Flamingolar dünyanın en ilginç kuşlarından biridir. Bu sevimli hayvanlar pespembe renkleriyle, uzun bacaklarıyla dikkat çeker. Flamingoları yakından tanımak istiyorsanız bu içeriğimizi okuyabilirsiniz. Flamingo özellikleri nelerdir, nasıl beslenirler, Flamingo ömrü ne kadardır? Gibi birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Ve tabi ki flamingolar hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız gerçeklere de yer vereceğiz.????????
İşte, detaylar…????
Flamingo, ya da allı turna Phoenicopteridae familyasını oluşturan kuşların ortak adıdır. Yaşayan üç cins içinde sınıflandırılmış altı türü bulunur. Ancak biyologların en yeni verdiği sonuçlara göre Avrupa türü, Rosa türü ve kendi içinde ve çaprazlama üreyebildiklerinden 2 alt türü olan Küba türü olarak türlendirilir.
Flamingolar, uzun ve ince bacaklara, yine uzun, eğri bir boyuna ve rosa rengi tüylere sahiptir. Belirgin özelliklerinden biri kıvrık bir gagasının olması ve bunun üst kısmıyla daldırıp da yiyecekleri su ya da çamurdan çıkarırken filtre vazifesi görmesidir. Tüylerindeki kırmızı renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişir. Esaret altındaki genç kuşlar, çok az karotin içerikli besinler aldığından beyaz tüylere sahiptirler.
Flamingolar Afrika, Güneybatı ve Orta Asya, Güney Avrupa, Güney ve Orta Amerika’da görülürler. Güney İspanya ve Güney Fransa’da da kuşun en büyük ve yaygın türü olan rosa flamingo (Phoenicopterus roseus) kuluçka zamanı görülürler. Bu tür 130 cm boyunda olup Afrika, Asya ve Güney Avrupa’da yaşar.
Almanya’nın Hollanda sınırında ise çeşitli flamingo türlerinden bir koloni yaşar ki bu koloni dünyanın en kuzeyde yaşayan kolonisidir.
Flamingo grubunun, Flamingogiller familyasını oluşturan hayvanlar olarak bilinen flamingolar; ülkemizde genellikle Denizli ili çevresi ve Tuz Gölü’nde görülürler.
Flamingolar büyük topluluklar halinde, durgun sulara sahip göl, tuz gölü ya da lagünlerde yaşarlar. Diğer hayvan türlerinin az bulunduğu, sıra dışı doğa koşullarının bulunduğu yerlere gelirler. Örnek olarak tuz gölleri ya da alkalik içerikli göller verilebilir. Bu kuş türü tuzlu ve sodalı sığ sularda yaşar. Bunların dışında ısı farklılığının aşırılıklar gösterdiği durumlara da katlanabilirler. Bulundukları ortamda kuş gruplarının birey sayısı 1 milyonu bulabilir.
Genelde yengeç, karides, artemia gibi eklem bacaklı hayvanları, karınca larvası ve yosun yerler. Aşağı doğru eğik gagaları sayesinde, yiyecekleri çok zor ortamlarından dahi çıkarabilirler.
Savunmasız olduklarından genelde geceleri uçarlar ve ıssız bölgelerde ürerler. Her dişi, konik yuvasına birer yumurta bırakır. Yavrular yumurtadan çıkana kadar eşler sırayla kuluçkaya yatar. 30-32 günde yavrular çıkar. Ördek iriliğinde olan yavrular, gri renklidir. İki aylık olana kadar anne ve babaları tarafından beslenir. 100 günlük olunca uçarak ayrı topluluklar kurarlar. Düzenli üremeleri yoktur. Her yıl veya 3-4 yılda bir kere yumurtlayanları da vardır.
Flamingoların ortalama ömrü 40-60 yıl.
Flamingolar karides ve benzeri küçük kabuklu hayvanlarla ve su yosunlarıyla beslenir. Bu canlıların vücudunda karoten denen bir çeşit renk verici vardır. Flamingolar bunlarla beslendikçe karoten flamingoların bacaklarında, gagalarında ve tüylerinde birikir. Böylece bacakları, gagaları ve tüyleri renk değiştirir.
Flamingoların tek ayakları üzerinde durarak daha az enerji harcadığını açıkladı. Tek ayakları üzerinde duran flamingo bu duruş sayesinde aktif olarak kaslarını çalıştırmasına gerek kalmadan enerjisini kendisine saklayabiliyor.
Flamingolar, savunmasız bir kuş türü olmasından dolayı, genellikle geceleri uçarlar ve üremek için ıssız bölgeleri tercih ederler.