GündemHaber Girişi : 19 Nisan 2023 13:50

Harb-İş Sendikası’na bağlı işçiler Atatürk Anıtı önünde zam istedi

Harb-İş Sendikası’na bağlı işçiler Atatürk Anıtı önünde zam istedi

Aşırı yağan yağmur altında Kocatepe Atatürk Anıtı önünde toplanan Harb-İş sendikasına bağlı çok sayıdaki emekçi ismine basın açıklamasını okuyan Yasin Öztürk, “1 Mayıs personel bayramı öncesinde hükümetten fiyatlarımıza istediğimiz artırım oranının yapıldığının muştusunu duymak istiyoruz.” dedi.

Hazırlanan bildiriyi Emekçiler ismine Sendikanın İç Batı Anadolu Bölge Temsilcisi Yasin Öztürk okudu. Personellerin vakit zaman toplu olarak sloganlar attığı basın açıklaması yağmur altında gerçekleşirken, emekçiler yağışın rahmet olduğunu söyledi.

” Zam talebimiz kabül edilsin”

Öztürk yaptığı konuşmada; “Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik krizin tesirlerini biz savunma sanayi çalışanları da en derinden hissetmekteyiz. Yaşanılan bu ekonomik kriz ve yüksek enflasyon karşısında alım gücümüz düştü, geçimimizi zar güç sağlayacak fiyat alır hale geldik. Bugün burada toplanmamızın yegane sebebi de budur. Konfederasyonumuz Türk-iş ile çalışma bakanlığı ortasında yürütülen 2023 yılı kamu toplu iş kontratları çerçeve muahede protokolü görüşmeleri sürerken, çalışanlarımız, Türk-İş’in birinci altı ay için talep ettiği yüzde 15 refah payı+yüzde 45 lik artırım talebine Çalışma bakanlığından gelen yüzde 30 luk artırım teklifi bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Çok şükür ki hükümetin dünkü teklifini % 40 olarak revize etmesi uygun bir gelişme olsa da, kontrat sürecine girildiği için kelam verilen geçen yıla ilişkin yüzde 13.5 luk refah hissesinin unutulmaması gerektiğini, ve artırım tekliflerine ilave edilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.” tabirini kullandı.





Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun belimizi büktüğü yetmiyormuş üzere yıllardır kanayan yaramız olan gelir vergisindeki adaletsizlikte bizleri nefes alamaz hale getirmiştir. Evvelce bir yıl boyunca yüzde 15 gelir vergisi öderken, yılın 3. Ayında yüzde 20 vergi diliminden , 6. Ayında %27 vergi diliminden ödüyoruz, buda yetmezmiş üzere geçen yıldan itibaren aklımıza gelmeyen başımıza geldi. Yoksulluk sonu altında maaş alan bir emekçi, yılın son iki ayında yüzde 35 vergi diliminden gelir vergisi ödemeye başladı. Ve bu sene enflasyon sayıları ile orantılı belirlenmeyen vergi dilimleri yüzünden tahminen de yılın 9. ayından itibaren yüzde 35 lik dilimden vergi ödeyeceğiz. Bunun akılla, vicdanla, adalet anlayışı ile bağdaşan bir yanı kalmamıştır. Bu vahim durumun sonucu olarak, bordrolarımız daki kesintiler hanesi ele geçen hanesini her geçen gün geride bırakmaktadır.”

Hibya Haber Ajansı