GündemHaber Girişi : 12 Nisan 2023 13:50

Guangdong, Çin’in dışa açılmasının öncüsü

Guangdong, Çin’in dışa açılmasının öncüsü

Guangdong eyaleti, Çin'de ıslahat ve dışa açılma siyasetinin uygulandığı birinci eyalet olmasıyla bilinir. Tıpkı vakitte Guangdong, Çin'de dışa açılmada en geniş boyutlara sahip ve ekonomik açıdan en dinamik bölge olarak kabul edilir. Guangdong eyaletinin çalışmalarına büyük kıymet veren Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2012 yılından bu yana dört defa Guangdong eyaletini ziyaret etti.

Çin Komünist Partisi'nin 18. Ulusal Kongresi'nin akabinde Aralık 2012'de, Cumhurbaşkanı Xi Jinping birinci yurt içi ziyaretini Guangdong eyaletinde gerçekleştirdi. Lianhuashan Parkı'nda Deng Xiaoping'in heykelinin önünde çiçek sepeti sunan Xi Jinping, “Reform ve dışa açılmayı kararlılıkla ilerleteceğimizi, dışa açılmanın boyutunu genişleteceğimizi, çağdaşlaşma çalışmalarında yeni muvaffakiyetler elde edeceğimizi göstermek için, Deng Xiaoping'in heykelini ziyaret ettik.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Xi, “Ülkeyi ve halkı zenginleştirecek bu yolda kararlılıkla ilerleyeceğiz, ıslahat ve dışa açılma çalışmalarını yeni bir seviyeye taşıyacağız.” dedi. 

1978 yılında Deng Xiaoping tarafından ortaya konulan ıslahat ve dışa açılma siyaseti, Çin'de uygulanmaya başladı. Bu siyaset, Çin'in yükselişini gerçekleştiren kritik bir adım. Yeni periyotta, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in öncülüğünde, ıslahat ve dışa açılma çalışmaları daha da ilerletilerek yeni bir evreye taşındı.

Ekim 2020’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Lianhuashan Parkı’na tekrar giderek Deng Xiaoping’in heykeline çiçek sepetini sundu. Xi Jinping, “Reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasından sonra kurulan Shenzhen kenti, Çin Komünist Partisi ve Çin halkı tarafından oluşturulan yepyeni bir şehir ve Çin'e özgü sosyalizmin beyaz bir kağıda çizdiği muhteşem tablo” dedi. Xi, Shenzhen kentinin Çin halkı tarafından var edilen bir mucize olarak dünya gelişme tarihi içinde kıymetlendirdi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’ndan edilinen bilgilere nazaran, 2022’te Guangdong eyaletinin gayri safi yurtiçi hasılası geçen yıla nazaran yüzde 1,9 oranında artarak 12,9 trilyon yuanı aştı. Böylelikle Guangdong eyaleti arka arda 34 yıldır Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası en yüksek eyaleti oldu.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı