Bugün Çin’in Ay Takvimi’ne nazaran 24 dönemden biri olan Guyu.
Gu, hububat; Yu ise yağmur demek. Çinlilerin cetlerinin “yağmur yüz çeşit tahıl yetiştirir” sözünden kaynaklanan Guyu, baharın özelliklerini tam manasıyla yansıtıyor.
Bugün birebir vakit Birleşmiş Milletler Çince Günü olarak kultlanıyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) 20 Nisan’ı Çince Günü olarak belirlemesi, Çince’nin BM çalışmalarındaki kullanımını yaygınlaştırma gayesi taşıyor.
Çincenin BM’deki birinci resmi çıkışı
1945'te 50 ülkeden temsilciler ABD'nin San Francisco kentinde Birleşmiş Milletler Şartı'nı hazırladılar. BM Kuralı 25 Haziran’da düzenlenen genel şura oturumunda oy birliğiyle onaylandı. 26 Haziran'da Çin, tüzüğü imzalayan birinci ülke oldu.
Böylelikle Çince karakterler, BM Şartı'nın imza satırının başında yer aldı. Çince, İngilizce, Rusça, Fransızca ve İspanyolca ile birlikte BM birinci kurulduğunda belirlenen beş resmi lisandan biri olarak görülmeye başlandı.
BM Çince Lisanı Günü neden Guyu olarak belirlendi?
BM, 2010’da altı resmi lisandan biri olarak Çinceyi icat eden Cang Jie’yi onurlandırmak ismine 20 Nisan’ı Çince Günü olarak seçti.
Çin mitine nazaran, Çince karakterlerin yaratıcısı olan Cangjie, hem bir sinirbaz, hem de Sarı İmparator'un tarih yazarıymış. Cang Jie Çince karakterleri yaratırken, antik Çinlilerin işleri kaydetmeleri için kullandıkları ip düğümlerinden örnek almış, hayvanlar ve kuşların pençe izlerini gözlemlemiş, avuç içi çizgilerine referans yapmış, yıldızların yerini, dağlar ve ırmakların istikametini takip etmiş. Çince karakterler işte bu türlü doğal bir biçimde yaratılmış.
Cang Jie'nin karakterleri yaratmasından etkilenen ilah, dünyaya bir “hububat” yağmuru göndermiş. O gün yağmur hububat taneleri üzere yağmış, Guyu (hububat yağmuru) işte buradan geldi.
Çince karakter sayesinde Çin medeniyeti kayıt altına alınarak jenerasyondan nesile aktarılabilidi.
Çin kültürünü manaya penceresi
“Çin Bilgeliği, Yeşil Kalkınma” olarak belirlenen bu yılki BM Çince Günü’nün ana teması, 2030 BM Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve Maksatlarıyla uyumlu.
Güney Sudan
Çin’in Günye Sudan’daki BM barış müdafaa misyonuna gönderdiği 13. küme askerleri, Çin askeri birliğinin Sudan’daki BM barış muhafaza misyonuna yönelik birinci Çince kursunu muvaffakiyetle açtı. Çeşitli ülkelerden gelen barış korunma misyonu vazifelileri, kursta hem Çince hem de Çin kungfusu, Çin kaligrafisi ve resmi üzere klasik sanatları da öğrenebilirler.
Lübnan
BM Çince Günü yaklaşırken, Çin’in Lübnan’daki BM barış muhafaza misyonuna gönderdiği 21. kümedeki askerler mahallî Rahman Yunus Ortaokulu’nda Çince dersi verdiler.
Ürdün
Philadelphia Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü, 14. BM Çince Günü ve 4. Memleketler arası Çince Günü’nü karşılamak için Philadelphia Üniversitesi Çin Köyü'nde “Çince karakterleri birlikte yazalım” bahisli aktiflik düzenledi. .
Romanya
BM 14. Milletlerarası Çince Günü'nü kutlamak gayesiyle, Romanya'nın Köstence Ovidius Üniversitesi'ndeki Konfüçyüs sınıfı tarafından “Pekin Operası yüz maskesini boyarak Çin sanatını takdir etmek” isimli bir kültür değişim aktifliği yapıldı.
Edinilen bilgilere nazaran, 2022 yılı sonu itibariyle, dünyada 180’den fazla ülke ve bölgede Çince eğitimleri vermeye başladı, 81 ülkede Çince ulusal eğitim sistemine dahil edildi, Çince dersleri veren çeşitli okullar ve öğretim kuruluşlarının sayısı 80 bini aştı. Dünyada 30 milyondan fazla insan Çince’yi yabancı lisan olarak öğreniyor.
Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı