EkonomiHaber Girişi : 06 Mart 2023 11:04

Fx piyasalar

Fx piyasalar

USD/TRY: Cuma günü ABD on yıllık tahvil faizinin %4’ün üzerinde cazip görülmesi ile gelen alımlar piyasaları destekledi. Bu sabah ise olumlu işaretler veren son verilere karşın Çin’in bu yıl ülke iktisadı için %5 civarında büyüme hedeflediğini (Beklentiler %5,5) belirtmesi yalnızca Çin piyasasında kısmi baskıya yol açtığını izliyoruz. Bu hafta, Powell’ın yarın ve çarşamba günü kongrede yapacağı sunum yakından izlenecek. Diğer yandan, cuma günkü tarım dışı istihdam verisi ve önümüzdeki hafta yayımlanacak enflasyon rakamları Powell’ın net sinyal vermesini sınırlayabilir. Yurt içinde bugün şubat ayı gerçek efektif döviz kuru endeksi verisi, yarın şubat ayı Hazine nakit istikrarı verisi, cuma günü ise ocak ayı iş gücü istatistikleri ve sanayi üretimi dataları takip edilecek. Ayrıyeten bugün TCMB tarafından şubat ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak. Kur tarafında ise birçok gelişmeye net bir reaksiyon vermeyen Dolar/TL’de bugün de hareketlerin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Sıralı destek ve direnç olarak da 18,83 ve 18,95 izlenebilir.

EUR/USD: Geçen hafta ABD’de açıklanan bilgilerin takviyesiyle, risk iştahı artarak ABD 10 yıllıklar %4 düzeyinin altına geriledi. Fed’den daha uzun süre ve daha yüksek faiz beklentisini savunan üyelerin sayısı artarken, Fed’in faizleri %5-%5,5 ortasında bir noktaya yükseltmek zorunda kalabileceği düşünülüyor. Bu fiyatlamalar ve bilgiler global piyasaları da desteklerken bu hafta gözler Lider Powell’ın Kongre sunumlarında olacak. Diğer taraftan ECB Başkanı Lagarde  bankanın bu ayki toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışı yapmaya hazırlandığını duyurdu. Gerçekleşmesi halinde 50 baz puanlık bu adımla ECB’nin temmuz ayından bu yana gerçekleştirdiği faiz artışlarının toplam büyüklüğü 350 baz puana ulaşacak. Hafta uzunluğu ağır bilgi akışı takip edilecekken paritede 1,0725 direnç ve 1,0560 takviye düzeyleri ortasında bant hareketi görülebilir.

XAU/USD: Geçen hafta %2,5 oranında prim yapan bedelli madende kapanış 1.856,5 düzeyinde gerçekleşti. Haftaya ise kısmi baskı altında başlayan kıymetli madenin kıymetli gelişme ve bilgiler öncesinde 50 günlük ortalamanın da yakın bulunduğu 1.870 bölgesinin altında kalabileceğini düşünüyoruz. Öbür yandan, dirençli imaj nedeniyle düşüşlerin de hudutlu olabileceğini öngörüyoruz. Yakın dayanak bölgesi olarak 1.835 -1.840 izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı