GündemHaber Girişi : 14 Nisan 2023 13:34

Her yıl 829 bin kişi kirli sudan hayatını kaybediyor

Her yıl 829 bin kişi kirli sudan hayatını kaybediyor

ABD Ticaret Bakanlığı Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) nazaran dünyadaki suyun yaklaşık %97’si tuzlu su iken, sadece %3’ü buz, yer altı ve tatlı su kaynaklarından oluşuyor. Endüstrileşme, kentleşme ve nüfusun artması üzere faktörler ise suyu kirletmeye devam ediyor. Sudaki kirletici unsurların başında dezenfeksiyon yan eserleri, çözücüler ve böcek ilaçları, arsenik geliyor. Sudaki ziyanlı hususlara rağmen tedbir almak isteyen birçok kişi de tahlili su arıtma aygıtlarında buluyor. Su kaynaklarının süratle tükenmesinin, dünya çapındaki inançlı su krizini daha da artırdığının altını çizen Potamic Su Arıtma Sistemleri Kurucusu Bilal Yıldız, “Su krizinin gün geçtikçe büyümesi, su arıtma aygıtlarına olan talebi yükseltirken, maalesef üretim ve satış yapan firmaların süratle türemesine sebep oluyor” dedi.

“Doğru arıtılmayan sular vefat saçıyor”

Sahte su arıtma aygıtları satan merdiven altı üreticiler insan sıhhatini hiçe sayıyor diyen Bilal Yıldız, mevzuyu şu formda kıymetlendirdi: “7 senedir su arıtma sektöründeyim. İnsanların sağlığı için çok kritik olan bir ürün hizmeti sunuyoruz. Çünkü yapılabilecek en ufak bir hatada, binlerce insan hasta olabilir. Tam da bu yüzden, son dönemde sektörümüzde sayıları artan merdiven altı üreticiler yüzünden endişeliyiz. Bu işletmeler sattıkları cihazlarda ünlü markaların logosunu kullanarak insanları kandırıyorlar.”

“Her yıl 829 bin kişi kirli sudan hayatını kaybediyor”

The Business Research Company tarafından yayımlanan rapora nazaran, global su arıtma aygıtları pazarı %7,3 büyümeyle 2023’ün sonunda 32,47 milyar dolar bedele ulaşacak. İnançlı suya erişimin kısıtlı olmasının, pazarının büyümesine katkıda bulunduğuna işaret eden Potamic Su Arıtma Sistemleri Kurucusu Bilal Yıldız, “Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı araştırmada dünyanın birçok yerinde suda yaşayan yahut üreyen böcekler, birçok hastalık taşıyor. Vektör olarak bilinen bu böceklerden kimileri kirli su yerine pak suda ürüyor ve ömür alanları evsel içme suyu kapları olabiliyor. Bu üzere canlılardan ya da bakterilerden bulaşan hastalıklar, insanların sıhhatini etkiliyor. Hatta her yıl yaklaşık 829 bin kişi, inançlı olmayan içme suyundan ötürü hayatını kaybediyor. Durum bu kadar hassas ve ciddiyken, merdiven altı üretim yapan bu usul teşebbüslerden katiyen uzak durulması gerekiyor. Su arıtma aygıtı satın alınacak tüketiciler, markanın eserlerinin TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve NSF (Halk Sağlığı ve Güvenliği Örgütü) onaylı olup olmadığı katiyen sorgulanmalı” tabirlerini kullandı.

“Su arıtma aygıtlarındaki en inançlı sistem karşıt ozmos”

Evsel ve endüstriyel su arıtma sistemleri heyetim servis ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Bilal Yıldız, “Potamic olarak, dünyanın en inançlı arıtma sistemi olan zıt ozmosu kullanıyoruz. Su arıtma aygıtlarından geçen su ön filtrasyona tabi tutuluyor. Bu filtrede su içinde bulunan ve 5 mikrondan daha büyük ebatlarda olan tüm partikülleri yok ediyoruz. Sonrasında etkin karbon filtre ile suyun temizlenmesini sağlıyoruz. Bilhassa içme suyunda istenmeyen, tıpkı vakitte da bulunmaması gereken kloru da ayırmış oluyoruz. Öteki bir filtreye yönlendirilen su, içerisinde istenmeyen ve filtre edilememiş partiküllerden de kurtuluyor. Son olarak da karşıt ozmosla musluklara ulaşıyor” dedi.

“Filtreler sistemli olarak değiştirilmeli”

Potamic Su Arıtma Aygıtları Kurucusu Bilal Yıldız kelamlarını şöyle sonlandırdı: “Ters ozmos membranı, suyun içinde çözünme imkanı olmayan arsenik, sodyum, asbest, nitrat, kurşun üzere birçok ağır metal iyonunun geçişini ve sudaki tüm yabancı hususları engelliyor. Bu kadar etaptan geçen su, artık hem günlük kullanıma hem de içmeye hazır hale geliyor. Potamic Su Arıtma Aygıtı, suyun PH bedelini 8,44'te tutuyor ve doğal minarelin filtrelerle inançlı kullanımını sağlıyor. Filtre değişimleri de hakikat vakitte ve sistemli yapıldığı sürece insan sıhhatine ziyanı olmuyor.”