DünyaHaber Girişi : 11 Mart 2023 11:34

Gaziantep’te 6 bin 548 yapıdan yüzde 2’si ağır hasarlı çıktı

Gaziantep’te 6 bin 548 yapıdan yüzde 2’si ağır hasarlı çıktı

GBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Muhafaza Uygulama ve Kontrol Şube Müdürlüğü (KUDEB) önderliğinde müdafaa uzmanı mimarlar, inşaat mühendisleri, jeofizikçiler, sismologlar ve arkeologlar, tarihçilerden oluşan bilim şurası, Gaziantep Kalesi, hamamlar, mescitler, hanlar, kasteller, çeşmeler ve eski mimarlık konutlar ve tarihi mahallelerdeki sivil mimarlık yapılarından oluşan bütün klâsik Gaziantep konutlarını inceledi.

Bu kapsamda Büyükşehir’in yaptığı onarım çalışmalarını üstlendiği yapılardan yalnızca yüzde 2’lik bir kısmın hasar gördüğü tespit edildi.

“Yaklaşık 3 hafta süren bir çalışmayla deprem envanteri çıkardık”

GBB İmar Daire Başkanlığı Muhafaza Uygulama ve Kontrol Şube Müdürü Serdar Murat Gürsel, 6 Şubat tarihinde ülke olarak çok bahtsız bir afetle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:





“KUDEB ekibi olarak kültürel miraslara dönük yürüttüğümüz restorasyon çalışmaları için yaklaşık 3 hafta süren bir çalışmada deprem envanteri çıkardık. 6 bin 548 yapıya girdik. Kale dahil hamamlar, camiler, hanlar, kasteller, çeşmeler ve sivil mimarlık konutları, tarihi mahallelerdeki bütün geleneksel Antep konutlarına mevcut durumumuzun ne olduğuna bakmaya çalıştık.”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin onarım çalışmaları başta olmak üzere yapılan sokak sağlıklaştırma çalışmalarıyla sarsıntıda kente kıymetli yararlar sağladığına dikkati çeken Gürsel, “Bugün dar gelirli, ekonomik geliri az olan insanların yaşamış olduğu evlerin çatı, duvar, kapı, pencere onarımlarını yaparak, bugün o evlerin performansını yüzde 100 artırmış olduğumuzu ve hiçbirinin yıkılmadığına tanıklık ettik. Toplamda 6 bin 548 yapının yüzde 2’si ağır hasarlı çıktı.” dedi.�

Gaziantep Kalesi için uygulanan 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi, öteki kültürel miraslar yapılarında da kullanılacak

Gürsel, konuşmasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak üç boyutlu lazer tarayıcıyla Gaziantep kalesinin her noktasının dijital arşivini de çıkardıklarını belirterek, kelamlarına şöyle devam etti:

“Bugün bile yarısını kaybettiğimiz kalenin büsbütün ilgili bir sorun olmuş olsaydı, kalenin elimizdeki arşivinden projesini çıkartıp birebir birebirini yapabilecek durumdayız. Bunu başka anıtsal yapılarda da hanlarda ve hamamlarda da istiyoruz. Bu görüşü hocalarımız da önerdi. Bilim surasıyla bugün gelinen noktada kıymetlendirme toplantısı da yaptık. Yanlışsız adımlarla başta Gaziantep kalesi olmak üzere Gaziantep’in bütün kültürel mirası yapılarımızın hepsini onarmak, ayağa kaldırmak istiyoruz.”

Hibya Haber Ajansı