EkonomiHaber Girişi : 03 Nisan 2023 11:40

Fx piyasalar

Fx piyasalar

USD/TRY: Geçen hafta global çapta bankacılık dalına yönelik tasaların azalması risk iştahını desteklerken, piyasalar olumlu bir imaj sergiledi. PCE enflasyonunun beklentilerin altında gerçekleşmesi piyasaları destekleyen bir başka faktör oldu. Haftaya başlarken ise OPEC+ koalisyonunun günlük 1 milyon varili aşan petrol üretim kesintisi kararı piyasa fiyatlamasına tesirli oluyor. Brent petrolde %5'i aşan yükselişler gözlenirken, bu hareketin enflasyon kaygılarını bir ölçü artırması ile kısmi baskı var. Bilgi takvimine bakıldığında bu hafta mayıs ayı başındaki Fed toplantısına kadarki son değerli istihdam verisi olan ABD tarım dışı verisi öne çıkıyor. Bununla birlikte ISM sayıları dışında fabrika siparişleri, ticaret istikrarı üzere birtakım ikincil kıymete sahip bilgiler de yakından izlenecektir. Yurt içinde bu sabah mart ayı imalat PMI verisi ve enflasyon sayıları takip edildi. Buna nazaran TÜFE yıllık %50,51, aylık %2,29 olarak gerçekleşti. Bloomberg Anketi'ne nazaran mart ayına ait TÜFE'nin, aylık medyan %2,85 düzeyinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %51,25 düzeyine gerilemesi bekleniyordu. Öbür yandan, PMI verisi 50,90 düzeyine çıkarak eşik 50 düzeyinin üzerindeki hareketini sürdürdü. Bu ortada Kur Muhafazalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanının kaldırılmasının akabinde vade sınırlamasının da kaldırıldığı bildirildi. Enflasyon verisi ve bu gelişme TL için destekleyici olsa da kurda hudutlu yükseliş isteği sürüyor. Bu sabah 19,20 düzeyinin üzerine çıkan kurda bu eğilim sürebilir. Teknik düzeylere bakıldığında üstte 19,28 direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 19,13 takviye pozisyonunda.

EUR/USD: Geçen hafta global çapta bankacılık dalına yönelik tasaların azalması, açıklanan Euro Bölgesi enflasyonu ve ABD'de olumlu gelen PCE deflatör bilgileri risk iştahını toparladı. ABD'de Fed'in bilhassa aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör Eylül 2021'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde ise TÜFE, Şubat 2022'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti. Hafta sonu ise Suudi Arabistan'ın öncülük ettiği OPEC+ Grubu'nun, sürpriz bir formda mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Karar sonrası bu hareketin enflasyon kaygılarını bir ölçü artırması piyasalar üzerinde baskı oluşturmakta. Buna bağlı olarak Dolar bu sabah artıda seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi, geçen haftayı 9 baz puan artışla %3,47 düzeyinden tamamlarken, bu sabah %3,53 düzeylerinde. Haftaya kısmi satıcılı başlayan parite tarafına bakıldığında, 1,08 değerli orta dayanak olarak izlenebilir. Bu düzeyin kırılması durumunda 1,0735 maksat olabilir. Başka yandan, muhtemel yükselişlerde ise 1,09 direnç olarak takip edilebilir.

XAU/USD:Geçen hafta bant hareketi yapan ve haftayı ise %0,5 oranında düşüşle 1.969 düzeyinden tamamlayan Ons Altın bu sabaha satıcılı bir imajla başlıyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon kaygılarını gündeme getirerek merkez bankalarına yönelik faizi artış beklentilerini artırıyor. Bu da kıymetli maden için negatif ki bu sabahki düşüşün, aşağı tarafta teknik bir kırılmayı beraberinde getirebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, 1.969 direnç bölgesi aşılmadıkça Ons Altın'da baskı 1.932 düzeyine kadar devam edebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı