Öncelikle sizi tanıya bilir miyiz?Nurdan Özmen Yavuz kimdir?
1974 KOCAELİ Gölcük’te 4 kardeşin en büyüğü olarak dünyaya geldim. İki kız kardeş bir erkek kardeşim var. Evliyim (26 yıldır) 2 erkek çocuğum ve 2 erkek kedim var. Yaklaşık 16 yıldır bir kamu hastanesinde çalışıyorum. Onun öncesinde de çalışma hayatım oldu. Lisans Diplomam var. Açık öğretimin Uluslararası İlişkiler bölümünden mezunum. Liseyi de açık öğretimden bitirdim. Liseye başvurduğumda 33 yaşındaydım. 4 yıl sonra mezun olunca o yıl üniversite sınavına başvurdum. Önce 2 yıl Adalet bölümü okudum. Ardından dikey geçiş sınavına girdim. 2 yıl daha Uluslararası İlişkiler okuyup lisansımı tamamladım. Bu da benim tıpkı yazar olmak gibi gerçekleştirmek istediğim hayallerimden biriydi ve kendimi hazır hissettiğim an hayalimin peşinden gittim. Eşimde bu konuda bana çok destek oldu.
Şimdiye kadar kaç eser verdiniz?
2 tane eserim var. İlk eserimi çocuk romanı üzerine yazdım.
Çocuk edebiyatı mı yoksa yetişkin edebiyatı mı yapmak zor
Her ikisinin de zor yanları var fakat çocuk edebiyatında dikkat edilmesi gereken unsurlar daha fazla. Kullanabileceğiniz kelimeler, öğeler sınırlı. Yazdıklarınızın çocukların psikolojilerini ne yönde etkileyip etkilemeyeceğine çok dikkat etmek gerekiyor. Yazdıklarımız hem eğlenceli, hem öğretici, hem düşündürücü hem de ders verici nitelikte olmalı. Oysa yetişkin edebiyatında ders vermeniz, bir şeyler öğretmeye çalışmanız ya da düşündürmeniz şart değil.
Kitap yazmaya nasıl karar verdiniz?
Ben yazar olmayı, kitap yazmayı sanırım 12-13 yaşlarımda karar verdim. Okula başladığımdan beri yazı yazmayı, kitap okumayı hep sevdim. Elime geçen her kitabı okudum, aklıma gelen her şeyi yazdım. Ara ara günlükte tuttum ama yazar olmaya karar vermek için tam olarak sebebimi hatırlamıyorum. Belki okuduğum kitaplardan etkilenmiş olabilirim. O dönemlerde GÜLTEN DAYIOĞLU’ nun kitaplarını çok beğenirdim. Keza REŞAT NURİ GÜNTEKİN’ in kitapları öyle. Sebebim her neyse yazar olmak o zamandan beri hayallerimi süsledi.
Sizin için edebiyatın tanımı nedir?
Edebiyat genel tabiri ile bir süslü ya da acı bir hayal içinde yaşarken, hissettiğiniz ya da hissedebileceğiniz tüm duygu ve düşünceleri kâğıda dökmektir. Franz Kafka benim en sevdiğim yazarlardan biridir. Onun yazılarını okurken onu anlıyorum, onun hislerine, dünya görüşüne ortak oluyorum. Bir nevi onun arkadaşı oluyorum. Bu bir edebiyatsa benim için edebiyat budur. Diğer taraftan edebiyat benim için yazarken de okurken de kendini dünyadan soyutlamaktır. Bambaşka âlemlere akmak, zamanın akışını unutmak ve sonunda kendini mutlu hissetmektir ki şahsen ben öyleyim.
Nurdan Hanım röportajımıza vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.
Sizi tanımaktan büyük keyif aldık. Yolunuz açık, başarılarınız daim olsun.
Ben de beni dinlediğiniz ve sayfanızda yer ayırıp okurlarla buluşmama vesile olduğunuz için çok teşekkür ederim. Ben de sizi tanımaktan ve sizinle konuşmaktan keyif aldım. Çok teşekkür ederim.
Edebiyata dair tekrar görüşmek dileğiyle…
Araştırmacı Yazar-Şair
Gülsen ÇAKMAK