SağlıkHaber Girişi : 31 Temmuz 2024 15:22

Havuçta Antikanser Özellik Tespit Edildi

Havuçta Antikanser Özellik Tespit Edildi

Çorum Hitit Üniversitesi'nde yürütülen bir proje kapsamında, havuç kabuğundan elde edilen melanin bileşiğinin akciğer hücreleri üzerindeki antikanser özellikleri keşfedildi.

Makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan üniversitenin Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Nur Müjdeci, TÜBİTAK destekli çalışmasında, doğal ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen melaninin özelliklerini araştırdı.

 

Proje kapsamında, havuç kabuğunun en yüksek melanin içeriğine sahip olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda, bu melaninin sadece antioksidan değil, aynı zamanda belirgin antikanser özelliklere sahip olduğu da ortaya konuldu. Müjdeci, bu bulguların, biyoteknoloji ve kanser tedavisi alanlarında yeni ufuklar açabileceğini belirterek, organik atıkların değerli bir ham madde olarak kullanılabileceğine dikkat çekti.

 

Bu araştırma, gelecekteki kanser tedavi yöntemleri için umut vaat ediyor ve melaninin, kozmetik ürünler, gıda katkı maddeleri ve biyomalzeme üretimi gibi çeşitli sektörlerde inovatif çözümler sunma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.