Hayat Eve Erken Dönmekle Başlayıp Oradan Valizini Toplayarak Çıkmaktır

Metin Yazıcı’nın ‘Hayat’ dediğiniz nedir ki? dosyasına ithafen;
Çöküşle biten zamanın acınası sancısı çile olarak yansıyor hayatlara. Merhamet; çaresi olmuyor bu -koşmaya kalksam asfalta takılacağım- zamanın. Halbuki hayat nerede bitse oradan başlayan, ilerleyen, ilerledikçe menzil genişleten bir yolculuktur. Yola çıkmak, inanmak, yol üzerinde kalmak gerekir. “İman sahibi asla kaybolmaz benim küçük meleğim. Mutmain bir nefs, asla yolunu kaybetmez.”* Bir karar verilecekse, iş görülecekse, üzerine düşünülecekse bir tren bileti alıp uzun uzadıya gidilmelidir.* Seyahat bilinmez geleceğin habercisi olmalıdır ki; “Her yolculuk -uzun ya da kısa- bir dünyanın, o dünyaya ait alışkanlıkların ve aslında o dünyaya ait her şeyin geride, arkada bırakılması anlamına geliyor.”*
Hayat eve erken dönmekle başlayıp oradan valizini toplayarak çıkmaktır. Yaşam karmaşık bağlarını çözdürmeye çabalarken her yaşta “Peki biz ne yapacağız?”* diye sordurur. Bir röportajda “Biz ne yapacağımızı, birbirimize ne yapacağız diye sorarak bilmeyeceğiz.” diyen Bülent Parlak ne yapacağımızı gerçekten bilmiyor oluşumuzu söylerken bir söyleşisinde “Eve erken döneceğiz.” diyerek bu soruya cevap veriyor.
Hayat yahut ev, ahlattır.* Ahlat, kökleriyle suyunu en derinlerden alan, kendi başına yetişmesini, meyvelenmesini bilendir. Bazen öyle kendine kalır ki; Sinan’ın umutsuzluğunu gizleyerek hırs ve azimle yaşamaya çabalar. Pasif ruhuna afilli sözler sığdırır ve bazen hırsıyla baş edemeyerek kaba saba bir adam oluverir. Paraya, aşka, aileye yenilir ve sonunda arzusuna erişir fakat böylece son bulmaz hikayesi. Asıl vurgununu buradan alır, hayal kırıklığıyla yaşar uzun bir müddet. “Hayat benim için öyle büyük bir hayal kırıklığı ki.”* sözünü yaşar durur. Ona öyle gösterir ki hayat, hiçbir dalına çiçek açtırmayacak sandığı kişi ona çabanın en büyük dostunu -umudu- verir.
Bilinir ki, “hayat bir boş rüyaymış.”*

Kaynakça:
*Bab-ı Aziz, (2005), Nacer Khemir
*İlber Ortaylı, (2019, Şubat) Bir Ömür Nasıl Yaşanır, Kronik Kitap
*Rasim Özdenören, (2019), Acemi Yolcu, İz Yayıncılık
*Bülent Parlak Röportajı – Her Şey İçin Çok Geç, (2019), İzdiham TV
*Ahlat Ağacı, (2018) Nuri Bilge Ceylan
*Dorian Gray’ın Portresi, (2018, Ekim) Oscar Wilde, Çev. Nihal Yeğinobalı
*A.Cahit Zarifoğlu, (9.Baskı) Şiirler, Beyan Yayınları

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.