EkonomiHaber Girişi : 12 Nisan 2023 10:04

Günlük strateji

Günlük strateji

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD enflasyon verisi öncesinde Asya pay senedi piyasalarında düşük hacimli bir seans izlenmektedir. Japonya’da beklenenden biraz yüksek gelen mart ayı üretici enflasyonunun akabinde Nikkei225 Endeksi %0,68, Topix Endeksi %0,77 artıda seyretmekte. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,32 yükselirken Shenzhen Bileşik Endeksi fazla değişmedi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,69 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi %0,10, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,79 geriledi. ABD pay endekslerinde karışık kapanışın akabinde endeks vadelileri yatay bir açılışı işaret etmektedir. Bugün piyasalarda ABD mart ayı TÜFE sayıları takip edilecek. TÜFE artışının aylık %0,3, yıllık %5 ile şubata nazaran bir ölçü yavaşlaması bekleniyor. Güç ve besin fiyatları hariç çekirdek enflasyonun aylık %0,5’ten martta %0,4’e gerilemesi beklenmekte. Birebir devirde yıllık çekirdek enflasyonun %5,5’ten %5,6’ya yükselmesi bekleniyor. Manşet enflasyon Haziran 2022’de %9,1 ile kırk yılın en yüksek düzeyini görmüştü. ABD’de enflasyon, Fed’in para siyasetinde sıkılaştırmacı adımlarıyla birlikte düşüş eğiliminde olmasına rağmen bankanın %2’lik resmi maksadının hayli üzerinde seyretmektedir. Mart enflasyonu, Fed’in mayıs toplantısı öncesinde faiz artırımları patikasına ait piyasa beklentileri açısından kıymetli. Mevcut durumda gelecek ay 25bp artırım fiyatlanmaktadır. Yarın, ABD ÜFE sayıları takip edilecek. Ayrıyeten, bugün ABD’de 21-22 Mart Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları yayımlanacak. Tutanaklar bankalarda yaşanan dertlerin akabinde Fed yetkililerinin faiz artırımlarına ait görüşlerine ışık tutabilir. Silicon Valley Bank’in (SVB) batmasının akabinde piyasanın karışık beklentilerine rağmen Fed, geçen ayki toplantısında faizi 25bp artırarak %4,75-5,00 aralığına çekmişti. Bununla birlikte Lider Jerome Powell’ın basın toplantısındaki bağlantısı görece güvercin idi. Powell, evvelki toplantılarda kullandığı “faiz artırımlarının devamının uygun olduğu” sözünü “birkaç ek siyaset adımı” ile değiştirerek siyaset faizinde üst taraflı sonlu alan kaldığımı ima etmişti. Enflasyonda gevşeme eğiliminin devam etmesi durumunda mayıs toplantısı için piyasa beklentisinin değişebileceğini düşünmekteyiz. Bununla birlikte bu yıl faiz indirimine gidilmesi, bu taraftaki piyasa beklentisinin sürmesine rağmen, noktasal grafiklerin de işaret ettiği üzere hala pek mümkün görünmüyor. Yurt içinde bugün TÜİK, şubat ayı perakende satış endekslerini açıklayacak. Perakende satış hacmi ocakta aylık %5,4, yıllık %33,9 artmıştı.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? ABD pay endeksleri dün karışık bir görünüm sergiledi. Dow Jones Endeksi %0,29 artarken Nasdaq Bileşik Endeksi %0,43 düştü. S&P 500 Endeksi ise 4.100 puanın çabucak üzerinde yatay fiyatlandı. Avrupa pay endeksleri resmi tatil ortasından sonra haftaya müspet başladı. CAC 40 Endeksi %0,89, FTSE 100 Endeksi %0,57 ve DAX Endeksi %0,37 arttı. Haftaya 102,5 puanda başlayan Dolar Endeksi (DXY) 102,1 puana geriledi. Ardından EUR/USD paritesi yine 1,09’un üzerine yükseldi. Ayrıyeten DXY’deki düşüşten takviye bulan ons altın da tekrardan 2.000USD’nin üzerinde fiyatlandı. ABD Hazine tahvili faizleri epey hudutlu bir artış kaydetti; 10 yıllıkların faizi %3,43’e ve 2 yıllıkların faizi %4,03’e çıktı. Emtia kümesinden Brent petrol %1,49 pahalanarak varil başına 85USD’den süreç gördü. Eurostat’ın açıkladığı bilgilere nazaran Euro Bölgesi’nde perakende satışlar şubatta aylık bazda %0,8 ve yıllık %3 düştü. Bölge’nin Sentix yatırımcı itimat endeksi bu ay beklenenden biraz daha fazla güzelleşerek -8,7’ye yükselse de negatif bölgede kalmaya devam etti.

BIST 100 Endeksi kapanışa hakikat güçlenen alışlarla dün %0,63’lük artış kaydetti. Böylelikle gösterge endeks 5.124 puana ulaştı. Süreç hacmi ise 68,36 milyar TL ile 20 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. USD/TRY kuru yatay alıcılı fiyatlanırken EUR/TRY kuru yine 21 TL’nin üzerine yükseldi. Gram altınsa hafta başındaki kaybını geri alarak 1.243 TL’ye çıktı. Şubat ayında sanayi üretimi bir evvelki aya kıyasla %6 ve evvelki yılın birebir ayına nazaran %8,2 azaldı. Çünkü şubat ayı başlarında yurt içinde birçok ili derinden etkileyen deprem meydana gelmişti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı