GÜNCEL (Faiz-Döviz-Bitcoin-Borsa)

FAİZ-DÖVİZ-BORSA-BİTCOİN

Faiz; Bankaların ve benzeri yerlerin, para getirmesi için vatandaşa ödünç olarak sunulan varlıktan alınan kazanç, ödünç verilen paranın kira bedeli,
Döviz; yabancı ülke parası,
Bitcoin’in; dijital veya kripto para olarak da adlandırılan sanal para.
Borsa; sarrafların, kimi tüccarların, özellikle değerli kâğıt, pay ve tahvil, döviz ve her türlü mal alışverişiyle uğraşanların, alım satım amacıyla devlet denetimi altında iş yaptıkları yer
Faiz en temelde ‘paranın maliyeti’ olarak nitelendirilebilir. Borç veren kişi, borç verdikten sonra paranın kullanımından mahrum kalır, oysa o para işletilebilir ve kullanılabilir. Bu sebeple parayı kullandırma karşılığı alır. Faiz borç veren için paranın getirisi, borç alan içinse paranın maliyetine dönüşür. “fazlalık, nemâ, artma, çoğalma; yükseğe çıkma; (beden) serpilip gelişme” gibi anlamlara gelir. Faiz, İslam’da kesin emirlerle yasaklanmıştır. İslam dininde faizin zannedildiği gibi malı artırmaz, aksine bereketini azaltır.
İslam dinine mensup kişi ve kişilerin ekonomik faaliyetlerinde zorunlu olma hali dışında ki; “bu zorunluluğa yaşadığı ömür içinde her birimiz bir şekilde mecbur olmuşuzdur”, bu yasaklı durumdan bir fayda edebileceği düşünülemez;
Yani; tasarrufların faiz’de değerlendirilmesi ve/veya ihtiyacı olan bir kişiye faizli borç verme zorunlu bir davranış olabilir mi ? Yüksek faiz getirisinin yatırım, üretim gibi alanlara etkisi nedir ? Yüksek faiz getirisinin mamul fiyatlarına katkısı hangi yöndedir?
Milli parasının yüksek faiz getirisi, döviz tasarrufu yapmaya, engel midir ? Döviz tasarrufu milli bir düşünce sistemi ve davranışı mıdır ?
Faiz ve döviz ile ilgili sorulara insanlık kendine ait hangi pencereden bakarsa baksın kendi aleyhine bir sonuç çıkaracak, karşı pencereden bakması halinde karşı taraf lehine sonuç çıkaracaktır. Faiz döviz ikilisi insanlığı paraya köle eden bir sistemin elemanlarıdır.
Bitcoin’in; dijital veya kripto para olarak da adlandırılan sanal para; emperyalizmin 21. Yüzyıl versiyonu olup, organizasyonun yapıldığı merkezlerin emperyalist emellerine (sömürge) hizmet etmek, sanal para (bitcoin) organizasyon merkezi dışındaki diğer ülkelere operasyon yapmak için kullanılan bir elemandır. Bu elemanı satın alan diğer ülke insanları kendi parası ile sömürülmesine, ülkesine ekonomik yaptırım ve operasyon yapılmasına bilerek veya bilmeyerek katkı sunan düşünme yetisini yitirmiş, aç gözlü, maceracı ve/veya gayri milli düşünce sistemi insanlarıdır. (ülkemizde Eylül,Ekim, Kasım ve Aralık 2021 ayları içinde yaşanan krizin adı tam da budur.)
Borsa; sisteme giren ticari faaliyet içindeki firmaların bir kısım hisselerinin halka arz yolu ile kişilere kar/zarar olasılıklı alınıp satıldığı, işlem ve eylemleri devlet denetimi altında iş yapıldığı yer. Borsa da işlem gören ticari faaliyet gösteren firmaların hisse satışı yolu ile elde ettiği finans ile yatırım ve yenileşmesini borçlanmadan yapma, manipülasyon hariç (suçtur) spekülatif eylemlere direnç gösterme imkanı bulması bakımından önemli bir limandır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.