçemizle hiçbir bağı yok. Burada da yanlış yapıldı. Yapılması gereken; Pendikli esnafa 1.000’er TL’lik yardım talebi veya 10.000.TL’lik esnafa hisse senedi ortaklığı çıkartılsaydı tüm Pendik esnafı seve seve ilçesinin takımının yanında olurdu” dedi.

CHP İLÇE BAŞKANI GÜNERİ’YE İNANIYOR VE DESTEKLİYORUM

CHP İlçe Kongresini de değerlendiren Fecri Demiröz; “İlçe başkanlığı seçiminde Niyazi Güneri Beyi destekledik. Niyazi Bey ile ailece de görüşürüz. Saygılı, dürüst, çalışkan biri. CHP Pendik İlçe Örgütünde yıllardır yaşanan tek adam yönetimini kırmak için ideal bir adaydı. Kazandı ve bu tekelleşmeye son verdi. Uyum içinde çalışabilecek bir ekip oluşturdu. Benim kendisine “yürüyeceğin yolda her zaman yardımcın olacağım – beraber olacağız” diye sözüm var.
Bu yeni yapılanma bana heyecan veriyor. Göreceksiniz yapılacak yerel seçimlerde CHP kazandığı belediyeleri koruduğu gibi Pendik’te ve Tuzla’da da kazanacak” sözlerine yer verdi.