EkonomiHaber Girişi : 30 Mart 2023 11:06

Fx piyasalar

Fx piyasalar

USD/TRY: ABD’de önümüzdeki dönemdeki çip satışlarıyla ilgili güçlü beklentiler ve bankacılık krizine ilişkin endişelerin azalması ve Fed’in faiz artışlarının zirve yaptığına ait beklentilerin artması piyasalara olumlu tesir etti. Bu sabaha bakıldığında ise vadeli piyasalarda olumlu bir görünüm var. Bilgi takviminde ise 4. çeyrek büyümesi, çekirdek ferdî tüketim harcamaları verisi ve haftalık işsizlik maaşı müracaatları takip edilecek. Ek olarak, akşam saatlerinde FOMC üyesi Barkin ve Hazine Bakanı Yellen’ın konuşmaları da dinlenebilir. Yurt içinde bu sabah ekonomik itimat endeksi takip edildi. Şubat ayında 99.1 olan endeks Mart ayında 98.8 olarak açıklandı. Günün geri kalanında ise TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak. Ayrıyeten PPK toplantı özeti de açıklanacak. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında ise Dolar/TL 19,0 düzeyinin üzerindeki hareketini sürdürüyor. Lakin, yükseliş eğilimi hudutlu kalmaya devam ediyor. Kurda bu eğilimin sürebileceğini düşünüyoruz, 19,08 – 19,23 hareket alanı olarak takip edilebilir.

EUR/USD: Dün ABD’de Fed faiz artışlarının zirve düzeyine yaklaştığı beklentilerinin artması ve bankacılık geriliminin de azalmaya devam edeceği fikirleriyle risk iştahında toparlama görüldü. Öteki taraftan her ne kadar bankacılık karışıklığından ziyan görmeden çıkılsa dahi finansal şartlar sıkılaştıkça ve ekonomik büyüme yavaşladıkça, ABD bankacılık kesimiyle ilgili kaygıların global para piyasalarında likidite sıkışıklığı yaratabileceği konuşulanlar ortasında. Bugün ABD’de Fed üyelerinin konuşmaları, Fed’in para siyasetine yönelik muhtemel yeni sinyaller bakımından yakından izlenecek. Avrupa tarafında ise, ECB’nin para siyasetine da istikamet verecek olan Almanya enflasyon bilgileri takip edilecek. Paritede teknik düzeylere bakıldığında 1,0910 direnç ve 1,0780 dayanak düzeyleri ortasında bant hareketi görülebilir.

XAU/USD:Dün 1.959 – 1.975 düzeyleri ortasında hareket eden Ons Altın günü %0,5 oranında düşüşle 1.964 düzeyinden tamamladı. ABD tarafında bankacılık krizine ait olumlu gelişmeler bedelli madene karşı risk iştahını biraz azaltıyor. Bu sabaha bakıldığında ise Ons Altın hafif alıcılı seyrediyor. Teknik düzeylere bakıldığında ise 1.950 yakın dayanak olarak izlenebilir. Yükselişler halinde ise 1.978 düzeyinin üzerinde kalındığı takdirde 1.990 bölgesi amaçta kalabilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı