FENERBAHÇE UYANMASINA RAĞMEN PUANI KAPTIRDI

          Trendyol Süper Lig 2. Haftasında Göztepe FK ve Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Maçın 4/1’lik kısmını etkisiz futbol ile geçiren Kanarya Göztepe FK nın bulduğu gol sonrası kendine geldi. İlk yarıda iki şok gol bulan Kanarya, ikinci yarıda güçlü Göztepe baskısını bir türlü kıramadı. Böylelikle maç beraberlik ile sonuçlanmış oldu.

          Türkiye gibi mücadele ve fizik gücü yüksek olan liglerin başlangıç maçlarında büyük takımların zorlanması çok doğaldır. Söz konusu lig’de kalıcı olmak isteyen takımlar özellikle lig başlangıçları ve lig’in bitimine yakın daha fazla puan toplayabilmek için sahada yüksek efor harcarlar. Bir diğer yandan Sezon başı yapılandırılan kadroların içerisindeki oyuncuların gerek takım içi kimyalarının gerek oyun varyasyonlarını elimine etmeleri belirli bir zaman içerisinde sağlanır. Örnek olarak Süper Kupa maçında büyük bir hezimete uğrayan Galatasaray gibi… Tam randımanlı bir şekilde Lile’in karşısına çıkamayan Fenerbahçe gibi. Oyun gücünü tam olarak sahaya yansıtamasa bile Fenerbahçe Lile’i elemeye çok yakındı ama şans Lile den yana oldu diyebiliriz. Nitekim bu maç özelinde Fenerbahçe hem teknik anlamda hem de mental anlamda sahaya olması gereken bir şekilde çıkmadı. Nitekim oyunu tutmaya yönelik, temkinli bir futbol ile rakibini egale etmek istese bile bunu yarım saatlik dilim içerisinde başaramadı. Ev sahibi ekip ise oyunu çirkinleştirmeyerek açık bir futbol ile cesur bir oyun sergilediğini söylemeliyim. Özelikle Kubilay Kanatsız kuş ile geçiş kanalları oluşturdular. Özellikle ceza sahasına girmeyi amaçlayan ev sahibi ekip, sol üst kanadı bir hayli kullandı diyebiliriz. Nitekim gol üst kanattan yapılan geçiş hücumu ile geldi. Göztepe durumu 1-0 yaptı ama VAR gol öncesi faul’ü tespit ederek golü iptal etti. Golün iptali sonrası Fenerbahçe adeta rüyadan uyanarak rakibine daha çok baskı yapmaya başladı. Nitekim ilk yarının son dakikalarına doğru ev sahibi ekip yaptığı savunma hatası sonucunda Kanaryaya penaltı armağan etti. Penaltı vuruşu ile 0-1 öne geçen Fenerbahçe bununla kalmayarak ilk yarının son uzatma dakikasında ikinci golü de buldu.  İkinci yarı Göztepe çok sert hücumlar yaparak gol umutlarını arttırmaya çalıştı. Nitekim 68. Dakikada arzuladıkları golü kornerden buldular. Koray Günter’in sert ve net kafa vuruşu sonrası durum 1-2’e geldi. Fenerbahçe de Maximin, Dzeko, Tadic ve En-Nesyri kombo dörtlü olmuş durumda. Ön tarafta iyi bir pandem oluşturan bu dörtlü geçiş hücumlarını çok etkili sergilemekte. En-Nesyri kafa golleri ile ön plana çıkan bir topçu diyebiliriz. Nitekim bugünkü kafa golünden önce alan kontrolü ve kademeye sarkması takdire şayandı. Göztepe de ise Kübilay ve Tijanic olduğunu söyleyebilirim. Maçın son anlarına kadar cesurca savaşan bir Göztepe söz konusuydu. İkinci yarı Livakovic’in muazzam kurtarışları sonucunda Fenerbahçeyi son analara kadar oyunda tutmayı başardı. Dakikalar 90+5’i gösterirken sahneye Göztepe de Romulo Cardoso çıktı ve durum 2-2 oldu. Maç bu gol sonrasında beraberlik ile sonuçlandı.

          Sonuç olarak Fenerbahçe ikinci yarı Göztepe’nin yoğun baskısını bir türlü kıramadı ve birer puanı paylaşmak zorunda kaldı. Özellikle geçen hafta oynanan ve bu hafta oynanmakta olan maçlardan şu çıkartılmalı. Takımlar zorlu ekonomik futbol ekosisteminin artık farkına varmış durumda. Bunun sonucunda da can siper hane bir şekilde mücadele ediyorlar. İlk 15 hafta bu yılın şampiyon adaylarını net bir şekilde belirleyecek gibi görünüyor. Takımlar lig de kalıcı olabilmek için ilk 15 hafta yoğun bir güç sarf edecek. Bu 15 haftalık maç maratonunu en az kayıp ile geçirebilen takım, şampiyonluğun yarısını hanesine yazdıracaktır. 

                                                                                                                                                                                                                                                   Erdem KAVLAK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.