USD/TRY: Cuma günü açıklanan PCE deflatör verisi Fed’in üzerindeki faiz artırım baskılarını artırdı. Swap fiyatlamalarında Fed faizindeki tepe noktayı %4,9’dan %5,4’e yükselmiş durumda. Bu haftaya bakıldığında ise güven endeksleri, PMI verileri, dayanıklı mal siparişleri, ISM verileri ile Fed ve ECB yetkililerinin konuşmaları takip edilecek başlıca gelişmeler. Fiyatlamalar tarafında ise ABD tahvil faizlerindeki yükselişe Dolar’ın da eşlik ettiğini ve Dolar endeksinin (DXY) geçen hafta %1,3 oranında primlendiğini izledik. Dolar bu sabah da dirençli bir imaj sergiliyor. Yurtiçinde ise ekonomik inanç endeksi Ocak ayında 99,3 iken Şubat ayında 99,1 olarak gerçekleşti. Haftanın geri kalanında yarın geçen yılın son çeyreğine ait GSYH büyüme bilgileri, çarşamba günü şubat ayı S&P Global/İSO imalat dalı PMI verisi ve cuma günü ise şubat ayı enflasyon sayıları takip edilecek. Birçok gelişmeye net bir reaksiyon vermeyen Dolar/TL’de bugün de hareketlerin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Sıralı destek ve direnç olarak da 18,83 ve 18,94 izlenebilir.
EUR/USD: ABD’de geçen hafta açıklanan ve Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri açısından yakından izlediği PCE deflatör ve tüketici harcamaları takip edildi. Veriler Fed’in üzerindeki faiz artırım baskılarını artırdı ve bir ay evvel %4,9 fiyatlanan Fed’in faizindeki tepe noktası %5,4 seviyesine yükseldi. Güçlü veriler sonrası faizlerde yukarı yönlü hareket hız kazandı. Diğer taraftan bu hafta ECB ve Fed yetkililerinin konuşmaları yoğun bir şekilde izlenecek. Bunun yanında Avrupa’da TÜFE ve ECB toplantı tutanakları haftanın kıymetli bilgileri ortasında. Bölgede çekirdek enflasyon rekor düzeyde iken ECB Lideri Lagarde, bir diğer 50 baz puanlık faiz artışı için her türlü sebebin ortada olduğunu ve bu artıştan sonra dataya bağlı olacaklarını vurguladı. Güçlenen dolar karşısında Cuma günü kapanış düzeyi 1,0545 olan paritede 1,0590 düzeyi direnç olarak takip edilebilir. Aşağıda ise 1,0510 dayanak pozisyonunda.
XAU/USD: ABD’den beklentilerin üzerinde gelen verilerle sıkı para politikasına yönelik artan endişeler, Dolar’da, tahvillerle birlikte yükselişe yol açmakta. Bu ortamda da kıymetli maden baskı altında. Cuma günü %0,6 oranında düşerek 1.811 düzeyinden kapatan Ons Altın, bu haftaya da satıcılı başlıyor. Şu evrede kelam konusu bilgilerle birlikte oluşan risk algısı kıymetli madende baskının sürmesine neden olabilir ve 1.791 düzeyine kadar düşüş devam edebilir. Üstte ise 1.823 direnç pozisyonunda.
Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı