EkonomiHaber Girişi : 12 Nisan 2023 09:20

Fırtına öncesi sessizlik

Fırtına öncesi sessizlik

Dün “Zorlu Bir Toparlanma” başlığıyla yayınlanan IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda, 2023 yılı global büyüme iddiası %2,8’e, 2024 yılı büyüme kestirimi ise %3’e düşürüldü. Raporda bilhassa dikkat çekenler ise gelişmiş ülke ekonomilerinde sert yavaşlamaların bekleniyor olması oldu. Merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesi, besin ve güç fiyatlarının düşmesiyle enflasyonun gerilediğine işaret edilen raporda, temel fiyat baskılarının kimi ekonomilerde iş gücü piyasalarındaki sıkılıkla “yapışkan” göründüğü belirtildi. Ayrıyeten raporda, bankacılık kesimindeki kırılganlıkların odak noktası haline gelmesi ve banka dışı finansal kuruluşlar dahil finans bölümünde daha geniş kapsamda yayılmasına dair endişelerin artmasıyla siyaset faizlerindeki süratli artışın yan tesirlerinin belirginleştiği belirtildi.

IMF’in bilakis ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, global ekonomik büyüme konusunda daha iyimserdi ve 'negativizmi' abartmaya karşı uyardı. Yellen piyasayla ayrışmasının yanı sıra IMF ile de yollarını ayırmışa benziyor. Büyüme kestirimlerinin yüksek enflasyon ve faiz artışları nedeniyle geriye çekildiği günde ABD tarafında faiz için belirleyici olacak olan TÜFE verisini dikkatle takip ediyor olacağız. Bakalım negativizm mi yoksa realizm mi?

Önemli enflasyon bilgileriyle birlikte Fed tutanaklarını beklerken, ABD borsaları karışık seyretti ve bilhassa kapanışa yanlışsız paha kayıpları hızlandı. Dolar endeksinde düşüş devam ederken altının onsu tekrar 2000 bin doların üzerine çıktı. Tahvil getirileri ise yükselişine devam etti. Asya tarafında ABD merkez Bankası FED’in para siyasetinde izleyeceği yolu etkileyecek ABD enflasyon raporu öncesinde karışık bir görünüm hakim. Bu sabah açılışla birlikte MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik pay endeksi %0.17 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi %0,49 daha artıdayken Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0.65 yükseldi.

Petrol fiyatları, ABD ham petrol ve akaryakıt stoklarında beklenmedik bir artış olduğunu göstermesinin akabinde sabah saatlerinde yataya yakın açılış gerçekleştirildi. Böylelikle OPEC üreticilerinin üretim kesintileri öncesinde arzın sıkılaştırılması konusundaki telaşları telafi etmiş oldu. Brent ham petrolü varil başına % 0.01 artış göstererek 85.62 dolardan süreç görüyorken, ABD West Texas Intermediate varil başına 6 sent düşerek 81,48 dolara geriledi.

Bugün açıklanacak bilgilere baktığımızda ise Yurt içinde perakende satışlar ve ciro endeksleri, yurt dışında ABD enflasyonu ve ABD Merkez Bankası(Fed) tutanakları yakından takip edilecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

IMF Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme kestirimini yüzde 3'ten yüzde 2,7'ye düşürdü. 2024 varsayımını ise üst taraflı revize eden kurum bu yıl için global büyüme kestirimini de düşürdü.

New York Fed Lideri John Williams bu yıl son bir defa daha 25 baz puanlık faiz artışı, akabinde duraklama beklentisinin 'uygun bir başlangıç noktası' olacağını ve bankanın gelen bilgilere bağlı olarak karar almaya devam edeceğini belirtti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen küesel iktisadın 6 ay öncesine kıyasla daha yeterli durumda olduğunu ve risklere karşı tetikte olduklarını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa Merkez Bankası Lideri Francois Villeroy de Galhau, Euro Bölgesi'nde enflasyonun kemikleşmesi riski bulunduğunu belirterek ECB'nin siyaset cevabı vites değiştirse bile çok fiyat artışı ile çabayı devam ettirmesi gerektiğini söyledi.

Chicago Fed Lideri Austan Goolsbee, bankacılık kesimindeki son tansiyon karşısında Fed'in faizleri artırmak konusunda ihtiyatlı olması gerektiğini söyledi. Goolsbee, bankacılık bölümündeki tansiyonun tesiriyle banka kredilerinde yaşanacak bir geri çekilmenin enflasyonun bastırılmasına yardım ederek para siyasetine yapılacak daha az iş bırakabileceğini belirtti.

Philadelphia Fed Lideri Patrick Harker, Fed'in faiz oranını yakın vakitte yüzde 5'in üzerine çıkararak 1980'lerden bu yana görülen en süratli mali sıkılaştırmayı bitireceğini hissettiğini söyledi.

Minneapolis Fed Lideri Neel Kashkari, Fed'in faiz artırımlarının ve iki bankanın batmasının akabinde kredilerdeki mümkün geri çekilmenin bir resesyona tetikleyebileceğini lakin, enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesine müsaade vermenin iş gücü piyasası için en berbatı olacağını söyledi.

Rusya'nın dış ticaret fazlası, yılın birinci çeyreğinde 2022'nin tıpkı devrine nazaran yüzde 65 azalarak 29 milyar dolara düştü.

Suudi Arabistan, Çin ile pak hidrojen gücü alanında imzalanan mutabakat zaptını onayladığını duyurdu.

BALAT-Balatacılar Balatacılık 2022 yılı 12 aylık konsolide net devir ziyanı 2.004.899 TL (Önceki -11.369.072 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı