Nöroloji Uzmanı Tabip Zeynal Tunç, Vertigo’nun sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğunu lisana getirerek, “Nöroloji ve KBB polikliniklerine en sık müracaat nedenlerinden birisi baş dönmesidir. Vertigo; İnsanlara kendisinin yahut etrafının döndüğünü hissettiren bir rahatsızlıktır. Kişinin günlük ömrünü olumsuz olarak tesirler ve günlük aktivitelerini yapmasına imkân tanımaz.” tabirini kullandı.
Genellikle dış, orta ve iç kulak hastalıklarının, merkezi hudut sistemi, kalp ve damar sistemi ya da metabolizma hastalıklarının sonucunda görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten Tunç, kelamlarına şöyle devam etti:
“Baş dönmesinin en kıymetli temel nedenlerinden biri benign pozisyonel vertigodur. Bu durumda hasta genelde sabahları yataktan kalkarken şiddetli bir baş dönmesi hisseder ve âdeta duvara çarpar üzere bir his olur ve tekrar yatar bu şikâyetle bize başvurur. Bu cins baş dönmesi olan hastaları muayene ederken göz hareketlerine bakarız. Göz hareketleri sonucunda birtakım hareketler yaparız ve bu hareketler sonucunda sorunun ne olduğunu tespit edip %90 bir tedavi bahtı sağlamış oluruz. Kısaca söylemek gerekirse Vertigo ilaç tedavisinden çok hareket ile düzelen bir rahatsızlıktır. Vertigo durumu soğuk algınlığı, tümörler yahut enfeksiyon üzere farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, altta yatan hastalığa nazaran ilaç yahut farklı bir tedavi formülü önerebilir”
Vertigo, iç kulakta yer alan kristallerin yer değiştirmesi ile meydana gelebileceği üzere gerilim, travma, ruhsal problemler yahut altta yatan bir hastalığa bağlı olarak da gelişebildiğini söyleyen Uz. Dr. Zeynal Tunç; “Depremden ötürü baş dönmesi tetiklenen hastalarda var. Bunların kimileri daha evvel vertigosu olan hastalar, kimileriyse gerilimin ve anksiyetenin, kaygının yol açtığı baş dönmesi hissi olan hastalardır. Bu cins hastalarında yeniden nörolojik ve kulakla ilgili muayenelerini yaparak müdahale edilmesi gereken bir şey var mı ona bakıyoruz. Bu şikâyet ile başvuran hastalara bilhassa bol su içilmesini ve ani hareketlerden kaçınılmasını öneriyoruz, bazen ilaç tedavisi de vermek gerekebiliyor” dedi.
Hibya Haber Ajansı