GündemHaber Girişi : 16 Ağustos 2022 16:40

Fethiye’de Yamaç Paraşütleri Çarpıştı!

Fethiye’de Yamaç Paraşütleri Çarpıştı!

Muğla‘nın Fethiye ilçesinde aynı anda kalkış yapan iki yamaç paraşütü 5 metre yükseklikte çarpıştı. 4 kişinin yaralandığı olay anı çevredeki vatandaşların cep telefonu kameralarına yansıdı.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde aynı anda kalkış yapan iki yamaç paraşütü 5 metre yükseklikte çarpıştı. 4 kişinin yaralandığı olay anı çevredeki vatandaşların cep telefonu kameralarına yansıdı.

Fethiye’de kalkış sırasında çarpışan iki yamaç paraşütündeki 4 kişi yara aldı. Ölüdeniz Mahallesi’ndeki Babadağ’ın 1700 metredeki pistinden iki yamaç paraşütü pilotu yolcularıyla uçtu.

Aynı anda kalkış yapan pilotlar yerden yaklaşık 5 metre yükseklikte çarpıştı. Kalkış pistine düşen paraşüt pilotları ile 2 yolcu yara aldı.

Sağlık ekiplerinden edinilin bilgiye göre; yaralılar ilçedeki hastaneye kaldırdı. Ekipler sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.

Öte yandan paraşütlerin havada çarpışma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

Yamaç Paraşütü Nedir?

Yamaç Paraşütü havada süzülüyor

Yamaç paraşütü, özel bir pist ya da hava aracı gerektirmeyen tamamıyla rüzgâra eşlik edilerek yapılan bir spordur. İngilizcede “paragliding” olarak adlandırılan yamaç paraşütü, 1980’li yılların başında hava sporları ile ilgilenen kişiler tarafından bulunmuştur. Yamaç paraşütü denilince insanların aklına genellikle serbest paraşüt gelir. Yamaç paraşütünde ise bir hava aracına gerek yoktur. Dağlardan ya da yüksek yamaçlardan belirli bir hız kazanarak atlanması gerekir.

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılabilir?

Yamaç paraşütü yapmak için öncelikle bu spora uygun olan yerlere gitmek gerekir. Daha sonrasında uçuş için sadece kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyulur. Bu sporun yapıldığı yerlerde eğitmenlerden yamaç paraşütü hakkında kısa bilgi alın. Pilotların eşliğinde uçabilirsiniz. Eğer bu sporu profesyonel olarak yapacaksanız ve havada saatlerce kalmak istiyorsanız ise Türk Hava Kurumu’nun ücretsiz ve sertifikalı yamaç paraşütü kursuna katılabilirsiniz.

Kuralları

Havada hem yamaç paraşütü pilotunu hem de kendinizi tehlikeye atmamak için bazı kurallara uymanız gerekir.

  • Pilot eşliğinde yapılan uçuşlarda kişi tamamıyla pilotun yönlendirmelerine uymalıdır.
  • Çenelikli kask ve can yeleği takılması zorunludur.
  • Uçuş esnasında ilk yardım çantası olmalıdır.
  • Yamaç paraşütü üç kişilik bir spor değildir. Pilot dışında sadece artı bir kişi gerek. Buna da “Tandem Paragliding” denir.
  • Tandem uçuşlarında yedek paraşüt ve kurtarma botu bulundurulması zorunludur.
  • Havada rahatlık sağlayacak kıyafetler giyilmelidir.
  • Kalp rahatsızlığı, yükseklik korkusu, hamile, astım hastası ve 105 kg’dan fazla olanların yamaç paraşütü yapması yasaktır.
  • Alkollüyken yamaç paraşütü yapılmamalıdır.
  • Yamaç paraşütü için yaş sınırı 16’dır. 16 yaşından küçükler için aile izni gereklidir.