GündemHaber Girişi : 05 Nisan 2023 00:11

Finlandiya NATO’nun 31. üyesi oldu

Finlandiya NATO’nun 31. üyesi oldu

Stoltenberg konuşmasında “Her zamankinden daha güçlüyüz Sayın Niiniströ liderliğiniz, kararlılığınız için çok teşekkür ediyorum. Finlandiya ya tarihin en güçlü ittifakına katıldığını için beğenilen geldiniz diyorum.” sözünü kullandı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Yolun başından beri bizimle beraberdiniz. Yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdik. Tahminen onlarca görüşme gerçekleştirdik. Olağan ki çok büyük bir gün Finlandiya için. Bu günün NATO içinde çok kıymetli bir gün olmasını diliyorum. Hepimizin en temel öncelikleri ve insanların güvenlik içinde yalayacağı bir dünya istiyoruz. Dünyanın en memnun ulusu Finler tüm dünya biliyor. Umuyoruz ki kısa müddet içinde bu üye sayısı 32’ye çıkacak. İsveç’inde üyeliğini iple çekiyoruz. Büyük gayret gösteriyoruz. “

Sorular ve cevaplar

Soru- Bu noktaya nasıl gelindi?

Niinistö: “NATO açısından birçok değerli tarihi andan bahsetmemiz mümkün. Finlandiya olarak da ortaklarımız yanına katıldığımız tarihi bir gün.”

Soru- Finlandiya İsveç’in NATO’ya katılmasına nasıl yardımcı olabilir? NATO bundan sonra İsveç konusunda nasıl ilerleyecek? Rahatlamış hissediyor musunuz.?

Niinistö: “ Sonuç ve süreç manasında bakacak olursak evet. Bütün süreç çokta şiddetli değildi. Karşılıklı inanç içerisindeydik. Finlandiya’ya yönelik büyük bir inanç vardı. Vakit içerisinde üye olacağımızı biliyorduk. Temelde süreç o kadar da şiddetli olmadı. İsveç’e elimizden geldiğince yardım etmeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye devam ediyorum. “

Stoltenberg: “Her ikimizde Ankara ile yakın temas içerisindeydik. Yakın vakitte ziyarette bulundum. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok sefer görüştüm. Finlandiya’nın üyeliğinin onaylanmasının yanı sıra İsveç’in üyelik sürecini güçlü sistemin yine çalıştırılması konusunda tekrar mutabık kaldık. Bunun sonrasından ilerlemeye devam etmek kıymetli. İsveç’in süreci devam etmektedir. İsveç’inde vermiş olduğu kelamları tutması gerekiyor. Rastgele bir formda mahzurun kalmaması gerekiyor. Bu NATO için birinci öncelik. Elimizden geleni yapacağız.”

Rusya sorusu

Niinistö: “Diğerlerinin ne yapacağımızı ne yapmayacağımızı söylemesini katiyen kabul edemeyiz. NATO’nun kapısını kapatmaya çalıştı fakat hiç kimse bize ne yapacağımızı dikta edemez. Rusya bir bakıma bir kaygı oluşturmaya çalıştı. Biz nünün içerisinde değiliz biz onlardan korkmuyoruz.”

Soru- Finlandiya ve NATO için farklı bir devir mi başlıyor?

Niinistö: “10 yıldan uzun müddettir İsveç ile birlikte ortak olarak tüm bu devir içerisinde savunma kapasitemizi NATO ile birlikte çalışarak güçlendirmeye devam ettik. Radikal bir değişim yaşanmayacak. NATO’ya katılmamızın büyük bir değişim getireceğini düşünmüyorum. Finler kendilerini daha inançta hissediyorlar. Bizim içinde en kıymetli olan bu.”

Stoltenberg: “Finlandiya bugünden itibaren NATO’nun tam üyesi oluyor .Bütün NATO’nun yapısında yer alacak, askeri ve sivil aktivitelerde yer alacak, büyün toplantılarda yer alacak bir de oyu olacak. En kıymetlisi bugünden sonra Finlandiya NATO’nun 5. Unsuru tarafından korunuyor olacak. Yani birimize yapılan atak hepimize yapılmış sayılacak.”

Hibya Haber Ajansı