Halepçe Katliamı, 35 yıl önce bugün yaşandı. Irak askerleri kimyasal silah kullanarak, kuzeyde Kürtlerin yaşadığı Halepçe kentindebinlerce sivili öldürdü. Halepçe katliamının yaşandığı günde bu katliamın neden gerçekleştirildiği ve hangi ülke tarafından yapıldığı merak edildi. Peki, Halepçe Katliamı’nı kim neden yaptı? Halepçe Katliamı nedir? Halepçe Katliamı ne zaman oldu?
Halepçe Katliamı veya Halepçe’ye zehirli gaz saldırısı, İran-Irak Savaşı esnasında Saddam Hüseyin’in, 1986-1988’de Irak’ın kuzeyinde Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı isyanı bastırma operasyonunun bir parçasıdır.
Halepçe Katliamı 16 Mart 1988 yılında meydana geldi.
Saddam Hüseyin, İran ordusunun ilerleyişini durdurmak amacıyla Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti’ye zehirli gaz bombaları kullanması talimatını verdi.
Zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi.
Katliam bazı ülkelerde parlamentolar tarafından insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanımlanıp, kınandı.
Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bu katliamın tanınması için kanun teklifi verildi.
19 Ağustos 1988’de Irak ve İran, ateşkes anlaşmasını imzaladılar.
Irak ordusu ateşkesten 5 gün sonra Halepçe’yi geri aldı ve bu işgal esnasında 200 sakinin öldürüldüğü söylenmektedir.
Saddam Hüseyin, Halepçe Katliamı’nda Kürtlere karşı soykırım yaptığı suçlamasıyla da yargılanırken, başka bir katliam suçundan Duceyil Katliamı’nda, insanlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm edildi ve asılarak idamına karar verildi.
Olayda 5 bin kadar kişinin yaşamını yitirdiği, 7 binden fazla kişinin de yaralandığı öngörülüyordu fakat Irak Savaşı’ndan sonra bölgeye giren yabancılar tarafından bu rakamın daha da büyük olduğu belirlendi.
Birleşmiş Milletler’in yaptırdığı tıbbi incelemeler sonucunda söz konusu saldırıda hardal gazı ile türü tespit edilememiş bir sinir gazı çeşidinin kullanıldığı belirlendi.
Bu saldırı o bölgelerde Kürt halkına, sivil nüfusa karşı yapılmış en büyük kimyasal saldırı olarak bilinir.