EkonomiHaber Girişi : 10 Nisan 2023 11:34

Fx analizi

Fx analizi

USD/TRY: ABD piyasalarının kapalı olduğu cuma günü tarım dışı istihdam verisi takip edildi. ABD'de mart ayında tarım dışı istihdam artışı, 236 bin kişi düzeyinde gelerek beklentilerin (230 bin kişi) hafif üzerinde gerçekleşti ve bununla birlikte Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gördü, evvelki ayın verisi de 311 bin kişi düzeyinden 326 bin bireye hafif üst istikametli revize edildi. İşsizlik oranı ise, martta yatay seyretme beklentilerine rağmen %3,6'dan%3,5 düzeyine geriledi. Açıklanan sayıların akabinde piyasalarda Fed'in tekrar faiz artırabileceği fiyatlanmaya başladı. Tahvil faizlerinde ise 2 yıllıklar 3,98'leri, 10 yıllıklar ise 3,41'i test etti. Çarşamba günü 101,4 düzeylerine kadar düşüş kaydeden Dolar endeksi (DXY) de haftanın son süreç gününde 102,3'e kadar yükseliş kaydetti. Bu hafta ise Çarşamba günü açıklanacak olan TÜFE verisi Fed'in önümüzdeki devirde alacağı kararlar açısından gösterge olacak. Yurt içinde, bu sabah mevsim tesirinden arındırılmış işsizlik oranı Şubat ayında %10 olarak açıklandı. Öte yandan, cari süreçler istikrarı Şubat ayında beklentilerin hafif üzerinde 8.78 milyar USD açık verdi. Bu hafta ayrıyeten, yarın şubat ayı sanayi üretimi ile inşaat maliyet endeksi, çarşamba günü şubat ayı perakende satış ve ciro endeksleri ile dış ticaret endeksleri, perşembe günü şubat ayı özel kesimin yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri ve cuma günü ise şubat ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri ve mart ayı tarım eserleri üretici fiyat endeksi takip edilecek. Fiyatlamalar tarafında ise net bir değişiklik yok. Hudutlu yükseliş eğilimi süren Dolar/TL'de bu manzara sürebilir. Direnç 19,32 düzeyinde. Aşağıda ise 19,21 dayanak pozisyonunda.

EUR/USD: ABD'de cuma günü mart ayına ait istihdam raporunun akabinde Fed'in mayıs ayı toplantısında faizleri 25 baz puan artıracağı fiyatlanmaya başladı. Değerli borsaların kapalı olduğu günde Dolar'a da kısmi talep geldi. Bugün de Avrupa ve Yeni Zelanda, Avustralya ve Hong Kong borsaları Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak. Yurt dışında bu hafta, ABD tarafında, çarşamba günü Fed'in 21 – 22 Mart tarihli FOMC toplantısına ait tutanaklar ajanda yer alıyor. Ayrıyeten Fed'in para siyasetine istikamet vermesi açısından yakından takip edilecek bilgilerden çarşamba günü mart ayı TÜFE verisi ve perşembe günü ise mart ayı ÜFE verisi izlenecek. Bunun yanında, IMF ve Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları bugün başlayacak ve yarın IMF tarafından Global Ekonomik Görünüm Raporu yayımlanacak. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, EURUSD paritesi Cuma kapanışı olan 1,0906 civarında yatay hareket ediyor. Günün geri kalanında paritenin 1,0850 – 1,0970 ortasında dalgalanabileceğini düşünüyoruz.

XAU/USD: Cuma günü ABD'de açıklanan tarım istihdam verisi sonrasında Dolar'da kısmi yükseliş gözlemlerken, bedelli maden haftaya satıcılı bir imgeyle başlıyor. Hafta genelinde açıklanan zayıf datalara rağmen pahalı maden güçlenememişti. Bunda, kırılganlığın tekrar Dolar'a talep getirmesi ile Altın'daki yüksek pozisyonlamaların bir ölçü çözülmesi tesirli olmuş olabilir. Bu haftaki ABD enflasyonuna kadar da pahalı madende kısmi soluklanma eğiliminin sürebileceğini düşünüyoruz. Teknik düzeylere bakıldığında, aşağıda 1.977 dayanağı, üstte ise 2.021 sıralı ana dayanak ve direnç olarak izlenebilir. Orta direnç ve dayanak ise sırasıyla 2.006 ve 1.984 civarında.

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı