GündemHaber Girişi : 25 Ekim 2022 12:20

Gelir koruma sigortası Konya’da uygulandı. Gelir koruma sigortası nedir?

Gelir koruma sigortası Konya’da uygulandı. Gelir koruma sigortası nedir?

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile; Gelir Koruma Sigortası Konya’nın tüm ilçelerinde uygulanmaya başlandı. 2023 üretim döneminden itibaren ülke genelinde yaygınlaştırılacak. Üretici, verim düşüşleri ve fiyat dalgalanmalarına karşı korunacak.T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yaptı.

Tarım�Sigortaları Havuzu (TARSİM),22 Ekim 2022 tarihli ve 31991 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, Konya ilinin tüm ilçelerinde buğday ürününde %60 devlet prim desteği ile gelir koruma sigortasını 2023 yılı üretim sezonu için uygulamaya aldı. Uygulamanın tüm Türkiye’de buğday üreticilerinin hizmetine sunulması için çalışmalar devam ediyor.

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile; Gelir Koruma Sigortası Konya’nın tüm ilçelerinde uygulanmaya başlandı. 2023 üretim döneminden itibaren ülke genelinde yaygınlaştırılacak. Üretici, verim düşüşleri ve fiyat dalgalanmalarına karşı korunacak.

Gelir koruma sigortası, Konya’nın Cihanbeyli, Karatay ve Kadınhanı ilçelerinde ekmeklik ve makarnalık buğday ürünlerinde 2021 yılında pilot uygulama olarak başlatılmıştı.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının “TARIMDA GELİR KORUMA SİGORTASI YAYGINLAŞTIRILACAK” başlıklı içeriğinde şu bilgilere yer verildi:

“TARSİM bünyesinde hayata geçirilen Gelir Koruma Sigortası, gelecek yıldan itibaren verim düşüşleri ve fiyat dalgalanmalarından kaynaklı gelir kaybı riskini de kapsayacak şekilde tüm ülkede yaygınlaştırılacak.

Dünyada son 50 yılda sel, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin sayısı 5 kat arttı. Dünya çapında, 2020’de afetlerden kaynaklı 210 milyar doları bulan ekonomik kaybın yüzde 60’ı tarım sektöründe gerçekleşti.

Türkiye de son yıllarda yangın, sel ve kuraklık afetlerinden büyük zarar gördü. Tarımsal üretim alanlarının son yıllarda afetlerden etkilenme oranının ortalama yüzde 10’un altında seyretmesine rağmen, kuraklık, sel ve yangınların fazla olması nedeniyle etkilenme ortalama yüzde 30 civarında oldu.

TARSİM kapsamında kuruluşundan bugüne kadar, üreticilerin ürünlerine zarar veren meteorolojik olaylar başta olmak üzere sigortalanabilir ve ölçülebilir tüm risklerin kapsama alınması yönünde yoğun çalışmalar yürütülüyor.

Teminat kapsamı, risk ve ürün bazında her yıl genişletiliyor. Kuruluşunda bitkisel ürün sigortalarında, sadece dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem durumlarını kapsayan “dolu paket riskleri” ile sigortacılığa başlayan tarım sigortaları, ilerleyen dönemlerde sel ve su baskını riskini de kapsadı.

Buğdayda İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası 2017’de başlatıldı. 2021’den itibaren (buğday, arpa, yulaf, tiritikale, çavdar, nohut, kırmızı-yeşil mercimek ürünleri ile sertifikalı tohumluk ürünler) uygulama “Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası” olarak revize edildi.

Mayıs 2021’de iklim değişikliği kaynaklı Akdeniz sahil şeridinde, hava sıcaklığının uzun süre 40 derecenin üzerinde devam etmesi, ardından da gelen soğuk havanın mandalina, portakal, altıntop ve bazı limon çeşitleri ile üzümde zarara yol açması, TARSİM’in kapsamının genişletilmesini gündeme getirdi.
Yapılan çalışmalar sonucunda, “sıcak hava zararı teminatı” 2021 yılında TARSİM kapsamına alındı.”

TARSİM bünyesinde hayata geçirilen Gelir Koruma Sigortası, gelecek yıldan itibaren verim düşüşleri ve fiyat dalgalanmalarından kaynaklı gelir kaybı riskini de kapsayacak şekilde tüm ülkede yaygınlaştırılacak.

GELİR KORUMA SİGORTASI NEDİR?

Dünyada gıda fiyatlarında artan dalgalanmalardan üreticilerin korunabilmesi amacıyla Gelir Koruma Sigortası Projesi başlatıldı. Buna göre, hem verim düşüşü (her türlü afete karşı) hem de fiyat azalış riskine karşı üreticileri koruyan Gelir Koruma Sigortası ile verim düşüşleri ve fiyat dalgalanmalarından doğabilecek gelir kaybı riski teminat altına alınıyor.