GündemHaber Girişi : 22 Nisan 2023 09:50

Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nda restorasyon çalışmaları başladı

Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nda restorasyon çalışmaları başladı

Başkentin kültürel ve tarihi varlıklarını aslına uygun olarak yenileyerek ayağa kaldıran Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kurtuluş Savaşı’nın değerli tarihi binaları ortasında yer alan Gölbaşı ilçesindeki Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nı doğal dokusunu koruyarak restore ediyor. ABB Lideri Mansur Yavaş Konak’ta yapılan çalışmaları toplumsal medya hesaplarından, “Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Kurtuluş Savaşı'nda, kahramanlarımızın ekmek muhtaçlığını karşılayan Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nı restore ediyoruz. Ulusal çabanın her kesimini gün yüzünüze çıkararak muhafazaya devam ediyoruz” notuyla paylaştı.

Başkent tarihinin gelecek jenerasyonlara aktarılması için harekete geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kurtuluş Savaşı’nın değerli tarihi binaları ortasında bulunan Gölbaşı ilçesindeki Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nda onarım çalışması başlattı.

ABB Lideri Mansur Yavaş Konak’ta yapılan çalışmaları toplumsal medya hesaplarından, “Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Kurtuluş Savaşı'nda, kahramanlarımızın ekmek muhtaçlığını karşılayan Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nı restore ediyoruz. Ulusal uğraşın her kesimini gün yüzünüze çıkararak müdafaaya devam ediyoruz” notuyla duyurdu.

2023 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor

Kurtuluş Savaşı sırasında Mehmetçik’e besin takviyesi sağlayan 5 bin 755 metrekare alan üzerine konseyi Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı ve etrafında gerçekleştirilen rölöve, restitüsyon, onarım ve etraf düzenleme işlerini kapsayan çalışmaların 2023 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Lideri Bekir Ödemiş, yapının tarihi dokusuna uygun olarak restore edileceğini belirterek, “Konak Cumhuriyetimizin 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin, Ulus Tarihi Kent Merkezinde çok sayıda gördüğümüz sivil mimari örneğinin kırsaldaki tek örneği diyebileceğimiz kimlikte bir yapı. Birinci etapta temizleme çalışmaları yapıldı. Artık de sağlamlaştırma çalışmalarına başladık. Bir müddet sonra da onarım çalışmasını tamamlayarak, Başkentimizin ve Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ankaralıların hizmetine sunacağız” dedi.

Proje kapsamında yapının bodrum katında yörenin ziraî eserlerine ilişkin stant yeri, tabanında ve birinci katında ise tadım yerleri olacak. Konakta yer alan bir oda da Hallaçlı Mehmet Ağa’nın özel eşyaları ve periyoda ilişkin evrak ile nesnelerin sergileneceği bir müze olarak dizayn edilecek.

Katılımcı bir anlayışla başşehir turizmine kazandırılıyor

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Mehmet Atak’ın kızı Andaç Atak tarafından Büyükşehir Belediyesine hibe edilen ve Cumhuriyet Dönemi’ne ışık tutan 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip tarihi konağı tekrar ayağa kaldırarak kent turizmine kazandırmayı amaçlıyor.

Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nı, iştirakçi bir anlayışla Başşehir turizmine kazandırmayı amaçladıklarının altını çizen Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Lideri Bekir Ödemiş, gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi:

“Ankara’da yaptığımız tüm tarihi, kültürel ve nitelikli mimari yapılara yönelik çalışmalarda oluşturduğumuz süreci burada da geliştirdik. Bu binayı restore ederken sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odaları ile üniversitelerle arama toplantıları yaptık. O arama toplantıları sonucunda de projenin ideolojisini oluşturarak, proje çizimlerini tamamladık ve projemizi de Ankara Kültür Varlıklarını Muhafaza Bölge Şurasına tescilli bina olduğu için onaylattık. Daha sonra uygulama ihalesini yaparak onarım çalışmalarını başlattık.”

Hibya Haber Ajansı