EkonomiHaber Girişi : 11 Nisan 2023 10:04

Günlük strateji

Günlük strateji

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya pay senedi piyasalarında bu sabah alış yüklü bir seyir izlenmektedir. Japonya’da teknoloji payları öncülüğünde Nikkei225 Endeksi %1,16, Topix Endeksi %0,80 yükseldi. Çin’de mart enflasyonunun açıklanması sonrasında Şanghay Bileşik Endeksi %0,37, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,37 ekside seyrediyor. Çin’de tüketici enflasyonu martta yıllık %0,7 ile piyasa beklentisinin altında kaldı. TÜFE’de aylık bazda %0,2 yükseliş beklentisine rağmen %0,3 düşüş oldu. Bu sabah erken süreçlerdeki karını azaltan Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,20 artıda seyretmekte. Güney Kore Merkez Bankası’nın arka arda ikinci toplantıda da faizleri sabit bırakmasının akabinde Kospi Endeksi %1,41, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,17 arttı. Güney Kore’de siyaset faizi %3,5, yıllık TÜFE artışı mart prestijiyle %4,2 düzeyinde bulunuyor. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,22 yükseldi. ABD endeks vadelilerinde yavaşça alıcılı bir fiyatlama görülmektedir. Bugün takvimde Euro Bölgesi’nde şubat ayı perakende satışlar verisi takip edilebilir. Yurt içinde TÜİK şubat ayı sanayi üretimi sayılarını açıklayacak. Sanayi üretimi verisi ocakta aylık %1,9, yıllık %4,5 artışla beklenenden güçlü gelmişti. Foreks Haber anketine nazaran piyasanın medyan beklentisi sanayi üretiminin şubatta takvim tesirinden arındırılmış olarak yıllık %0,9 arttığı tarafında.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Haftanın birinci süreç gününde ABD pay endeksleri karışık bir görünüm sergiledi. Dow Jones Endeksi %0,30 artışla 33.586 puana yükselirken S&P 500 Endeksi 4.109 puanda yatay alıcılı fiyatlandı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise çok değişmeyerek günü 12.084 puanda tamamladı. Avrupa pay endeksleri resmi tatil nedeniyle sürece kapalıydı. Dolar Endeksi (DXY) 102,4 puana yükselirken EUR/USD paritesi 1,086’ya geriledi. ABD Hazine tavhili faizleri cuma günkü kapanış düzeylerine yakın seyretti. Değerli madenlerden ons altın %0,81 paha kaybederek haftaya 2.000USD’nin altında başladı. Brent petrol ise varil başına 84USD’den süreç gördü. Global piyasalarda ekonomik bilgi akışı sakin seyretti.

BIST 100 Endeksi açılışta alıcılı bir görünüm sergiledikten sonra gün boyunca üst istikametli hareketini korudu. Endeks dün %3,40’lık artışla 5.092 puana kadar yükseldi. Süreç hacmi 55,06 milyar TL ile son bir haftaya nazaran yüksek bir düzeyde gerçekleşti. İçerisinde Türk Telekomünikasyon (TTKOM) ve Turkcell (TCELL) paylarını barındıran Bağlantı Endeksi (XILTM) %4,88 artışla Borsa İstanbul’daki artışa öncülük etti. USD/TRY kuru yatay alıcılı fiyatlanırken EUR/TRY kuru paritedeki düşüşün tesiriyle 21 TL’nin altına indi. Gram altınsa 1.234 TL’ye geriledi. TCMB’nin dün yayımladığı ödemeler istikrarı istatistikleri şubat ayında cari açığın beklentileri aşarak 8,78 milyar USD’ye ulaştığını gösterdi. Ayrıyeten şubatta işsizlik oranının %9,6’ya gerilemesi beklenirken TÜİK dataları %10’u işaret etti. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) mart ayı bilgileri ihracat iklimi endeksinin 52,6 puana yükseldiğini ortaya koydu.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı