HAYATA NASIL BAKMALI?

HAYATA NASIL BAKMALI?

İnsan bir birey olarak, diğer canlı ve cansız varlıklarla ve özellikle hem cinsi insanlarla nasıl bir anlayışla birlikte yaşamalı?

Öyle tespit etmiş büyükler, uykuda rüya ne ise, – hayatta, yaratılış serüveninde, rüya mesabesindedir. Yani ölüm, gerçekte uykudan uyanış… Asıl ve sonsuz hayata geçiş…

Çoğu zaman rüyalarımız, hayattan daha da renkli ve belki daha da canlıdır. Ama ne var ki bir nefes kadar kısadır.

Böylesi az, kısa, geçici bir fırsatı insan nasıl faydaya çevirmeli, ne yapmalı? Belki de şöyle bir soru, meseleyi bize biraz daha net açıklar.

Deseler ki; bir hafta sonra hayatın son bulacak, şunları yaparsan şunlarla, bunları yaparsan bunlarla karşılaşacaksın.

Var son isteklerini yap, ne yaparsın?

1.Bina yaparsın, bol bol para biriktirirsin, insanlara kazık atarsın, mal stoklarsın, meşhur olmak için çalışırsın, herkese zulüm yaparsın, kadınlarla gününü gün eder, zararını doldurursun, kalp kırarsın… Onu yaparsın, bunu yaparsın, yaparsın, yaparsın ve gelir 50 cm eni 2 metre boyu “kütt” çukura çakılırsın.

2. Devamlı şekilde, çoğu zamanını namaz, oruç ve benzeri gibi ibadetlerle geçiren bir abid gibi ücretini ahirette alabilmek için dünyada amel işler, seni yaratanın emir ve yasaklarına titizlikle uyarsın..
Dünyaya ve dünya nimetlerine gereğinden fazla değer vermeden ama rızkına razı olarak, Allah’tan bolca nimette isteyerek ve bunun için gayrette göstererek, bir zahit gibi ahiret nimetlerine talip olursun.
Allah ile ilişkisini her an devam ettirebilmek, onunla arasındaki münasebetin kesintisizliğini sağlayabilmek için bir sufi gibi yalnız ve yalnız ibadete layık Allah olduğu için, Allah ile kul arasında yüce bir bağ olduğundan ibadet edersin. Sen O’ndan razı, O senden razı olsun diye – her anını iyiliğe sermaye edersin.

Böylece dünya zindanından, hürriyete ve gerçek dosta kavuşursun.

Karar sizin.

Büyük sufi Şeyhi Rabiatü’l-Adeviyye bakın ne diyor:
“Allah’ım, eğer ben sana cehenneminden korkarak ibadet ediyorsam, beni oradan hiç çıkarma. Eğer cennetine girmek ümidi ile sana ibadet ediyorsam, bana oranın yüzünü bile gösterme. Fakat eğer ben sana yüce cemalini görmek uğruna ibadet ediyorsam, beni cemalini görmekten mahrum etme””

erolyazıcı / ABBEYT ♥️

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.