ŞİDDET-1-
Bilindiği üzere dünyanın her coğrafyasında dini, dili ve ırkı ne olursa olsun insanın ürettiği şiddet, her yönü ile insanlığı tehdit etmekte, ayrıca doğal yaşam yine insan eli ile yaşanmaz hale getirilmektedir.
İnsan; toplum denilen sosyal çevre içinde yaşayan, toplum yaşamının düzen içinde devam edebilmesi, gerek birbirleriyle ve gerekse toplumla olan ilişkilerinde uyacakları hak ve yetkileri ile ödevlerini belirleyen bir takım toplumsal düzen kurallarına ihtiyacı olan varlıktır. Biz bu kurallar zincirine din, ahlak ve görgü kuralları diyor ve bu kuralların insanın doğumundan başlayan eğitim süreci ile elde edildiğini, bu kuralların insan hayatında içselleştirildiği oranda saygı, sevgi ve hoşgörünün vücut bulduğunu, yazılı hukuk kuralları ile insan özgürlüğünün sınırlarının belirlenmesi ile yaşanabilir bir toplum ve çevrenin varlığının oluştuğundan söz edebiliriz.
İnsanın doğumdan başlayan eğitim süreci din, ahlak ve görgü kuralları ile donatıldığı düzeyde sevgi, saygı ve hoşgörünün anlam kazanması, insanın istek, arzu ve ihtiyaçların sonsuzluğunun ürettiği doyumsuzluğun şiddete dönüşme oranı ile doğru orantılıdır.
Kadına şiddet; uygulayan erkeğin acizliğini, kadının erkeğe şiddet uygulaması ise gücünün farkındalığının bir ürünü olup, öldürmeler ise vahşi ruh hallerinin tezahürüdür. Şiddetin, öldürme vakalarının toplumsal kurallara uygunluğundan söz edilemeyeceği gibi, şiddet toplum nezdinde kınanmalı, şiddet ve öldürme vakaları hukuk nezdinde gerekli en ağır cezaya çarptırılmalı, hafifletici neden gibi hâkim takdirine maruz bırakılmamalıdır.
Hayvan sevgisi bir avuç elit, entelektüel, marjinal düşünce sistemi içinde olan kişi/kişilerin tasarrufunda olamayacak kadar önemli ve değerlidir. Ülkemiz köylerinin her hanesinde en az bir kedi ve köpek bulunmakla birlikte inek, koyun, keçi ve tavuk gibi ürünlerinden fayda elde edilen hayvan beslenmekte ve bu hayvanlara yedirme ve barınma dışında bakıcıları/sahipleri sevgisini de vermektedir. Köpeğe tasma takıp sokakta gezdirmek, evinde kedi-köpek-kuş vs. beslemek hayvan sevgisi bakımından önemli ve değerli bir davranış olmakla birlikte bu davranışı bir kesim/zümrenin hayvan sever davranışı şeklinde enforme edilmesi, hayvanlara ve gerçekte bu hayvanları sevenlere haksızlıktır.
Devam edecek