Bugün ne bekliyoruz? ABD’de enflasyonun sürat kestiğine ait daha fazla sinyal gelmesinin akabinde global piyasalarda risk iştahının arttığı görülmektedir. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,22, Topix Endeksi %0,57 yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,58, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,60 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi’nde sonlu bir üst istikametli hareket mevcut. Güney Kore Kospi Endeksi %0,50, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,09 arttı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,51 yükseldi. ABD’de pay senedi endekslerinde yükselişle kapanışın akabinde vadeli kontratlar yavaşça satıcılı bir açlışı fiyatlamaktadır. ABD TÜFE verisi sonrasında dün yayınlanan ÜFE sayıları üretici enflasyonunun martta bir evvelki aya nazaran gerilediğini işaret etmekte. Enflasyonda düşüş sinyallerinin akabinde Dolar Endeksi (DXY) 100,8 puan civarında yaklaşık bir yılın en düşük düzeylerinde, iki yıllık ABD Hazine tahvillerinin faizi %4’ün altında seyrediyor. Haftanın son süreç gününde yayımlanacak ABD perakende satışlar verisi mart ayı tüketici harcamalarına ait değerli bir ipucu olacak. Perakende satış hacminin şubatta aylık %0,4 düşmesinin akabinde martta da %0,4 düşmesi beklenmekte. Düşüş eğilimine rağmen yüksek seyreden enflasyon, faiz artırımları ve ekonomik yavaşlama telaşlarıyla birlikte datanın yıllık artış ivmesi Nisan 2021’den bu yana azalıyor. Perakende satışlar şubatta %5,39 ile Aralık 2020’den beri en düşük yıllık artışın kaydetmişti. Sanayi üretiminde de yavaşlama sürüyor. ABD’de sanayi üretimi şubatta aylık %0,3, yıllık %0,32 (Revize) artmıştı. Bugün yayımlanacak bilgide aylık artışın %0,2’ye gerilemesi bekleniyor. Ayrıyeten, ABD’de bu hafta, yüklü olarak büyük bankaların finansallarıyla 1Ç23 bilanço devri başlıyor. Bugün JPMorgan, Wells Fargo, BlackRock, Citigroup bilançoları takip edilebilir. S&P500 şirketlerinin 1Ç23 kârlarında bir evvelki çeyreğe nazaran bariz bir düşüş beklenmekte. Yurt içinde, TÜİK geçen ayın tarım eserleri ÜFE verisini yayımlayacak. Tarım ÜFE şubatta aylık %6,58, yıllık %127,56 artmıştı.
Piyasalarda dün ne oldu? Dün ABD’de açıklanan üretici enflasyonu datalarının risk iştahını desteklemesiyle hem Avrupa hem de ABD pay endeksleri müspet kapanışlar yaptı. Avrupa’da, CAC 40 Endeksi %1,13 ve FTSE 100 Endeksi %0,24 arttı. DAX Endeksi ise yatay alıcılı fiyatlandı. ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi %1,99 artışla üst istikametli harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %1,33 artışla Şubattan beri en yüksek kapanışını yaptı. Dow Jones Endeksi %1,14 artış kaydetti. Dolar Endeksi (DXY) 101 puanla yaklaşık son bir yılın en düşük kapanışını yaptı. EUR/USD paritesi ise bir yıllık ortadan sonra 1,10’un üzerine çıktı. Ayrıyeten ons altın %1,26 pahalanarak 2.040USD’ye ulaştı. ABD 2 yıllık Hazine tahvili faizi %3,96’da stabil kalırken 10 yıllıkların faizi 5,5bp artarak %3,45’e yükseldi. OPEC, global petrol talebi büyüme öngörüsünü değiştirmedi. Aylık petrol piyasası raporunda talebin günlük 2,32 milyon varil artarak 101,9 milyona ulaşmasının beklendiği aktarıldı. Brent petrol dün varil başına 86USD’den süreç gördü. ABD’de dün açıklanan bilgiler aylık ÜFE’nin martta %0,5 azaldığını ve yıllık ÜFE’nin %2,7 arttığını gösterdi. Besin ve güç fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE ise aylık %0,1 azalırken yıllık %3,4 arttı. Böylelikle çarşamba günü açıklanan tüketici enflasyonunun akabinde üretici enflasyonu da beklentilerin altında kalarak enflasyonun soğuduğuna işaret etti. Ülkedeki işsizlik maaşı müracaatları geçen hafta beklenenden yavaşça fazla artarak 239 bine yükseldi.
BIST 100 Endeksi günün ikinci yarısında tesirli olan satışların sonucunda dün %0,21 düştü. Böylelikle gösterge endeks dört günlük artış serisinin akabinde birinci kez düşüşle kapatarak 5.135 puana geriledi. USD/TRY kuru yatay alıcılı hareketini sürdürürken EUR/TRY kuru %0,58 artışla 21,35 TL’ye yükseldi. Hem ons altın hem de kur tarafından takviye bulan gram altın 1.267 TL’ye ulaşarak tarihi rekor kaydetti.
Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı