EkonomiHaber Girişi : 24 Şubat 2023 11:04

Fx analizi

Fx analizi

USD/TRY:Fed’in bilhassa aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) ocak ayı bilgileri ile şahsî gelirler ve harcamalar ocak ayı dataları bugün yakından izlenecek. Bilgi TSİ 16.30’da açıklanacak. Ocakta PCE deflatörün aylık artış suratının %0,1’den %0,5’e yükselmesi ve yıllık bazda ise %5’te yatay seyretmesi, çekirdek PCE deflatörün artış suratının ise aylık %0,3’ten %0,4’e yükselmesi ve yıllık bazda %4,4’ten %4,3 düzeyine hafif gerilemesi bekleniyor. Ocakta maaş artışlarının tesiriyle ferdî gelirlerin %1,1 oranında ve harcamaların ise aylık %1,3 oranında artması öngörülüyor. Değerli bilgi öncesinde, ABD on yıllık tahvil faizi bu sabah %3,90’nın altında seyretse de vadeli piyasalarda hafif baskı var. Bu ortada Ukrayna, Rusya ve Çin ekseninde jeopolitik gelişmeler de yakından izlenmeye devam ediliyor. Gelişmekte Olan Ülke para üniteleri ise hafif baskı altında. Yurtiçi tarafa bakıldığında, dün TCMB faiz kararı izlendi. Siyaset faizi beklentilerin (medyan beklenti 100 baz puan indirim) altında, 50 baz puanlık indirimle %8,5 düzeyine çekildi. Bugüne bakıldığında bilgi gündemi sakin. Birçok gelişmeye net bir reaksiyon vermeyen Dolar/TL’de bugün de hareketlerin hudutlu kalmasını bekliyoruz. Sıralı takviye ve direnç olarak da 18,83 ve 18,94 izlenebilir.

EUR/USD: Dün taraf bulmakta zorlanana parite günü 1,06 düzeyine yakın kapattı. Bu sabah da dünkü kapanış etrafında sakin bir seyir var. Fed’in bilhassa aylık bazdaki fiyat değişimlerinin seyri açısından takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) bugün taraf konusunda belirleyici olabilir. Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği data öncesinde, risk iştahı zayıf. Başka taraftan Ukrayna, Rusya ve Çin ekseninde jeopolitik gelişmeler de izlenmeye devam ediliyor. Paritede teknik düzeylere bakıldığında, aşağıda 1,0550 ve 1,05 sıralı takviyeler olarak izlenebilir. Üstte ise 1,0645 ve 1,07 direnç pozisyonunda.

XAU/USD:Dün 1.818 – 1.834 ortasında dalgalanan pahalı maden günü %0,2 oranında düşüşle 1.822 düzeyinden tamamladı. Güçlü gelmeye devam eden ABD bilgilerine rağmen on yıllık tahvil faizinin gerilemesi Ons Altın tarafında net bir tesir yaratmadığını izliyoruz. Bugün ABD’de açıklanacak çekirdek PCE verisi ise hafta kapanışında belirleyici olabilir. Tekrar yüksek sayılar görülmesi durumunda Ons Altın baskı altında kalabilir; lakin yaşanan fiyatlamalar ile Ukrayna, Rusya ve Çin ekseninde gelişen jeopolitik haber akışı nedeniyle 1.800 düzeyinin üzerinde kalıcılık sağlanabilir ki Fed’den oluşan şahin beklentiler de bir manada piyasalarda kırılganlık yaratıyor. Beklentilerin altındaki bir datada ise Ons Altın 1.846 düzeyine kadar çıkabilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı