GündemHaber Girişi : 09 Mart 2023 11:20

Gırtlak kanseri erkekleri daha çok etkiliyor

Gırtlak kanseri erkekleri daha çok etkiliyor

Daha ileri yaşlarda görülen gırtlak kanserinin son yıllarda Türkiye’de daha genç erişkinlerde de görülmeye başlandığını söyleyen Anadolu Sıhhat Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cihan Erkul, “Ancak Türkiye’de özellikle erkeklerde sık görülen gırtlak kanserinde, erken tanıyla hayatta kalma başarı oranları yüzde 90’lara kadar çıkabiliyor” dedi.

Gırtlak kanserinin en tipik belirtisinin inatçı ses kısıklığı olduğunun altını çizen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cihan Erkul, “Ses kısıklığının yanı sıra seste boğukluk, nefes almada güçlük, yutma bozukluğu ve bazen de boyunda bir kitle gibi belirtiler de görülebiliyor. Ara ara yutma bozukluğunun olması, uzmanlar için tümörün boyutlarının büyüdüğünün önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Ancak bazı hastalar ilk belirti olarak boyunda kitle şikayetiyle doktora başvurabiliyor” diye konuştu.

Öksürüğün, gırtlak kanserinin belirtilerinden biri olabileceğini lakin yalnızca öksürük şikayetinin gırtlak kanserinin habercisi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Cihan Erkul, “İleri evre ve büyümüş tümörlerde öksürüğün, hastanın şikayetleri arasına girdiğini söyleyebiliriz” dedi.

Gırtlak kanserinin tedavisinde kanserin evresine nazaran bir yol izlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Cihan Erkul, “Erken evre tümörlerde cerrahi ya da radyoterapi kullanılırken, en uygun tedavi seçeneğinin ne olacağı konusunda hasta kapsamlı olarak bilgilendiriliyor ve hastanın da özelliklerine uygun bir seçenekle tedaviye başlanıyor. Şayet tümör ileri evredeyse, hastaya cerrahi tedavi yapılıyor ve akabinde radyoterapi ya da kemoterapi eklenerek tedavi uygulanırken kimi durumlarda cerrahisiz radyoterapi yahut kemoterapi seçeneği uygulanıp başarılı sonuçlar alınıyor. Bu tedavi planlamalarında da tümörün durumu, hastanın öteki yan hastalıkları, hasta tercihi göz önüne alınarak tümör şurasında ortak bir karar verilerek tedavi seçenekleri hastaya sunulup uygulanıyor” biçiminde konuştu.





Tüm kanserlerde olduğu üzere gırtlak kanserinde de erken teşhisin çok kıymetli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Cihan Erkul, “Tümör erken evrede yakalanıp tedavi edildiğinde hayatta kalma oranı yüzde 90’lara çıkıyor. Bunda elbette, Türkiye’deki hekimlerin bu alandaki deneyimlerinin, cerrahi teknikler ve kemoterapi ile radyoterapi alanında son 15 yılda yaşanan muazzam gelişmelerin hissesi epey büyük. Gırtlak kanserinde tekrar etme riski olabiliyor. Bilhassa ileri evre tümörlerde bu risk daha yüksek. Lakin tekrarlama durumunda dahi erken teşhisle tekrar önemli oranlarda sağkalımın olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle hastaların kanser tekrarladığında da geç kalmamaları, nizamlı takiplerini aksatmamaları hayati kıymete sahip. Geçmeyen bir ses kısıklığı varsa, yutma bozukluğu, uzunluğunda kitle, öksürük ve nefes darlığı eşlik ediyorsa, tütün kullanıyorsa ve hasta 40 yaşın üstünde ise hiç vakit kaybetmeden kesinlikle bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurulmalı” dedi.

Hibya Haber Ajansı