GündemHaber Girişi : 08 Mart 2023 13:20

“Her kadının parlak bir hayatı yaratma ve hayallerini gerçekleştirme fırsatı vardır”

“Her kadının parlak bir hayatı yaratma ve hayallerini gerçekleştirme fırsatı vardır”

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı ve ÇKP Merkezi Askeri Komitesi Lideri Xi Jinping, evvelki gün Dünya Bayanlar Günü münasebetiyle Çin’in tüm etnik kümelerine mensup bayanlara güzel dileklerini iletti. �

Xi Jinping, Çin Halk Siyasi Müşavere Konferansı (ÇHSDK) 14. Ulusal Komitesi 1. Toplantısı kapsamında düzenlenen oturumda, ÇKP Merkez Komitesi ismine, İki Toplantı’ya katılan bayan delege ve temsilcilere, bayan görevlilere, Çin’in tüm etnik kümelerine mensup bayanlara, Çin’in Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Taiwan bölgesindeki kadın yurttaşlara ve yurtdışında yaşayan kadın göçmenlere güzel dileklerde bulundu.

Kadınlar, insanlığın gelişimini yönlendiren önemli bir güçtür. ÇKP 18. Ulusal Kongresi’nden bu yana ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping, birçok sefer bayanların haklarının ve çıkarlarının korunmasına vurgu yaparak bayanlara duyduğu ilgiyi ve övgüyü lisana getirdi.

Bugün Dünya Bayanlar Günü kutlanıyor. Genel Sekreter Xi’nin bayanlara gösterdiği ilgi ve beklentisini hatırlatalım.





“Kadınlar olmadan insan olmaz, toplum olmaz”

Kadınlar, toplumsal ilerlemeyi ve çağın gelişimini destekleyen vazgeçilmez bir güçtür.

Xi Jinping, Mart 2013’teki İki Toplantı sırasında Jiangsu eyaleti heyetinin oturumuna katılırken kadın temsilcilerle sohbet etti. Kadın temsilciler arasında yer alan Lu Yaping, Genel Sekreter Xi’nin kadın temsilcilerin öncül rol oynaması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Xi, Ekim 2013’ün sonunda Tüm Çin Bayanlar Federasyonu’nun yeni liderliğiyle yaptığı bir grup oturumunda şunları vurguladı: “Partimizin halkın aralıksız mücadelesine önderlik ederek gerçekleştirdiği parlak yolculukta kazanılan her zaferde kadınların aktif katılımı ve olağanüstü katkıları vardır.”

Xi, ayrıca 2015 Küresel Kadın Zirvesi’nde “kadınlar olmadan insan ve toplum olmayacağını” bir defa daha vurguladı.

Kadınlar “gökyüzünün yarısıdır”, toplumsal kalkınmanın stratejik maksatlarını gerçekleştirme sürecinde bayanlar hem iştirakçi hem de kurucu pozisyonundadır.

Xi Jinping, 2021 yılının İki Toplantı sırasında, ÇHSDK 13. Ulusal Komitesi 4. Toplantısı’na katılan tıp, sıhhat ve eğitim etraflarından gelen üyeleriyle görüşerek bayanların yeni devirde Çin’e has sosyalist davasına etkin katılarak “gökyüzünün yarısı” rolünü oynadığını kaydetti.

Son yıllarda, devlet işlerine giderek daha fazla bayan katıldı ve ÇUHM temsilcileri ortasındaki bayanların oranı devamlı bir halde artıyor.

14. ÇUHM temsilcileri ortasındaki bayanların sayısı, geçen seneye nazaran 1,64 puan artarak yüzde 26,54’lik bir hisseyle 790’a yükseldi.

“Kadın hak ve menfaatlerini koruma, milli iradeye dönüştürülmeli”

Kadın hakları temel insan haklarıdır.

Genel Sekreter Xi Jinping, bayan haklarının müdafaanın tüm devletin iradesi haline getirilmesi gerektiğini tekraren vurguladı.

Xi, ÇKP 18. Ulusal Kongresi’nden bu yana, kadınların haklarının ve çıkarlarının korunmasına önem vererek kadınların meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için çeşitli alanlarda ilgili politika ve düzenlemelerin çıkarılmasını ve uygulanmasını sürekli olarak teşvik etmektedir. �

ÇKP 20. Ulusal Kongresi’nin raporunda “kadın ve erkek arasındaki eşitliğe ilişkin temel ulusal politikaya bağlı kalınmalı, kadın ve çocukların meşru hak ve çıkarları korunmalı” tabiri açıkça belirtildi. Bu, ÇKP 18. ve 19. ulusal kongrelerinden sonra kelam konusu sözün bir defa daha parti kongresi raporunda yer almasıdır.

“14. Beş Yıllık Plan” ve 2035 Vizyonu’nda bayanlar, reşitler olmayanlar ve engellilerin temel hak ve çıkarlarının korunmasını belirleyen, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve bayanların kapsamlı gelişimini teşvik etmeyi planlayan özel kısımlara yer verildi.

Bu yılki Hükümet Çalışma Raporunda tekrar “kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin meşru hak ve çıkarlarının korunmasından” bahsedildi.

Yasalar ve yönetmeliklerin güzelleştirilmesi, bayanlara daha fazla muhafaza sağlıyor.

2015 yılında aile içi şiddete karşı birinci kanunun çıkarılmasıyla, bayanların kişilik hakları garanti altına alındı.

1 Ocak 2021’te yürürlüğe giren Uygar Kanun’da bayanların evlilik ve aile içindeki hak ve menfaatlerinin korunmasına vurgu yapıldı.

Üzerinde değişiklikleri yapılan ve 1 Ocak 2023’te yürürlüğe giren Kadınların Hakları ve Çıkarlarını Koruma Kanunu’nda anne ve bebek odası gibi kamuya ait tesislerin sağlanmasına ilişkin hükümler getirildi.

Ayrıca geçen yıl, doğum destek tedbirlerinin iyileştirilmesi, kadın çalışanlara daha eşit ve dostça bir iş ortamını sağlamaktadır.

“Her kadın parlak bir hayatı yaratma fırsatına sahiptir”

Xi Jinping, Mart 2013’teki İki Toplantı sırasında toplumun taban kuruluşlarından gelen kimi temsilcilerle görüşürken Çin’in uzayda seyahat eden ilk kadın astronotu olan Liu Yang ile bir araya geldi. Xi, “Sen bir kahramansın, aynı zamanda Çinli kadınların ‘imaj elçisi’ oldun!” dedi.

2015 yılında Çinli kadın biliminsanı Tu Youyou, Nobel Ödülü’nü kazanan birinci Çinli bilim insanı oldu. 2016 yılı için verdiği Yeni Yıl iletisinde bilhassa Tu Youyou’dan bahseden Genel Sekreter Xi Jinping, “Hayaller, sebat ettiğiniz sürece her zaman gerçek olabilir” diye kendisini övdü.

CR400AF Fuxing EMU’nun (hızlı tren seti) baş mühendisi olan Liang Jianying, bilimsel araştırma takımına öncelik ederek yüksek süratli EMU’ların ana temel teknolojilerinde uzmanlaşıp “Çin’in hızı”nın dünyayı yönlendirmesini sağladı.

 “Çin halkının daha düzgün bir ömür arayışı sürecinde, her bayanın hayatta parlak başarılara ulaşma ve hayallerini gerçekleştirme fırsatı var.”

Genel Sekreter Xi Jinping’in güçlü kelamları, yeni periyotta uğraş eden her bayana ilham veriyor.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı